Annons

Teslas oväntade konkurrent: ”under 200 000 kronor”

Här är Tesla Model 3:s oväntade konkurrenter. Men vi ser dem inte på vägarna förrän om några år. SvD:s motorredaktör guidar om några av de intressantaste elbilarna några år in i framtiden.

Publicerad
 • Tesla Model 3. Foto: Pontus Höök
 • Först kom VW Typ 1. Sedan VW Golf. Ska Neo blir VW:s tredje stora folkbil - i elens tid? Foto: Volkswagen AG
 • Elbil under 200 000 kronor? Jo kanske. Möjligen. Foto: Volkswagen AG
 • Polestar 2 väntas utseendemässigt ligga nära Konceptbilen Volvo 40.2. Foto: Volvo Cars
 • Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
 • Foto: NIO
 • Foto: Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
 • Foto: Tesla Motors

Tesla Model 3.

Foto: Pontus Höök Bild 1 av 1

Del 1 av 8

Efter reklamen visas:
Tesla Model 3 – bil eller Iphone?

Tesla Model 3 – elbilen alla biltillverkare nu tvingas ha som måttstock. Undertecknad körde i somras som första svenska journalist en Model 3 pressbil. Den är riktigt bra – inte bara som bil: Den är liksom andra Teslamodeller mer en stor dator på hjul, ständigt uppkopplad och med möjlighet till trådlösa uppdateringar. Men den ännu större frågan blir nu: vilka blir konkurrenter? Här är de intressantaste vi vet om i dag.

Tesla Model 3.
Tesla Model 3. Foto: Pontus Höök
Annons
Annons

Först kom VW Typ 1. Sedan VW Golf. Ska Neo blir VW:s tredje stora folkbil - i elens tid?

Foto: Volkswagen AG Bild 1 av 1

Del 2 av 8

Volkswagen Neo – 2020-talets folk-elbil

Först kom VW Typ 1. Sedan VW Golf. Ska Neo blir VW:s tredje stora folkbil - i elens tid?
Först kom VW Typ 1. Sedan VW Golf. Ska Neo blir VW:s tredje stora folkbil - i elens tid? Foto: Volkswagen AG

Volkswagen Neo är elbilen i Golfstorlek som ska börja tillverkas i VW-fabriken i tyska Zwickau 2019 och nå kunder 2020. Den blir allra först ut i Volkswagens elbilsoffensiv på nya plattformen MEB som står för Modularer Elektrobaukasten - modulär elbilsplattform. Med 2,76 meter mellan axlarna är den 14 centimeter längre där än nuvarande Golf och bara några centimeter kortare än en VW Passat: Se där: VW nyttjar elbilens fördelar där man kan placera ”ett hjul i varje hörn”. Den lär ska kosta under 250 000 kronor.

Annons
Annons

Elbil under 200 000 kronor? Jo kanske. Möjligen.

Foto: Volkswagen AG Bild 1 av 1

Del 3 av 8

Volkswagen MEB Entry– elbilen för under 200 000 kronor

Elbil under 200 000 kronor? Jo kanske. Möjligen.
Elbil under 200 000 kronor? Jo kanske. Möjligen. Foto: Volkswagen AG

En liten VW-suv som går på el och säljs för under 200 000 kronor. Låter det för bra för att vara sant? Det kanske det också är. VW:s elbil för folket kallas internt ännu Volkswagen "MEB Entry". Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters blir MEB Entry en femdörrars mindre suv i Polostorlek. Priset på 23 000 dollar, motsvarande 200 000 kronor, innebär 12 000 dollar under billigaste Model 3, som dock är en större bil. Enligt tyska Manager Magazin ska den inte börja tillverkas förrän 2022 på VW:s elbilsfabrik i Emden.

Annons
Annons

Polestar 2 väntas utseendemässigt ligga nära Konceptbilen Volvo 40.2.

Foto: Volvo Cars Bild 1 av 1

Del 4 av 8

Polestar 2 – Volvos lyx-elmärke tränger sig före Volvo

Polestar 2 väntas utseendemässigt ligga nära Konceptbilen Volvo 40.2.
Polestar 2 väntas utseendemässigt ligga nära Konceptbilen Volvo 40.2. Foto: Volvo Cars

Volvo då? Tja, först kommer Volvo Cars systermärke Polestar med sin första bil - Polestar 1 i sommar. Men den är bara en laddhybrid – med 600 hästkrafter och pris på 1,6 miljoner kronor. Först därefter, antagligen till hösten 2019, kommer Polestar 2 som är en mindre personbilsliknande suv. Framförallt är den koncernens första rena elbil. Enligt uppgifter ska den bli lik Volvos konceptbil 40.2. som syns på bilden. Enligt Polestar operative chef Jonathan Goodman ska den gå 56 mil och få ett pris mellan 30 000 och 50 000 pund. Men vad den kostar i Sverige vet vi ännu inte.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

Del 5 av 8

Volvo XC40 electric – Volvos första riktiga elbil

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

Snöpligt för Volvo blir alltså Polestar först med en ren elbil. Första rena elbilen från Volvo blir den mindre suven XC40. Den ska enligt planen lanseras precis efter systerbilen Polestar 2 - och räkna med tidigt 2020. Inga detaljer är ännu släppta men vd Håkan Samuelsson har antytt (och det har spekulerats friskt) att priset landar på runt 50 000 dollar, nära 500 000 kronor - för att den ska bli lönsam. Men inget är bekräftat.

Annons
Annons
Foto: NIO Bild 1 av 1

Del 6 av 8

Nio ES8 - en kinesisk dator på hjul i suvform

Foto: NIO

Det högintressanta kinesiska techbolaget Nio säljer redan elbilssuven ES8 i Kina för 448 000 yuan, motsvarande 580 000 kronor. Visst,den är snarare utmanare till suven Tesla Model X. Men Nio är ett bolag vi måste hålla koll på: Ett välfinansierat techbolag som börsnoterades på Nasdaq i höstas. Än så länge hart det motsvarat förväntningarna - och gått upp något. När modeller från Nio kommer till Europa är oklart.

Annons
Annons
Foto: Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

Del 7 av 8

Model 3 – men vad kostar den då?

Foto: Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Låt oss även ta några rader om Tesla Model 3: Folks-Teslan för 35 000 dollar som ska gå 35 mil. Så låter PR-legenden. Men det finns två varianter: den för 35 000 dollar och en dyrare för 44 000 dollar och räckvidd på 50 mil mätt med USA-standard, som faktiskt stämmer tämligen bra med verkligheten.

Än så länge har man bara kunnat köpa den dyrare varianten. Så PR-legenden stämmer inte.

35000-dollarsbilen då?

Tesla har haft stora produktionsproblem och för att få Tesla lönsamt tvingas man än så länge helt enkelt enbart sälja den dyrare modellen. I september lovade vd:n och storägaren Elon Musk produktion av 35 000-dollarsvarianten "inom 8 månader". Men med tanke på Musks tidigare tidsoptimism – räkna kallt med fram mot sommaren.

Priserna kan heller inte rakt av översättas till svenska kronor. Den dyrare 44 000-dollarsversionen kommer att kosta runt 550 000 kronor i Sverige innan elbilsrabatt och 35000-kronorsvarianten från cirka 450 000 kronor.

När kommer den till kunder i Sverige då? Teslas PR-avdelning skriver: ”Orderöppningen för Model 3 förväntas ske innan årsskiftet och leveranserna i Europa startar i början av 2019”.

Så, alltså ännu höljt i dunkel.

Annons
Annons
Foto: Tesla Motors Bild 1 av 1

Del 8 av 8

Tesla Model Y – lillsuven som skärper konkurrensen

Foto: Tesla Motors

Så klart. Vem trodde annat? Nästa Teslamodell som lanseras blir en suv-variant av Model 3 och kallas Model Y. Suvar är ju världens mest sålda bilsegment och Model Y lanseras till våren. Elon Musk har pratat om lansering den 15 mars 2019. Men säkra är vi inte. Som vanligt. När den kommer till Sverige är än mer oklart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons