Annons

Telekomjätte: Vi är möjlig måltavla för statsaktörer

Miljontals svenskar är ständigt är uppkopplade på nätet via de stora telekomoperatörerna. Illustrationsbild.
Miljontals svenskar är ständigt är uppkopplade på nätet via de stora telekomoperatörerna. Illustrationsbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Utländska statsaktörer utgör ett ökande hot mot telekomverksamheten. Det uppger en av Sveriges telekomjättar i en enkät som SvD skickat till bolagen. Bolaget, Telenor, anlitar bland annat före detta säkerhetspoliser för att hindra intrång.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

För att möta säkerhetshoten uppger Telenor att företaget bland annat har anställt före detta ”säkerhetspoliser”. Illustrationsbild.

Foto: Isabell Höjman/TTBild 1 av 1

Miljontals svenskar är ständigt uppkopplade på nätet via de stora telekomoperatörerna. Om det så är privatpersoner, tjänstemän på säkerhetsmyndigheter eller statsråd. De flesta är uppkopplade via någon av de stora fyra: Telenor, Telia, Tre eller Tele 2.

Men nu larmar en av de fyra, Telenor, för en växande mängd cyberhot mot de svenska användarna. Motiven till intrång varierar – det kan handla om cyberkriminella som är ute efter pengar eller statsaktörer som är ute efter information.

Men exakt hur stora säkerhetshoten är, det vill tre av de fyra stora operatörerna inte berätta om. Tele 2 och Tre svarar att det inte finns några indikationer på att statsaktörer utför dataintrång. Telia vill inte kommentera.

Vi kommer att vara utsatta för cyberhot, och de kommer inte minska i omfattning, tvärtom.

Men det finns ett undantag: norska Telenor, som delar nät med Tele 2. Och bolaget hymlar inte med att statsaktörer utgör ett växande hot.

– Cyberhoten har ökat i volym och variation. Samtidigt har vi operatörer omvandlats till digitala tjänsteleverantörer med en allt mer kritisk funktion i samhället. Telenor är därmed en potentiell måltavla för olika typer av aktörer, såväl kriminella organisationer som statsaktörer, skriver Telenors informationssäkerhetschef Ulf Andersson i ett mejl till SvD.

Annons
Annons

För att möta säkerhetshoten uppger Telenor att företaget bland annat har anställt före detta ”säkerhetspoliser”. Illustrationsbild.

Foto: Isabell Höjman/TTBild 1 av 1

Telia har flest kunder av de svenska operatörerna. Hotbilden är något telekomjätten inte vill inte prata om, inte heller vilka metoder som ska skydda kundernas kommunikation.

– Kundernas säkerhet och integritet är av högsta prioritet för Telia Company. Vi övervakar alltid hur våra nätverk byggs och hur de drivs. Det arbetet gäller samtliga av våra leverantörer, skriver företagets presskommunikatör Ralf Bagner.

Telia, Tre och Tele 2 säger alla att de av ”säkerhetsskäl” inte lämnar ut någon information alls om sitt säkerhetsarbete.

– Vi beskriver inte säkerheten i våra tjänster i detalj, mer än till parter med tillsynsansvar (till exempel Post- och telestyrelsen). Generellt kan jag dock säga att kryptering är en av flera säkerhetsåtgärder som vi använder oss av för att skydda våra kunder och deras information, skriver Tele 2:s presschef Joel Ibson.

För att möta säkerhetshoten uppger Telenor att företaget bland annat har anställt före detta ”säkerhetspoliser”. Illustrationsbild.
För att möta säkerhetshoten uppger Telenor att företaget bland annat har anställt före detta ”säkerhetspoliser”. Illustrationsbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Telenor är den enda av operatörerna som svarar att det finns säkerhetshot mot mobilnäten. För att möta hoten har bolaget bland annat anställt före detta ”säkerhetspoliser”.

– Även om man skulle vilja svara ”nej” på frågan så vore det att skönmåla verkligheten och visa bristande förståelse för de risker som finns. Vi kommer att vara utsatta för cyberhot, och de kommer inte minska i omfattning, tvärtom, säger Ulf Andersson, Telenor.

Annons
Annons

Och det är pengar som är en tydlig drivkraft, menar man på den norska telekomjätten.

– De digitala hoten mot oss och Sverige blir alltmer allvarliga och kvalificerade. Angreppen är både uthålliga och målinriktade, och har oftast en stark bakomliggande ekonomisk drivkraft, säger Ulf Andersson.

Ett seriöst säkerhetsarbete bör alltid utgå ifrån att nya risker kan uppstå.

– Telenor har åtråvärd teknik i framkant och är en potentiell måltavla för olika aktörer oavsett om det är en kriminell organisation eller en statsaktör. Den tekniska kunskap eller information som förövarna kommer över kan användas i både kommersiellt, politiskt eller militärt syfte.

Tele 2 menar att det ”helt enkelt inte får ske intrång”.

– Men ett seriöst säkerhetsarbete bör alltid utgå ifrån att nya risker kan uppstå och därför arbetar vi oupphörligt med riskanalyser och förebyggande säkerhetsarbete, säger Joel Ibson, presschef på Tele 2, till SvD.

De fyra telekomjättarna svarar alla att de följer debatten som pågår kring kinesiska leverantörer av tjänster inom sektorn, med tanke på den debatt som blossat upp kring kinesiska Huawei om säkerhet och risk för spionage. Huawei har dock konsekvent nekat till alla anklagelser om risk för spionage.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons