Annons

Terroranklagad ska ha haft kontaktperson i Sverige

En man misstänkt för planerad terrorattack i Köpenhamn hade kontaktperson i Sverige, enligt Berlingske. Mannen är åtalad i Tyskland och domen väntas falla under onsdagen.

Under strecket
Publicerad

Den misstänkte kallas ”tändstickmannen” i Danmark eftersom han bar en ryggsäck med över 700 tändstickor när han greps vid danska gränsen i november 2016. Den 21-årige syriern är misstänkt för en planerad terrorattack i Köpenhamn.

Frågan är om han var på väg till Danmark för att begå ett terrorangrepp eller om han agerade kurir åt någon annan som planerade en attack. Saken avgörs i en domstol i Ravensburg, Sydtyskland, under onsdagen, skriver DR, Danmarks radio.

Mannen greps vid dansk-tyska gränsen och i hans ryggsäck hittade polisen 17 000 tändstickor, batterier, fyrverkerier och walkie-talkies. Enligt hans försvarare var det inte meningen att han skulle bygga en bomb av föremålen, han transporterade dem åt IS för att överlämna dem till en kontakt i Köpenhamn.

Under rättegången har det framkommit att 21-åringen hade kontakt via mobilappen Whats app med en man i Sverige, skriver Berlingske.

Trots att mannen genom sin försvarare uppger att han inte har för avsikt att själv dö i en terrorattack visar fynd i hans mobiltelefon något annat, skriver DR. Här finns martyrbrev och instruktioner om hur en bomb kan byggas av tändstickorna i väskan.

Mannen har erkänt att han sympatiserar med IS och att han hade för avsikt att resa till Köpenhamn.

En psykolog i rätten beskriver honom som en ”osäker och ensam ung man” och att han lider av PTSD, Posttraumatiskt stressyndrom.

Rättsfallet inleddes den 19 juni och domen förväntas falla onsdagen den 12 juli.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons