Annons

Miljardregn kan vänta Elon Musk efter Tesla-rekord

Teslas vd Elon Musk.
Teslas vd Elon Musk. Foto: John Raoux/AP

Elbilstillverkaren Teslas börsvärde klättrar på onsdagen över 100 miljarder dollar för första gången, vilket kan ge miljardbonus för vd Elon Musk.

Under strecket
Publicerad

Teslas aktiekurs stiger i den inledande handeln på onsdagen med runt 6 procent. Ett börsvärde på 100 miljarder dollar innebär att den första milstolpen i Elon Musks kontroversiella bonusprogram från 2018 är uppnådd, renligt nyhetstjänsten Omni.

Ytterligare 16 andra kriterier ska vara uppnådda för att bonunsen ska betalas ut, varav de kanske svåraste är de för försäljning och justerat rörelseresultat. Men redan i rapporten för det tredje kvartalet skrev Tesla att de var uppnådda på rullande tolvmånaderbasis.

Den första milstolpen löser ut optioner på motsvarande 1 procent av aktierna i Tesla. Med dagens börsvärde är de värda runt 1 miljard dollar, motsvarande 9,5 miljarder svenska kronor, enligt Omni.

Redan på tisdagen gick Tesla om Volkswagen som världens näst högst värderade biltillverkare efter Toyota.

Tesla gick starkt på börsen även på tisdagen, med en uppgång på 7 procent, efter att ha avfärdat en begäran om återkallande av bilar för oavsiktlig fartökning.

Under de senaste tre månaderna har Teslas aktiekurs stigit över 100 procent. En överraskande vinst under det tredje kvartalet förra året, starka leveranser under det fjärde kvartalet och öppnandet av bolagets fabrik i Kina har bidragit till den senaste tidens aktierusning.

För mindre än sex månader sedan nådde Teslas aktiekurs 420 dollar, vilket är den kursnivå som Elon Musk för över ett år sedan twittrade att han skulle köpa ut Tesla från börsen. Musk skrev i augusti 2018 en tweet om att han, när aktiekursen stod i runt 335 dollar, hade säkrat finansiering. Han backade senare från det budskapet under press från investerare och myndigheter.

På onsdagen handlas Teslas aktiekurs till över 580 dollar. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons