Annons

Per Gudmundson:Theresa May och de 48 brexitörerna

Theresa May klarade onsdagskvällens förtroendeomröstning i den konservativa partigruppen. May fick stöd av 200 ledamöter.
Theresa May klarade onsdagskvällens förtroendeomröstning i den konservativa partigruppen. May fick stöd av 200 ledamöter. Foto: Mark Duffy / TT
Under strecket
Publicerad

Alltsedan premiärminister Theresa Mays brexitöverenskommelse offentliggjordes den 15 november har motståndet i hennes eget parlamentariska underlag växt. Det krävdes att 48 – alltså 15 procent – av de 317 konservativa parlamentsledamöterna formellt uttryckte sitt misstroende, och på onsdagsmorgonen hade till slut tillräckligt många kritiska röster samlats för att utlysa en sluten omröstning om förtroendet.

Theresa May behövde i sin tur stöd av 159 ledamöter på onsdagskvällen – alltså majoriteten av partigruppen.

Avgångskravens avsändare hölls hemliga av gruppledaren. Men bland de 48 hade runt 30 deklarerat sina avsikter öppet, såsom Jacob Rees-Mogg, Torypartiets mest profilerade brexitör. Andras motstånd kunde bara anas. Exempelvis saknades förre utrikesministern Boris Johnson bland de drygt 100 parlamentsledamöter som uttryckte stöd för Theresa May inför omröstningen.

48 ledamöter är ganska långt från en majoritet. I vilket annat läge som helst borde Toryledaren ha känt sig bergsäker på en seger.

Men det fanns flera anledningar att ansluta sig till upproret mot May. Och somliga hade, antagligen, inte fullt så ädla motiv. Men huvudsakligen sågs upproret som en sista chans att stoppa den utträdesöverenskommelse som May förhandlat fram med EU.

Avtalet är enligt kritikerna dyrt, otillräckligt och dåligt förhandlat. Det lämnar britterna med det sämsta av två världar; utanför men ändå som EU-undersåtar, i stället för självständiga och jämbördiga. Boris Johnson har famöst kallat landets kommande status för ”vasallstat”.

Det har varit ansvarslöst av brexitörerna att utmåla ett EU-utträde som något smärtfritt. Å andra sidan är det samtidigt fullt möjligt att premiärminister May har hanterat förhandlingarna svagt. Men bråket handlar primärt inte om tullar eller avgifter.

Anledningen till att Tories är splittrade står att finna någon annanstans. Det finns en fundamental motsättning mellan nationell suveränitet och EU-samarbetet som det är utformat i dag. Om den motsättningen inte hanteras – genom att EU reformeras – kommer fler konservativa partier att splittras. Inte bara i England. De 48 brexitörerna är ett förebud om vad som kan ske.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons