Annons

Telia säljer tillgångar till reapris i Eurasien

Det var en lättad Johan Dennelind som konstaterade att Telia nu tar klivet ur ytterligare en korruptionsdrabbad marknad. Men priset Telia fick för att sälja operatören Kcell i Kazakstan blev slående lågt – 25 procents rabatt och uppgifter från flera källor pekar ut en diktatorsdotter bakom köparen.

Under strecket
Publicerad

Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Telias vd Johan Dennelind.
Telias vd Johan Dennelind. Foto: Tomas Oneborg

Det var i slutet på 2011 som Telia köpte en stor andel av operatören Kcell i Kazakstan. Värderingen var 3 miljarder dollar när Telia i samband med affären tog bolaget till Londonbörsen. Nu sju år senare när Telia säljer sitt och det delägda dotterbolaget Finturs innehav i Kcell så är prislappen mindre än en tredjedel - och uppseendeväckande 25 procent lägre än den noterade kursen på Londonbörsen.

Men Telias vd Johan Denenlind är nöjd med affären som innebär att man säljer 75 procent av aktierna i Kcell och därmed lämnar Kazakstan.

– Det är glädjande att vi har träffat en överenskommelse att sälja vårt och Finturs ägande i Kcell och att vi därmed i huvudsak avslutar arbetet med att lämna Eurasien, skriver vd Johan Dennelind i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Vi har genomfört strikta regelefterlevnads- och due diligence-processer inför överenskommelsen.

SvD försökte upprepade gånger att ställa frågor under den telefonkonferens som hölls i samband med affären under onsdagen men utan att kopplas fram. I ett mejl till SvD skriver presstalesman Ralf Bagner, apropå den låga prislappen att:

– Priset är fullt rimligt och i linje med jämförbara bolags värderingar. Det är en mycket stor aktiepost som säljs och handeln på börserna är mycket låg. Vi är sammantaget nöjda med den värdering vi har fått i transaktionen.

Men även aktieanalytiker reagerar på dagens låga prislapp.

– Priset är lite i underkant, konstaterar DnB:s analytiker i sin kommentar till bankens kunder.

Köpare av Kcell är landets största operatör, Kazakhtelecom, som är noterat på börsen i Kazakstan. Största ägaren är enligt börssidorna den statliga investeringsfonden Samruk. Men enligt källor så är det i själva verket Dariga Nazarbaeva som kontrollerar ägandet genom en rad mellanhänder och utländska holdingbolag. Dariga Nazarbaeva har en lång karriär som politiker och har tidigare varit vice premiärminister. Men hon är framförallt känd för att vara dotter till presidenten Nursultan Nazarbayev som suttit på posten sedan den instiftades 1990. Landet kan beskrivas som en diktatur där familjen sägs successivt ha ökat sin egen förmögenhet och makt. Kazakstan rankas återkommande som ett av världens mest korrupta länder.

På Telia, som till nära 40 procent ägs av svenska staten, är man dock inte oroad över uppgifterna om presidentdotterns affärsintressen.

Annons
Annons

– Vi har genomfört strikta regelefterlevnads- och due diligence-processer inför överenskommelsen och har förvissat oss om att alla relevanta undersökningar och kontroller har genomförts med tillfredsställande resultat. Kazakhtelecom uppfyller Telia Companys krav på en köpare, skriver Ralf Bagner.

Mer svarar inte Telia när SvD frågar om bolaget kan garantera att Nursultan Nazarbayevs släktingar, i synnerhet dottern Dariga Nazarbaeva, inte finns bland dem som kan dra nytta av affären.

En annan omständighet som redan väckt uppseende är det faktum att Kazakhtelecom genom affären tar kontrollen över 75 procent av frekvensutrymmet och kontrollerar 65 procent av antalet abonnenter i Kazakstan. Alexander Komarov, vd för Beeline, en av de mindre operatörerna i landet, har i en intervju med Forbes uttryckt en oro för att Telia, genom att sälja kontrollen över Kcell, är med och skapar ett monopol där köparen Kazakhtelcom blir den dominerande spelaren som tänker utnyttja sin nya position.

På Telia vill man inte kommentera effekterna för kunderna när bolaget säljer.

På vilket sätt bidrar Telias försäljning av Kcell till konkurrenssituationen i Kazakstan, förbättras den eller försämras den enligt Telia?
– Vi kan bara konstatera att den kazakiska konkurrensmyndigheten redan har godkänt transaktionen där vi och Fintur säljer vårt innehav i Kcell till Kazakhtelecom.

Försäljningen av Kcell är bara en av flera kritiserade affärer som Telia genomfört för att ta sig ur affärsområdet Eurasien. I mars blev det klart att Telia sålde sin operatör i Azerbajdzjan. Även den affären väckte kritik då operatören tidigare värderats till 6,4 miljarder – men såldes till det låga priset om 2,2 miljarder tio år senare i mars 2018. Externa experter varande för en omfattande korruptionsrisk i den affären.

I samband med affären löser även Telia upp samägandet i dotterbolaget Fintur. Vilket resulterar i att Telia blir ensam ägare till den lilla operatören Moldcell i Moldavien. I början av december meddelande Telia också att man säljer operatören Ucell i Uzbekistan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons