Annons

Tesla-nyhet i natt – presenterade Model Y

Teslas Model Y har nu sett dagens ljus, det skedde vid företagets designcenter i Hawthorne i Kalifornien. Händelsen livesändes och Elon Musk twittrade en länk till sändningen där han uppträdde lite som en stand up-komiker, till fansens förtjusning, skriver CNBC.

Under strecket
Omni, TT
Uppdaterad
Publicerad

Tesla Model Y.

Foto: TTBild 1 av 4

Elon Musk.

Foto: Jae C Hong/APBild 2 av 4

Model Y i vitt.

Foto: Jae C Hong/APBild 3 av 4

Model Y i rött.

Foto: TTBild 4 av 4

Tesla Model Y.

Foto: TTBild 1 av 1
Tesla Model Y.
Tesla Model Y. Foto: TT

Efterfrågan på suvar har varit hög i USA de senaste åren. Marknaden har svämmat över av nya modeller, skriver CNBC. Men Tesla har inte varit med i den matchen sedan sin senaste Model X från 2015. Nu ändrar Model Y på den saken.

Model Y kommer att dela 75 procent av sina komponenter med Model 3, vilket är ett kostnadseffektivt sätt att producera bilar.

Den nya Teslabilen är en mindre suv och blir i sin billigaste form cirka 10 procent dyrare än den billigaste varianten av Model 3, som Tesla lanserat som en elbil för massorna.

Den nya elbilen kommer i USA att kosta mellan 39 000 och 60 000 dollar, rapporterar CNBC.

Tesla planerar enligt Musk att producera fyra varianter av Model Y. Startpriset för den billigaste sorten, med en batterikapacitet för 37 mils körning, är i USA 39 000 dollar, vilket motsvarar drygt 360 000 kronor. Köparna kan enligt Tesla förmodligen räkna med leverans under våren 2021.

Annons
Annons

Elon Musk.

Foto: Jae C Hong/APBild 1 av 3

Model Y i vitt.

Foto: Jae C Hong/APBild 2 av 3

Model Y i rött.

Foto: TTBild 3 av 3

En dyrare variant med en kapacitet på 48 mil och planerad leverans sent nästa år har fått en prislapp på 47 000 dollar, vilket motsvarar drygt 436 000 kronor. Den som vill ha den dyraste varianten av Model Y får i USA punga ut med 60 000 dollar – cirka 557 000 kronor.

Än återstår flera frågetecken, som var bilarna ska byggas. Enligt tidigare uppgifter står det mellan bolagets Gigafactory i Nevada eller fabriken i Fremont, Kalifornien.

Elon Musk.
Elon Musk. Foto: Jae C Hong/AP
Model Y i vitt.
Model Y i vitt. Foto: Jae C Hong/AP
Model Y i rött.
Model Y i rött. Foto: TT
Musk: Det är galet att tänka på att för elva år sedan i dag hade vi gjort en bil. Och ett år från i dag kommer vi att ha gjort en miljon.cnbc.comBilen släpps på marknaden någon gång 2021 och kommer att kosta cirka 39 000 dollarreuters.comTesla kommer behöva ta in mer kapital, skriver Reuters i en kommentarreuters.comModel Y kommer till marknaden under 2020di.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons