Annons

Teknisk bevisning pekar mot den äldre brodern

Den yngre av de två bröder som suttit häktade misstänkta för mordet på Lisa Holm har släppts. Samtidigt stärks misstankarna mot den äldre brodern då det enligt åklagare finns teknisk bevisning.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

**De båda bröderna **var tidigare häktade på sannolika skäl för mordet. Nu har den ena släppts eftersom bevisning mot honom saknats.

Chefsåklagare, Lars-Göran Wennerholm säger till SvD att den tekniska bevisningen både stärkt misstankarna mot den ena brodern och lett till att den yngre brodern nu släpps.

– Det finns bevisning åt både håll. När man ser på utredningen som helhet då blir det så här.

I dag klockan 15 kommer tingsrätten fatta beslut om den äldre brodern ska fortsätta vara häktad. Lars-Göran Wennerholm har begärt att mannen ska fortsätta vara häktad i fyra veckor till.

–Tingsrätten kommer då också fatta beslut om eventuella restriktioner för den häktade och hur lång tid jag ska få på mig att väcka åtal. Det kan bli kortare tid också.

Annons
Annons

Det var ända in i kaklet för att prata klarspråk. Åklagaren kan givetvis inte lastas för detta, men jag tycker det är märkligt

Sven-Erik Alhem, tidigare chefsåklagare och rättsexpert, är förvånad över att den tekniska bevisningen kom så nära inpå deadline för omhäktningen.

– Det var ända in i kaklet för att prata klarspråk. Åklagaren kan givetvis inte lastas för detta men jag tycker det är märkligt, säger han till SvD.

Lars-Göran Wennerholm säger att det är möjligt att det var i senaste laget men påpekar att han hade till klockan 11 i dag på sig och ville avvakta in i det sista för att göra en rättvis bedömning.

–Därför kom vi med det här beskedet när vi gjorde.

**Hur arbetar ni med den tekniska utredningen? **

–Den görs på olika sätt. Vi har haft kontinuerligt kontakt med Nationellt forensiskt centrum, NFC, samtidigt hålls det förhör och görs annan teknisk undersökning.

Sven-Erik Alhem menar att åklagaren måste vara säker på att det är ställt bortom varje rimligt tvivel att den häktade begått brottet för att åtal ska kunna väckas.

–Det är en lång resa mellan 'sannolika skäl' och 'ställt bortom varje rimligt tvivel'.

Tomas Ört, som försvarar den yngre brodern som nu släppts säger att hans klient tog emot beskedet med glädje och lättnad.

– Vi hade en förhoppning att han skulle släppas. Så det är klart att det är en glädjande nyhet, säger han till TT.

De båda bröderna arbetade nära det kafé som Lisa Holm försvann ifrån i början av juni. En kvinna, som är gift med den ena brodern, häktades i ett tidigare skede skäligen misstänkt för skyddande av brottsling. Hon släpptes förra veckan.

Jag ger den här utredningen en stort A. Det är sällsynt att det inte läcker ut något men det kan också innebära spekulationer

Polis och åklagare har varit förtegen om information kring utredningen i fallet Lisa Holm. Sven-Erik Alhem ser det som positivt att det inte läckt ut någon information.

– Jag ger den här utredningen en stort A. Det är sällsynt att det inte läcker ut något men det kan också innebära spekulationer.

Det var söndagen den 7 juni som Lisa Holm försvann när hon var på väg hem från det kafé där hon arbetade.

Polis och ett stort antal frivilliga, bland annat organisationen Missing People, letade efter henne. På fredagen den 12:e juni påträffades hon död.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons