Annons

IS tar på sig bombdåd i norra Syrien

En bilbomb sprängdes i staden Qamishli i Syrien på fredagen. Terrorrörelsen IS tar på sig dådet i staden som befinner under turkisk beskjutning. Många av stadens invånare är kurder.
En bilbomb sprängdes i staden Qamishli i Syrien på fredagen. Terrorrörelsen IS tar på sig dådet i staden som befinner under turkisk beskjutning. Många av stadens invånare är kurder. Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den islamistiska terrorrörelsen IS tar på sig en bilbombattack i staden Qamishli i Syrien som hittills krävt sex dödsoffer. En stor del av befolkningen i staden är kurder.

IS tog på sig ansvaret för dådet i ett uttalande. Dådet spär på internationella farhågor om att tillfångatagna IS-medlemmar kan rymma som en konsekvens av den turkiska offensiven.

Samtidigt kommer uppgifter om att fem tillfångatagna medlemmar av terrorgruppen lyckats fly från ett kurdiskkontrollerat fängelse i nordöstra Syrien. Flykten blev möjlig när Turkiet avfyrade granater mot området.

I fängelset, som ligger i Qamishli, hålls tusentals fängslade.

I lägret al-Hol, också det beläget i nordöstra Syrien, gick kvinnor med kopplingar till IS till angrepp mot säkerhetspersonal. Händelsen inträffade i den del av lägret där utländska personer hålls. Bilder visade hur ett 20-tal kvinnor gick till angrepp mot lägervakter med påkar och tillhyggen.

Tiotusentals personer hålls i lägret. Flera svenska barn tros befinna sig där.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons