Annons

Mikael Törnwall:Telia spelar högt: TV4 hamnar i valrörelsen

Affären med Bonnier kastar Telia Companys styrelse och ledning rakt in i en maktkamp på högsta politiska nivå. De är en strid där rationella affärsmässiga argument frontalkrockar med politikernas rädsla att anklagas för mediekoncentration à la Berlusconi.

Under strecket
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Foto: Erik Abel/TT

Näringsminister Mikael Damberg.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Foto: Erik Abel/TT
Näringsminister Mikael Damberg.
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Claudio Bresciani/TT, Foto: Erik Abel/TT

Om näringsminister Mikael Damberg (S) bestämmer sig för att sänka Telias köp av TV4 är det inte mycket som kan stoppa honom. Med drygt 37 procent av aktierna och ett i övrigt mycket splittrat ägande har staten sista ordet.

Om staten kallar till en extra bolagsstämma för att byta ut styrelsen skulle Marie Ehrling behöva stöd från minst 151 av de övriga ägarna för att sitta kvar som ordförande. Det är i praktiken omöjligt.

Att kalla till en extra stämma anses dock vara en sista utväg. Enligt SvD Näringslivs källor är det mer sannolikt att regeringen försöker ge sig på TV4:s sändningstillstånd. Utan tillstånd kan TV4 inte nå sina tittare och bolaget blir i praktiken värdelöst.

På fredagens presskonferens försäkrade Telia gång på gång att de är trygga med processen. Myndigheten för press, radio och TV, som delar ut tillstånd att sända tv i marknätet, är en oberoende myndighet, underströk man.

Annons
Annons

Men det är fullt möjligt för regeringen att föreslå en lagändring som är skräddarsydd för att frånta ett Telia-ägt TV4 sitt tillstånd.

Kanske hoppas Telia att regeringen inte ska hinna skjuta affären i sank före valet. Med en moderatledd regering skulle läget bli helt annorlunda. Eller?

Vi vet att det även bland borgerliga politiker finns ett kompakt motstånd mot att Telia ska äga TV4. En ny regering skulle dock kunna se affären som anledning att sälja statens innehav i Telia.

Det vore den bästa av alla världar för Marie Ehrling och vd Johan Dennelind. Man får göra sin affär och slipper dessutom staten som ägare. Även om staten (för det mesta) inte utövar ett aktivt ägande är det ändå ingen hemlighet att Telia gärna skulle slippa kallas för ”halvstatligt”.

Såväl Liberalerna som Moderaterna har tydligt flaggat för att de vill att statens aktier i Telia ska avyttras. Men de borgerliga partierna har pratat om att sälja Telia länge. Ändå hände ingenting under de åtta år som alliansen styrde landet.

Det är dessutom långt ifrån säkert att en ny regering i ett kaotiskt parlamentariskt läge efter valet skulle prioritera en komplicerad utförsäljning av aktier.

Marie Ehrling säger till SvD Näringsliv att hon hoppas kunna förklara för Damberg de ekonomiska argumenten för affären. De handlar om att Telia vill göra sina abonnemang mer attraktiva genom att kombinera dem med innehåll som tv-serier och sport.

Men den här striden handlar inte om rationella ekonomiska argument. Den handlar om prestige och om principer. Frågan är inte om det är bra eller dåligt för Telia att äga en tv-kanal, utan om det är rätt eller fel att staten kontrollerar både TV4 och SVT, och därmed i praktiken får monopol på fri marksänd tv.

Här ställs ett komplicerat tekniskt resonemang om synergieffekter och konvergens, mot anklagelser om att staten likt Rysslands Putin och Italiens Berlusconi lägger under sig all fri tv.

Vad tror ni biter mest på en socialdemokratisk minister mitt under brinnande valrörelse?

Mikael Damberg har dessutom ett stort behov att visa sig stark, i ett läge där partiets regeringsduglighet ifrågasätts. Anklagelserna från oppositionen om att han skött affären illa så här långt kommer snarast att stärka regeringens vilja att sätta ner foten.

Mycket tyder på att Telia är tagna på sängen av hur starkt regeringens motstånd blev. Man hade uppenbarligen räknat med att näringsdepartementet skulle muttra lite, men sedan acceptera affären.

Mitt i brinnande valrörelse har man kastat sig in i en maktkamp som handlar till 100 procent om prestige och principer och till 0 procent om affärsnytta.

Förutsättningarna kunde vara bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons