Annons

Terroranklagad svensk kan få 20 års fängelse

Svenske Hamit Biten åtalades på tisdagen för terrorbrott i Turkiet. Han riskerar 20 års fängelse.

– Det finns ingen rättssäkerhet i landet, säger Ingmar Karlsson, Turkietkännare och tidigare svensk konsul i Istanbul.

Under strecket
Publicerad

Hamit Biten är fängslad och åtalad i Turkiet. Här fotograferad vid sin champinjonodling utanför Linköping.

Foto: Sören Boström/FolkbladetBild 1 av 1

Hamit Biten är fängslad och åtalad i Turkiet. Här fotograferad vid sin champinjonodling utanför Linköping.

Foto: Sören Boström/FolkbladetBild 1 av 1
Hamit Biten är fängslad och åtalad i Turkiet. Här fotograferad vid sin champinjonodling utanför Linköping.
Hamit Biten är fängslad och åtalad i Turkiet. Här fotograferad vid sin champinjonodling utanför Linköping. Foto: Sören Boström/Folkbladet

I början av november som skrev SvD om Hamit Biten. Den 45-årige svenska medborgaren, som kom till Sverige som tonåring 1992, hade då nyligen gripits i den turkiska staden Diyarbakir efter att tidigare kandiderat till det turkiska parlamentet för det prokurdiska partiet HDP.

Enligt förundersökningen anklagas Biten både för medlemskap i och att ha spridit propaganda för terrororganisationen PKK.

Ingmar Karsson, Turkietexpert kopplad till Lunds universitet, tidigare svensk generalkonsul i Istanbul, jämför den uppkomna situationen med att anklaga alla medlemmar i Sinn Féin, som är ett demokratiskt och socialistiskt parti i Irland och Nordirland, för terror utförd av Irländska republikanska armén, IRA.

Anklagelserna är helt och hållet påhittade och saknar juridisk grund.

Annons
Annons

– Man likställer all kurdisk verksamhet med PKK, säger Ingmar Karlsson till SvD.

Hamit Biten, som har fru och tre barn och driver en svampodling utanför Linköping, riskerar ett fängelsestraff på allt från åtta månader till 20 år.

Straffsatser och tidsangivelser för rättegångar i Turkiet är svåra att förutsäga.

Ingmar Karlsson berättar att hans gode vän Osman Kavala, som är en välkänd turkisk filantrop och affärsman som stöttat Amnesty Internationals arbete, har suttit fängslad i över ett år utan någon formell anklagelse:

– Det finns ingen rättssäkerhet i landet, säger Ingmar Karlsson.

I förra veckan greps över 1 000 personer i Turkiet, anklagade för att ha kopplingar till den förbjudna och terrorstämplade Gülenrörelsen. De gripna anklagas för att ha fuskat på ett polisprov med syfte att infiltrera polismyndigheten.

Gülenrörelsen leds av den islamiske predikanten Fetullah Gülen som lever i exil i Pennsylvania, USA. Han anklagas för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli 2016.

Sedan dess har över 75 000 människor gripits och omkring 130 000 har blivit av med sina statliga jobb efter att regimen i Turkiet anklagat dem för samröre med organisationen, som terrormärkts av Turkiet.

– Mycket av det som sker nu hänger sannolikt ihop med att det är kommunval i Turkiet i månadsskiftet mars/april. President Erdoğans parti AKP ligger dåligt till i opinionsmätningarna och riskerar att förlora i de större städerna. Därför drar han åt tumskruvarna, säger Ingmar Karlsson.

Ridvan Altun, boende i Örebro, är nära vän med Hamit Biten och hans familj. Han berättar om en ständig oro och att Hamid Bitens hustru åkt ner till Turkiet för att vara närmare sin make.

– Hamit är fängslad och mår inte psykiskt bra. Jag kommer själv från staden Mardin i sydöstra Turkiet i närheten av Diyarbakir. Där fängslades den lokale HDP-ordföranden Ali Sincar på tisdagen, berättar Ridvan Altun.

Vad tror du om rättegången mot Hamit Biten?

– Anklagelserna är helt och hållet påhittade och saknar juridisk grund. Man kan aldrig gissa vad som händer i den här tiden när människor grips dagligen. Erdoğan är en pragmatisk man. Han ger inga order utan att ha en plan, säger Ridvan Altun.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons