Annons

Telia visar potential efter försäljning av Azercell

Ett fortsatt uttåg ur Eurasien kan bädda för extrautdelning på lång sikt. Men än återstår en rad surdegar, inte minst storinnehavet i Turkcell, skriver SvD:s Mikael Törnvall.

Under strecket
Publicerad
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

Telia Company meddelade nyligen att de säljer sitt innehav i Azercell till Azintelecom, som ägs av den azeriska staten.

Det innebär att bolaget nu har tagit ytterligare ett steg i att avveckla sina hårt kritiserade verksamheter i Eurasien. Bortsett från Azercell har bolaget bland annat sålt dotterbolaget i Moldavien och innehaven i den ryska operatören Megafon.

"Detta är den fjärde avyttringen i vår ambition att över tid lämna Eurasien för att fokusera på Norden och Baltikum enligt ramverket för strategin för den nya generationens telekombolag", skriver Telias vd Johan Dennelind i ett pressmeddelande.

Men det flesta surdegarna återstår ännu, däribland dotterbolag i Moldavien, Kazakstan och Uzbekistan, skriver SvD Näringslivs Mikael Törnvall.

Annons
Annons

”Om de här bolagen av olika anledningar är svårsålda är det ingenting mot Turkcell, där Telia Company fortfarande äger 24 procent”.

Men det finns ett ljus i tunneln. I och med att Azercell nu är ett avslutat kapitel är det bara en tidsfråga innan Telia säljer de resterande Cellbolagen, inklusive Turkcell, skriver Di:s Richard Bråse i en analys.

Det kan i sin tur bidra till att Telia kan dra ned sin skuldsättning vilket på sikt kan gynna aktieägarna.

”På ett års sikt finns det åtminstone i teorin potential för en extrautdelning på uppemot 10 kronor per aktie, utan att Telia skulle riskera att spränga balansräkningen”, skriver han.

Redan nu ser Telias aktie lovande ut anser Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher som väljer att öka sitt innehav i bolaget i spåren av bättre framtidsutsikter, enligt Di.

Det viktigaste skälet till det är inte avvecklingen i Eurasien utan att Telia nyligen avstod från att ge sig in i budstriden kring danska TDC, förklarar förvaltaren Blecher i sin månadsrapport.

”Nu känns Telia faktiskt på helt rätt spår igen.”

Litet steg från eländet – men flera surdegar kvarsvd.seTelia miljardsäljer i Azerbajdzjansvd.seRichard Bråse: Extrautdelning närmare efter Telias storaffärer (betalvägg)di.seStjärnförvaltaren: Telia är på rätt spår (betalvägg) di.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons