Annons

Här bryter May ihop: ”Har gjort mitt bästa”

Theresa May.
Theresa May. Foto: Alastair Grant/AP

Theresa May avgår den 7 juni, meddelade den brittiska premiärministern i dag.

– Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar, säger May.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Alastair Grant/AP
Efter reklamen visas:
Theresa May avgår – lämnade talet med tårar i ögonen

Theresa May avgår från premiärministerposten och lämnar som ledare för de konservativa den 7 juni, meddelar premiärministern på fredagen.

– Jag har fattat beslutet för landets bästa, säger May framför tv-kamerorna.

Hon radar i sitt tal upp vilka framgångar hon menar att hon och hennes parti haft, samt säger också att det kommer vara möjligt att ”leverera brexit” till det brittiska folket.

Hon beklagar djupt att hon inte kunnat få igenom sitt brexitavtal med EU, i enlighet med britternas demokratiska vilja.
– Jag har gjort mitt bästa för att få igenom brexit. Jag försökte tre gånger, jag har gjort allt jag kan för att övertyga parlamentet, men tragiskt nog har jag inte lyckats, sade en tydligt rörd Theresa May i det korta talet som hon gav utanför premiärministerbostaden på 10 Downing Street.

– Men det står nu klart för mig att det bästa för landet om en ny premiärminister leder det försöket.

May, som har suttit på posten i nära tre år, talade om äran i att ha varit den andra kvinnliga premiärministern.

– Men jag blir definitivt inte den sista.

Annons
Annons
Foto: Alastair Grant/AP

Den 3 juni tar May emot USA:s president Donald Trump innan hon alltså avgår den 7 juni. Därefter inleds processen med att välja en ny ledare.

Efter talet vände May sedan på klacken och gick in utan att ta några frågor från den församlade pressen.

Tidigare under dagen träffade hon ordföranden i Konservativa partiets mäktiga så kallade 1922-kommitté, Graham Brady, som samlar parlamentariker som inte sitter i regeringen. En bedömare beskrev det som att Brady i princip "hade med sig en revolver riktad mot hennes huvud".

Ledaren för oppositionen, Labourledaren Jeremy Corbyn, anser att premiärministern har fattat rätt beslut, rapporterar Reuters.
Han säger också att ett nytt val måste hållas eftersom han anser att "Mays splittrade parti inte är stånd att leda landet".

Den högljudda kritiken mot Theresa May har mycket utrymme, men att Theresa May stått pall genom brexitprocessen ingjuter även respekt, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.
– Hon är verkligen en fighter, vilket jag tror även hennes värsta fiender kan stämma in i. De flesta förstår också att hon har fått hantera flera politiska mål som inte är förenliga, säger han.
Trots det kommer hennes misstag, med brexitprocessen som en mindre smickrande krona på verket, vara det som präglar hennes eftermäle.
– Tyvärr hjälper det inte vilka andra framgångar hon lyfter fram. Allting överskuggas eller färgas av brexit, säger Mikael Sundström.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar Mays avgång:

– Jag kan förstå att det varit en väldigt, väldigt pressad tid för henne. Jag har förståelse för det beslut hon tar, säger han.
Han har svårt att bedöma på vilket sätt Mays besked kan påverka brexit.
– Jag hoppas att det blir ett ordnat utträde och jag kommer naturligtvis att vinnlägga mig om ett bra samarbete med nästa premiärminister också.

Foto: Alastair Grant/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons