Annons

Terrorforskare om att sprängämne säljs: "Är vansinnigt"

Rent ammoniumnitrat i svensk handel. En av Sveriges främsta terrorforskare reagerar nu på SvD:s granskning.

– Ingen kan säga att de inte visste att det här fanns om det inträffar ett dåd, säger Hans Brun.

Under strecket
Publicerad

Resultaten i FOI:s labb visade att SvD lyckats hitta en form av den förbjudna bombkemikalien.

Foto: Pi FriskBild 1 av 1

Resultaten i FOI:s labb visade att SvD lyckats hitta en form av den förbjudna bombkemikalien.

Foto: Pi FriskBild 1 av 1
Resultaten i FOI:s labb visade att SvD lyckats hitta en form av den förbjudna bombkemikalien.
Resultaten i FOI:s labb visade att SvD lyckats hitta en form av den förbjudna bombkemikalien. Foto: Pi Frisk

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab kom över så kallade kylpåsar innehållande ammoniumnitrat när han byggde de bomber som han tänkte brisera bland ovetande människor i Stockholms julrusch. Någonting gick fel, bomberna utlöste inte fullt ut, endast Abdulwahab skadades så allvarligt att han dog i explosionen.

Sedan dess har myndigheter tillsammans arbetat med att få bort ammoniumnitrat ur handeln, bland annat har stora sportbutiker tagit bort produkter med innehållet ur sina sortiment.

Men SvD har kunnat berätta att det ännu går att få tag på kemikalien inom Sverige, en kemikalie som alltså har använts i ett mycket stort antal terrordåd i världen. Den produkt som SvD hittade visade sig innehålla rent ammoniumnitrat, en mycket potent form för bombtillverkning. Det bekräftade labbtester på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Annons
Annons

Uppgifterna har fått kontraterrorforskaren Hans Brun att reagera.

– Det är helt vansinnigt att det finns tillgängligt för allmänheten. Jag kan i min vildaste fantasi inte förstå varför det finns kvar. Det är otroligt eftersom tekniken att bygga bomber med ämnet är välkänd sedan 60-talet, säger Hans Brun, kontraterrorforskare på Kings College i London.

Eftersom ammoniumnitrat är så välanvänt så kan ingen skylla ifrån sig, menar han.

– Det har byggts mängder av bomber i världen med den här metoden. Ingen kan säga att de inte visste att det här fanns om det inträffar ett dåd, säger Hans Brun.

Problemet i Sverige är ändå litet tror Brun. I Sverige finns en relativt god kontroll. Medan det kan vara värre utomlands, samtidigt som den aktuella kemikalien ännu inte hamnat under den så kallade prekursorförordningen, som ska hindra spridning och inköp av sådant som kan användas till att tillverka bomber.

– Jag litar på svensk byråkrati och tycker att de gör sitt arbete väl. Även om det finns en del frågetecken här så är de som arbetar med frågan i Sverige jätteduktiga. FOI är inga duvungar, de förstår de här problemen väl.

– Och även om svenska myndigheter gör vad de kan så är de till syvende och sist beroende av hur EU hanterar frågan. Det är på EU-nivå som problemet finns och det är där det måste åtgärdas, säger Hans Brun.

SvD avslöjar: Förbjudna sprängämnet säljs i Sverige | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons