Annons

Telias muthärva i Uzbekistan: Detta har hänt

Telia har erkänt att bolaget betalat nästan 3 miljarder i mutor – och fått jätteböter från amerikanska myndigheter. Nu yrkar åklagaren på att den tidigare vd:n, Lars Nyberg, ska sättas i fängelse. Hur blev det så här? SvD reder ut vad som hänt sedan Telia Sonera etablerade sig i Uzbekistan 2007.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

1 / 7

1. Telia etableras i Uzbekistan

Foto: Jessica Gow/TT

2007 expanderar Telia till Uzbekistan, ett land som vid den tidpunkten klassas som världens femte mest korrupta land av Transparency International. För att Telia ska kunna etablera sig i Uzbekistan ingår man ett licensavtal för motsvarande 2,2 miljarder kronor med det Gibraltar-baserade bolaget Takilant Ltd.

Bakom bolaget står en kvinna vid namn Gayane Avakyan – men ingen verkar veta vem hon är. Telias dåvarande kommunikationschef Cecilia Edström bekräftar att ”i förlängningen kan vi inte kontrollera vart pengarna går”.

Annons
Annons

Telias vd och koncernchef Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling deltar i en pressträff på Telias huvudkontor, med anledning av uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring mutbrott i Uzbekistan.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

2 / 7

2. Den verkliga affärspartnern avslöjas

Telias vd och koncernchef Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling deltar i en pressträff på Telias huvudkontor, med anledning av uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring mutbrott i Uzbekistan.
Telias vd och koncernchef Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling deltar i en pressträff på Telias huvudkontor, med anledning av uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter kring mutbrott i Uzbekistan. Foto: Janerik Henriksson/TT

I september 2012 avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning” vem som egentligen ligger bakom bolaget. Gayane Avakyan är personlig assistent till exdiktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimov.

Diktatorsdottern har vid det laget tjänat över 2 miljarder kronor på avtalet med Telia. En förundersökning inleds och tre personer delges misstanke om misstänkt mutbrott, bland andra chefen för affärsområdet Eurasien, Tero Kivisaari.

Skandalen leder till att Telias dåvarande styrelse avgår. Den tidigare vd:n Lars Nyberg efterträds av Johan Dennelind.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

3 / 7

3. Mutmisstankarna stärks

Foto: Fredrik Sandberg/TT

2014 kommer bevis som stärker mutmisstankarna. Riksenheten mot korruption lämnar dokument till Stockholms tingsrätt och enligt åklagarna har merparten av de 2,2 miljarder som Telia Sonera betalat till Takilant gått till Gulnara Karimova. Hon blir nu officiellt misstänkt för mutbrott och sätts i husarest. Vid stämman nekas förre vd:n Lars Nyberg ansvarsfrihet för 2013.

Det framkommer nu att Telia Sonera agerat på ett liknande sätt på flera andra marknader i regionen. 2015 meddelar Telia att bolaget tänker dra sig ur Eurasien helt.

Annons
Annons

Åklagaren Gunnar Stetler presenterar åtalet mot de tre personer tidigare anställda i Telia Sonera.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

4 / 7

4. USA ger sig in i leken

Åklagaren Gunnar Stetler presenterar åtalet mot de tre personer tidigare anställda i Telia Sonera.
Åklagaren Gunnar Stetler presenterar åtalet mot de tre personer tidigare anställda i Telia Sonera. Foto: Anders Wiklund/TT

2015 meddelar myndigheter i USA samt i Nederländerna att de kräver 1,4 miljarder dollar, motsvarande cirka 12 miljarder kronor, av Telia för påstådda mutbrott om Uzbekistanaffärerna.

Det finns några särskilda omständigheter som gör att amerikanska myndigheter kräver pengar av Telia: enligt amerikansk rätt har landet jurisdiktion avseende brott som begåtts i utlandet om man utnyttjat det amerikanska post-, tele- eller banksystemet. De påstådda mutorna från Telia till bolaget Takilant skedde i dollar. Utöver detta var Telia Sonera registrerat hos finansiella myndigheter i USA vid tidpunkten för transaktionerna.

Annons
Annons

Åklagaren Gunnar Stetler.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

5 / 7

5. Telia erkänner miljardmutorna

Åklagaren Gunnar Stetler.
Åklagaren Gunnar Stetler. Foto: Anders Wiklund/TT

Den 22 september 2017 erkänner Telia mutanklagelserna och når förlikning med amerikanska myndigheter. Detta innebär att företaget kommer att betala totalt 7,7 miljarder kronor, varav hälften böter och hälften förverkande av vinster.

”Från 2007 till åtminstone 2010 betalade Telia mutor till en myndighetsföreträdare i Uzbekistan för att tillskansa sig och bedriva affärer som genererade mer än 2,5 miljarder dollar i intäkter för Telia”, skriver USA:s finansinspektion SEC.

Tre tidigare toppchefer i Telia Sonera åtalas nu för grovt mutbrott; tidigare vd:n Lars Nyberg, affärsområdescehfen Tero Kivisaari och tidigare vice vd:n Olli Teppo Tuohimaa.

Annons
Annons

Gunnar Stetler, åklagare i Teliamålet.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

6 / 7

6. Åklagaren yrkar på fängelsestraff för Nyberg

Gunnar Stetler, åklagare i Teliamålet.
Gunnar Stetler, åklagare i Teliamålet. Foto: Anders Wiklund/TT

I den svenska rättegången, som dragit ut på tiden efter långsam rätthjälp från bland annat Uzbekistan, yrkar åklagaren Gunnar Stetlser på långa fängelsestraff för både den tidigare vd:n Lars Nyberg och hans medåtalade.

Straffet för förre affärsområdeschefen Tero Kivisaari bör bli sju år och nio månaders fängelse, anser åklagaren Gunnar Stetler.

– Utifrån straffskalan går det inte att hitta något mer omfattande mutbrott, säger han i Stockholms tingsrätt.

Annons
Annons

Johan Dennelind, vd Telia.

Foto: Hanna Franzén/TT Bild 1 av 1

7 / 7

7. Telia säljer innehavet i Uzbekistan

Johan Dennelind, vd Telia.
Johan Dennelind, vd Telia. Foto: Hanna Franzén/TT

I december 2018, samtidigt som rättegången mot den tidigare företagsledningen pågår, kommer nyheten att Telia, efter att ha avyttrat flera andra verksamheter i det tidigare affärsområdet Eurasien, också lyckats sälja verksamheten i Uzbekistan. Köparen blir den uzbekiska staten, genom en uzbekisk myndighet som ska stödja privata företag och främja konkurrens.

Valet av köpare fick dock kritik, bland annat av den uzbekiska ekonomen Bekzod Hasjimov.

"Nu har staten i praktiken fått monopol", skrev han på sociala medier.

Telias nuvarande vd Johan Dennelind försvarar dock hur Telia lämnar Uzbekistan.

– Vi försöker göra det ansvarsfullt genom att hitta köpare som svarar mot våra kriterier och till ett pris som vi kan försvara och motivera, sa han till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons