Annons

Tekniskt haveri visar Facebooks AI-teknik

Foto: Thibault Camus/TT

Information om vem, var eller vad som händer i bilden du publicerar på Facebook eller Instagram samlas in genom AI-teknik. Det framgår av de tekniska problem som plattformarna hade på onsdagen.

Under strecket
Publicerad

Både Facebook och Instagram hade i onsdags tekniska problem på sina plattformar. Framförallt var det problem med att visa bilder på sajterna.

I stället syntes en tom ruta där bilden normalt brukar vara. Men den tomma rutan var inte helt tom, utan den innehöll text som avslöjar vad de sociala plattformarna faktiskt gör med ens uppladdade bilder, skriver The Independent.

Av texten framgick det ett meddelande om att ”bilden skulle kunna innehålla” och sedan förslag på om det till exempel är en person, någon som dansar, ler eller om det är en närbild.

The Independent rapporterar också om att det i många fall är betydligt mer specificerade förslag på vad bilden innehåller, som till exempel vem som syns på bilden, var bilden är tagen och vad det finns för andra föremål på bilden.

Den brittiska tidningen förklarar att det AI-baserade systemet används för en rad olika syften. Bland annat är det ett viktigt verktyg för att göra sajterna tillgängliga för personer som har en syndnedsättning eller är blinda.

Men de automatiserade beskrivningarna kan också användas för att samla information om användarna. Information som sedan kan användas för att avgöra vad som syns i deras flöden eller potentiellt för att säljas till annonsörer.

Annons
Annons

I Europa är det förbjudet för sociala medier att använda sig av teknik som ansiktsigenkänning. Detta eftersom man är oroad för hur tekniken kan komma att användas, sett till den personliga integriteten.

Det innebär att i Europa så innehåller inte texten några förslag på vem som är med på bilden.

Enligt den amerikanska sajten The Verge, som är specialiserade på tech, har Facebook åtminstone använt sig av tekniken sedan april 2016. Men trots det var det många användare som på onsdagen uttryckte sin förvåning på sociala medier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons