Annons

Teliachefen Dennelind: 5G dröjer till nästa år

Den nya 5G-tekniken ser inte ut att bli Telia Companys räddare.
Den nya 5G-tekniken ser inte ut att bli Telia Companys räddare. Foto: Erik Simander/TT

Telia lovar att nu ska den dystra trenden vända och bolaget ska börja växa igen. Om det betyder att man ska växa med 1 eller 5 procent vill vd Johan Dennelind inte ge några besked om.

Men han är tydlig med att 5G inte kommer att rullas ut i stor skala i år.

Under strecket
Publicerad

Johan Dennelind, vd för Telia.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Telias rapport för första kvartalet innehöll en hel del dåliga nyheter. Justerat för att Telia Company dopats av den svaga kronan sjönk omsättningen med 3 procent, och med drygt 4 procent i Sverige. Lönsamheten sjunker med drygt 4 procent (justerat för effekter av nya redovisningsregler).

Ändå var det en optimistisk vd, Johan Dennelind, som utlovade att det kommer att vända under andra halvåret. Men det är uppenbarligen inte den hajpade 5G-tekniken som ska rädda Telia Company. Ordet nämndes knappt under torsdagens presskonferens.

Just nu är det bara företagskunderna som driver 5G, och då med egna företagsspecifika nätverk.

– I företagssegmentet finns det väldigt tydligt en efterfrågan i dag. Företagen vill ha mer säkra, mer stabila och mer dynamiska nät, och vi tror att de är beredda att betala för det, säger han till SvD Näringsliv.

Däremot kommer det uppenbarligen att dröja innan 5G finns i var mans mobil.

– Även bland konsumenterna kommer efterfrågan på ännu snabbare och ännu mer stabila nät att successivt öka. Men frågan är när? Vi tror inte att det behövs en massutrullning av 5G här och nu. Kunderna kräver inte det i dag, de vill inte ha det i dag , de behöver inte det i dag.

Annons
Annons

Johan Dennelind, vd för Telia.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Men när tror du att 5G kommer att vara tillgängligt för konsumenterna i stor skala?

Jag tror att vi måste vara beredda att jobba på helt nya sätt, där vi jobbar med andra typer av kompetenser

– Det här kommer att ske gradvis. I liten skala kommer det att finnas i testform redan i år.

Det betyder dock att den som vill skaffa en 5G-mobil måste ställa in sig på att vänta en bit in på nästa år.

Telias mål är att redan under andra halvåret i år vända utvecklingen så att omsättningen ökar igen. Men vad en acceptabel eller bra tillväxt betyder är inget som Dennelind vill dela med sig av.

Johan Dennelind, vd för Telia.
Johan Dennelind, vd för Telia. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Är det ett par procents tillväxt eller ser du framför dig något snabbare än så?

– Det är svårt att sätta ett tal på det, men ambitionen är så klart att vi ska växa. Just nu har vi alldeles för många negativa effekter från den gamla affären, men när de minskar i betydelse ökar förutsättningarna för tillväxt.

Klart är dock att Telias kunder och anställda kommer att få se mer av en gammal bekant – sparprogram. Telia säger att man ska ska spara 2 procent av kostnaderna i koncernen och 3 procent i Sverige.

– Vi är fortfarande över 20 000 anställda i Telia Company som helhet och vi kommer att ha ett tryck på oss att bli mer effektiva i alla våra länder. Jag tror att vi måste vara beredda att jobba på helt nya sätt, där vi jobbar med andra typer av kompetenser. Då kommer vi att ha färre anställda men mer av andra anställningsformer.

Men om ni är 20 000, var ska ni vara om 3 eller 5 år? Talar vi om 15 000 anställda?

– Jag vill inte sätta en siffra, för då blir det en siffra där det stort att Telia ska göra sig av med x antal tusen anställda. Det är inte det som är grejen. Vi ska ställa om vår verksamhet och hela tiden förbättra och effektivisera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons