Annons

Teorin om brottslighet som håller i verkligheten

Under strecket
Publicerad

Vykortet | New York

”Jump the turnstile” – det är att hoppa över spärren till tunnelbanan. Att arrestera dem som plankar har varit kärnan i det som gjort New York till USA:s tryggaste storstad. När man ser på den långsiktiga utvecklingen har brottsligheten minskat med drygt 80 procent sedan politiken lades om 1990. Antalet mord har gått ner med 87 procent. Men sista året har det vänt och jämfört med året innan ökade brottsligheten med nio procent.

Det första steget i de nya metoderna mot den omfattande brottsligheten var när Bill Bratton 1990 blev chef för tunnelbanepolisen och införde nya, tuffa regler. Den som plankade in på tunnelbanan greps, visiterades, kunde av jourdomstol dömas till böter, samhällstjänst eller fängelse. 9 629 människor togs 2016 som plankare. Det avgörande var att en av sju som greps för att försökt smita förbi tunnelbanespärren var efterlysta eller hade obetalda böter och en av tolv hade skjutvapen i fickan.

2017 beslöt chefsåklagaren Cyrus Vance – vald av Demokraterna – att plankarna inte skulle åtalas. De får böter, men blir inte visiterade och ställs inte inför domstol. Dessutom har antalet poliser och ordningsvakter i tunnelbanan minskat från 3 500 till 2 500.

Det har snabbt fått effekt. Brotten i New Yorks transportsystem ökade på ett år med 17,7 procent. Det märks också genom att allt fler tiggare dyker upp i tunnelbanan. (Tiggeri är tillåtet på gatorna i New York, men inte i tunnelbanan.)

Att det inte längre är brottsligt att tjuvåka är en del i den vänsterinriktade borgmästaren Bill de Blasios politik. Han går emot det Rudy Giuliani, en av hans företrädare, införde nämligen att polisen ska ingripa mot ”livskvalitetsbrott”. Det handlade om att gripa personer som urinerar på gatan, ägnar sig åt aggressivt tiggeri, hade marijuana i fickan eller var prostituerade.

Teorin bakom att inte acceptera ”småbrott” är att det leder till ett samhällsklimat där all sorts brottslighet minskar. Att antalet brott nu ökar visar att teorin är riktig. Och något vi borde lära oss av.

OLLE WÄSTBERG är tidigare generalkonsul för Sverige i New York. olle@wastberg.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons