Annons

Hovrätten häver häktning – terrordömd man släpps

46-åringens försvarsadvokat Thomas Olsson.
46-åringens försvarsadvokat Thomas Olsson. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Hovrätten häver häktningen av den man som dömts till sju års fängelse för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige, rapporterar Ekot. Det gäller det uppmärksammade fallet i Strömsund och Akalla. I stället har Säkerhetspolisen tagit mannen i förvar.

Under strecket
Publicerad

Hovrättslagman Ragnar Palmkvist säger till Ekot att domstolen hävt häktningen eftersom man anser att det inte längre finns skäl för att 46-åringen ska sitta frihetsberövad, men vill inte närmare utveckla det innan domen kommer den 12 juni.

Fallet prövas i Svea hovrätt efter att mannen lämnat in en åtta sidor lång överklagan. I den slår hans försvarsadvokat Thomas Olsson ned på tingsrättens dom i ett 30-tal punkter, som SvD rapporterat om.

Enligt Thomas Olsson har mannen dock inte släppts utan tagits i förvar av Säkerhetspolisen:

– Säpo kommer in med en ansökan till Migrationsverket på måndag, i vilken skälen för det här beslutet kommer att presenteras och eventuellt andra yrkanden Säpo ämnar framställa. I nuläget vet jag inte så mycket mer om det här beslutet.

Han säger även att hovrättens beslut tyder på att mannen kommer att frias från misstankarna om förberedelse till terroristbrott.

– Det här är det första steget mot att ändra tingsrättens dom och frikänna honom för förberedelse till terroristbrott, det betraktar jag som väldigt positivt, säger han.

Annons
Annons

Samtidigt vill Thomas Olsson vara försiktig i sitt uttalande om domens eventuella utfall.

– Det känns lite förmätet att spekulera i, vi får avvakta och se. Facit kommer ju strax. Men att hovrätten beslutat att han ska försättas på fri fot är naturligtvis en indikation på att man inte kommer att bifalla den delen av åtalet.

Den tolkningen delas även av Filip Ahlin, analytiker vid Försvarshögskolan.

– Det är för tidigt att säga något säkert, men det kan vara en indikation på att han inte kommer att dömas i hovrätten, säger Ahlin.

Mannen dömdes i tingsrätten för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering, men överklagade och rättegången i Svea hovrätt avslutades i måndags. Mannen har anklagats för terrorkopplingar till Islamiska staten.

I tingsrätten dömdes han och fyra andra personer också för terrorfinansiering.

Det finns frågetecken kring mannens koppling till IS, menar försvaret. Anklagelserna handlar bland annat om att 46-åringen chattat med en person som anses vara medlem i Islamiska staten, samt IS-propaganda i mannens telefon.

”Dessa omständigheter kan på sin höjd peka på en sympati för IS, men kan inte på något sätt anses bevisa att mannen avsett utföra något attentat för IS räkning eller i IS namn”, står det i överklagan.

SvD har sökt åklagare Per Lindqvist för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons