Annons

Dämpat då Paris hedrar terroroffer

Tyst, dämpat och stilla hedrar Paris sina döda i terrordåden 2015. President François Hollande och borgmästare Anne Hidalgo avtäcker i dag minnesplaketter runt om i huvudstaden.

Under strecket
TT
Publicerad

Franska presidenten Francois Hollande tar i hand med en sörjande.

Foto: Philippe Wojazer/APBild 1 av 1

Franska presidenten Francois Hollande tar i hand med en sörjande.

Foto: Philippe Wojazer/APBild 1 av 1
Franska presidenten Francois Hollande tar i hand med en sörjande.
Franska presidenten Francois Hollande tar i hand med en sörjande. Foto: Philippe Wojazer/AP

Redan klockan nio på morgonen inleddes avtäckandet ute vid fotbollsarenan Stade de France i Saint-Denis där 63-årige Manuel Dias blev terrordådets första offer, strax efter klockan nio på kvällen den 13 november 2015.

Dias var chaufför och hade lämnat av en grupp fotbollsåskådare, som skulle se vänskapslandskampen mellan Frankrike och Tyskland, när han föll offer för den förste självmordsbombarens attack.

Mirakulöst nog blev Dias den ende som omkom vid Stade de France, trots att tre terrorister sprängde sig själva kring arenan, i hopp om att döda så många som möjligt.

Under förmiddagen i dag fortsätter sedan Hollande och Hidalgo till de platser i centrala Paris där de islamistiska terroristerna sköt och sprängde ihjäl totalt 129 människor under dådet.

Den sista ceremonin hålls vid elvatiden utanför Bataclan-teatern där terroristerna attackerade en konsert med rockbandet Eagles of Death Metal.

Gatan utanför, Boulevard Voltaire, ligger nästan kusligt stilla sedan polisen stängt av trafiken.

In mot åskådarplatserna vid Bataclan ringlar sig en tyst och långsam kö av anhöriga som slussas in genom säkerhetskontrollen.

Psykologer i vita västar finns till hands för den som behöver. Polis med automatvapen spanar över mängden med bistra miner.

Få pratar. Få vill säga någonting.

Säkerhetsnivån är hög. Undantagstillstånd råder fortsatt i Frankrike och premiärminister Manuel Valls varnar för nya dåd.

"Men vi har i oss själva allt det vi behöver för att stå emot och styrkan att besegra dem. Vi européer kommer att besegra den islamistiska terrorismen", lovade Valls i ett uttalande i går.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons