Annons

The Guardian: Sverige känns surrealistiskt

Välfyllda uteserveringar på Möllevångstorget i Malmö.
Välfyllda uteserveringar på Möllevångstorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

På ett café i Malmö häpnar den brittiska tidningen the Guardians korrespondent över svenskarnas agerande i coronakrisen.

”Det känns surrealistiskt i Sverige just nu”, skriver reportern Derek Robertson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Medan the Guardians korrespondent Derek Robertson arbetar på ett kafé i Malmö ser han Twitterklipp av öde städer och armélastbilar som transporterar de döda i Italien. Samtidigt är han själv omgiven ”av de vanliga grupperna snacksaliga tonåringar, mammor med spädbarn och enstaka frilansare”.

”Utomhus promenerar par arm i arm i vårsolen. På Malmös caféterrasser pågår kommersen. På stranden och det omgivande parkområdet vid Sibbarp var det picknick och grillning i helgen; den angränsande skateparken och lekplatsen var fulla. Ingen bar mask.”

Men i denna idyll har nu många vetenskapsmän och medicinexperter fått nog, skriver han och tar upp hård kritik mot Folkhälsomyndigheten.

”Starka ord, men stoicism är ett sätt att leva här, liksom orubbligt lugn”, skriver han.

Han fortsätter:

”En 300-årig historia av effektiv och transparent offentlig förvaltning och högt förtroende för experter och styrande tjänstemän har lämnat allmänheten benägen att tro vad de får höra, och att de som berättar har deras bästa för ögonen.”

Han skriver att statsepidemiolog Anders Tegnell och den svenska regeringen har satt sin egen kurs, som inte stämmer med hur andra europeiska länder agerar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons