Annons

Thailändare i Sverige: "De vill komma åt turismen"

Jane Hallbergs faster driver ett hotell i Hua Hin, där två explosioner inträffade på torsdagen. Nu oroar hon sig för vad bombdåden kan innebära för säkerheten i landet, men också för turismen.
– Min faster har många svenska gäster, man vet inte vad de kommer att tänka, säger Jane Hallberg, som bor i Uppsala.

Under strecket
Publicerad

Utredare arbetar vid platsen där en av explosionerna inträffade i Hua Hin.

Foto: Jerry Harmer/APBild 1 av 2

Jane Hallberg har bott i Sverige i 25 år, men besöker ofta Thailand.

Foto: PrivatBild 2 av 2

Utredare arbetar vid platsen där en av explosionerna inträffade i Hua Hin.

Foto: Jerry Harmer/APBild 1 av 2

Jane Hallberg har bott i Sverige i 25 år, men besöker ofta Thailand.

Foto: PrivatBild 2 av 2
Utredare arbetar vid platsen där en av explosionerna inträffade i Hua Hin.
Utredare arbetar vid platsen där en av explosionerna inträffade i Hua Hin. Foto: Jerry Harmer/AP

Hon sitter klistrad vid tv:n, där BBC och CNN rullar, tillsammans med sin pappa som är på besök från Thailand. Fastern har de ännu inte kunnat nå, men hennes hotell ligger en bra bit från platserna där bombdåden inträffade.

– Det är svårt att ringa. Men vi ska försöka kontakta henne lite senare via sociala medier, säger Jane Hallberg.

Själv reser Jane Hallberg till Thailand ungefär varannat år.

– Man får nog vara försiktig i vilket område som helst, å andra sidan kan man inte vara rädd hela tiden. Men det är kanske klokt att inte välja stora turistorter.

Jane Hallberg har bott i Sverige i 25 år, men besöker ofta Thailand.
Jane Hallberg har bott i Sverige i 25 år, men besöker ofta Thailand. Foto: Privat
Annons
Annons

Jane kommer från Chiang Mai i norra delen av landet. Tidigare har bombdåd nästan uteslutande skett i södra Thailand, då har muslimska separatistgrupper legat bakom. Men de senaste åren har den politiska situationen i Thailand blivit allt oroligare. Idag styrs landet av militären.

– Man märker att oron börjar sprida ut sig när man pratar med landsmän. Det är mycket spekulation och konspirationsteorier. Man vet inte exakt vad man ska tro.

De vill förstöra landet och turistindustrin. Om de skulle bomba på en vanlig marknad spelar det inte lika stor roll för ekonomin som när det drabbar turister. Vårt land byggs på turistinkomster.

Ratchaneekorn Phonpraisar, också hon boende i Uppsala, har två vänner som semestrar i Hua Hin just nu. De har skrivit på Facebook att de mår bra.

– Det är tur att de hörde av sig så vi slipper vara oroliga. Jag har också pratat med vänner i Bangkok. De har ledigt under helgen eftersom det är mors dag. Då träffas familjen, man åker kanske på utflykt eller går på restaurang. Men mina vänner säger att det är så lugnt och lite folk ute. Kanske firar de på annat vis.

Hon tror att de som ligger bakom bombdåden medvetet riktat in sig på turistorter.

– De vill förstöra landet och turistindustrin. Om de skulle bomba på en vanlig marknad spelar det inte lika stor roll för ekonomin som när det drabbar turister. Vårt land byggs på turistinkomster.

Ratchaneekorn Phonpraisarn åker till Thailand ett par gånger om året, med sin man och tonårsdöttrarna. Det kommer de att fortsätta med, tror hon.

– Jag är inte orolig. Det kan hända i Sverige med, eller var som helst. Det är så mycket konstiga saker som händer. Men visst kommer man att bli mer uppmärksam, och kanske inte samlas där det är jättemycket folk.

Kanya McLeod i Linköping har under dagen pratat med en vän som har familj och vänner i Hua Hin och som nu oroar sig för dem. Själv kommer hon från Bangkok och känner ingen på de orter som har drabbats. Generellt tycker hon att Thailand har blivit lugnare sedan militären tog över. Juntan har goda möjligheter att hålla ordning och få fast de som ligger bakom dåden, tror hon.

– Militären kommer in och löser problemen fortare än tidigare. Då var det bara polis, men det räckte inte. Många är glada nu när militären tar hand om det, säger Kanya McLeod.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons