Annons

Viktor Lundquist:Theresa May halvöppnar för Huawei

Toryregeringen väljer att inte helt stänga dörren för det kritiserade telekombolaget.

Under strecket
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Storbritanniens premiärminister Theresa May är oense om hanteringen av Huawei.

Foto: Jack Hill/TT

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Storbritanniens premiärminister Theresa May är oense om hanteringen av Huawei.

Foto: Jack Hill/TT
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Storbritanniens premiärminister Theresa May är oense om hanteringen av Huawei.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Storbritanniens premiärminister Theresa May är oense om hanteringen av Huawei. Foto: Jack Hill/TT

Sedan en tid tillbaka samarbetar flera svenska musik- och idrottsprofiler med kinesiska Huawei. I Säkerhetsrådet ifrågasatte jag huruvida de svenska kändisarna överhuvudtaget tänkt igenom sina beslut att ingå samarbete med det hårt kritiserade telekombolaget, eller om pengar helt enkelt vägt tyngre än eftertanke.

Huawei misstänks för att agera spionproxy åt den kinesiska kommunistregimen, något som med all rätta oroat omvärlden. Misstankarna härstammar från det faktum att Huaweis grundare Ren Zhengfei har nära kopplingar till den kinesiska militären, men även från de kinesiska lagar som i praktiken gör det omöjligt för företag att inte lyda order från regimen.

Slutsatsen är att det finns stor anledning till oro gällande Huawei. Det finns också fog för att klandra de svenska kändisar som valt att ingå samarbete med företaget – till synes utan vidare reflektion och eftertanke. Några som däremot ägnat sig åt just reflektion och eftertanke är Theresa Mays toryregering, som härom veckan gav besked om hur Storbritannien ska bemöta och behandla Huawei.

Annons
Annons

Beskedet rör de senaste årens brännande fråga i västerländska demokratier om Huawei ska inkluderas eller exkluderas från uppbyggandet av det kommande 5G-nätverket. USA och Australien är bland de länder som helt har valt att utestänga det kinesiska företaget, och detta med hänvisning till den misstanke och oro som råder gällande Huawei som trojansk häst för Xi Jinpings regim.

USA har gått ut hårt, och uppmanat andra länder att följa efter. Utrikesminister Mike Pompeo har till och med hotat med att begränsa samarbete mellan USA och länder som använder Huaweiutrustning. Därför var det något förvånande att den brittiska regeringen gick ut och meddelade att man inte helt kommer att utestänga Huawei, men däremot klart begränsa deras inflytande i uppbyggandet av 5G-nätverket.

Huawei kommer till viss del få vara med och utveckla detta framtidens nätverk. Däremot kommer företaget inte vara en del av nätverkets absoluta kärna eller ha något att göra med regeringens eller myndigheters nätverk, för att man på så sätt ska garantera skydd för den allra känsligaste informationen. Likaså kommer militära kommunikationer hållas frånskilda Huawei.

Beslutet har väckt viss upprördhet, inte minst i USA, men beskrivs samtidigt av flera som ett klokt och genomtänkt val. The Economist beskriver det som en modell för andra länder att följa, och lyfter även att vid misstankar kan Storbritannien välja att ändra sig och utesluta Huawei helt.

Det är tydligt att västerländska demokratiers hantering av Huawei är en balansgång. Å ena sidan finns stor anledning till misstanke och oro, och att helt utesluta företaget vore kanske den enkla utvägen. Å andra sidan är Huawei världens största producent av telekomutrustning, något som bör tas i beaktande när 5G-nätverket ska utvecklas. Till saken hör också att det på detta och andra områden gäller att hitta vägar som balanserar öppenhet i förhållande till Kina och stänger dörren när det är påkallat. Kinas roll i världsekonomin – på gott och ont – kan inte tänkas bort.

Den brittiska regeringens beslut att inte helt stänga dörren åt Huawei kan möjligen i framtiden visa sig ödesdigert och kostsamt. Men för närvarande verkar beslutet vara gjort med eftertanke, och inte ett beslut som ska motsvara enklast möjliga utväg.

Och med tanke på hur brittisk politik sett ut under de senaste åren kan man knappast klaga när man äntligen visar prov på eftertänksamhet och reflektion, även om misstankarna mot Huawei ännu kvarstår. Tänk om eftertänksamheten också kunde gälla Brexit.

VIKTOR LUNDQUIST är biträdande redaktör för Säkerhetsrådet och projektledare på tankesmedjan Frivärld.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons