SvD Perfect Guide
Annons

Thomas Johansson: ”Keith Richards gick till tandläkaren på Avenyn”

Foto: Gabriel Liljevall, TT

Den som har arrangerat konserter i 50 år har en del att berätta. Fråga bara Thomas Johansson.

Text: Victor Johansson - 16 mars 2020

Ullevi ’85. Hade Bruce Springsteens spelning i Göteborg för 35 år sedan kunnat sluta i en katastrof?

Foto: Urban Andersson/Aftonbladet/TTBild 1 av 1

Kanske var det så att Thomas Johansson räddade Bruce Springsteen från att rocka sönder Ullevi 1985. Under den legendariska spelningen – när arenan krackelerade i sina fundament – stod konsertarrangören i kulisserna på scen.

–Jag märkte att pylonerna som håller uppe taket rörde sig och att vajrar gick av. Då förstod vi att detta är dåligt. Bruce Springsteen spelade Twist and shout och vi fick säga till honom att avsluta med en lugnare låt. När folk hoppar till rockmusik uppstår samma spänning som finns i betongen: två hertz. Det är därför soldater inte kan marschera i takt över en bro, den riskerar att falla isär. 

Detta är bara en av alla lärdomar som Thomas Johansson dragit under sina 50 år som konsertarrangör. Han grundade konsertbolaget EMA-Telstar 1969 och har sedan dess satt upp konserter med alla från ABBA och Rolling Stones till Johnny Cash och Bob Marley. Nu samlar han och journalisten Mats Olsson erfarenheterna i boken Rock ’n’ roll circus: artisterna, musiken, mötena

Ullevi ’85. Hade Bruce Springsteens spelning i Göteborg för 35 år sedan kunnat sluta i en katastrof?
Ullevi ’85. Hade Bruce Springsteens spelning i Göteborg för 35 år sedan kunnat sluta i en katastrof? Foto: Urban Andersson/Aftonbladet/TT
Annons
Annons

Dök några oväntade minnen upp?
– När jag började rota märkte jag att det ena minnet ger det andra. Jag hade till exempel glömt hela storyn runt Jimi Hendrix besök i Sverige. Han hade armébakgrund och jag hade precis gjort lumpen, så vi pratade mycket om militären, politik och USA.

Det sociala måste vara en viktig del i yrket?
– Jag ser artisten som en gäst där man alltid möter dem på flygplatsen och hjälper dem med allt de behöver under sitt besök. Det kan vara allt från kontakt med ambassaden om något hänt till tillgång till läkare om de blir sjuka. Det är ganska vanligt och då är bråttom eftersom det står 10 000 människor och väntar. 

Har du några exempel?
– James Hetfield från Metallica blev matförgiftad i Stockholm och fick åka till sjukhus. När jag arrangerade en konsert med Rolling Stones i Göteborg 1982 hade Keith Richards ont i tänderna så då fick vi gå till en tandläkare på Avenyn.

Du arrangerade Nobelmötet mellan Bob Dylan och Svenska Akademien 2017?
– Vi hade ställt iordning ett rum med fina tyger på väggarna och blombuketter på borden. Sara Danius höll ett fint välkomsttal och Klas Östergren höll också ett kort och roligt tal. Bob var svartklädd i boots, läderjacka, hoodie och vantar med avklippta fingrar. Han tog priset – stort som en LP-skiva i rött läderetui från Cartier – och lade ner det i en plastpåse. Det var över på en kvart.

Vem har gjort dig ”starstruck”?
– Jag gillar ishockey och det var väldigt stort att träffa Wayne Gretzky. Jag turnerade med ABBA och de repeterade i Edmonton Oilers arena. Wayne Gretzky var 17–18 år och stod utanför scenutgången. Jag kom ut och någon sa ’Han där kommer bli en av de största hockeyspelarna’. Då började jag hacka lite. 

Annons
Annons

Du har arbetat nära Bruce Springsteen — när sågs ni senast?
– Jag träffade honom efter hans konsert på Broadway i New York förra året. Vi pratade om att han för första gången i sitt liv hade ett nio till fem-jobb, han trivdes jättebra med det.

Vilken artist idag tror du komma vara aktiv om 20 år?
– Billie Eilish tror jag på, även artister som The Weeknd och Post Malone, alla som skriver sina egna låtar har goda förutsättningar att hänga kvar.

Har det dykt upp minnen som inte fått plats i boken?
– Ja, det är möjligt att det kan komma en till bok, det finns många fler bra berättelser, bland annat med Elton John, Iron Maiden och Eagles.

Vem har du blivit närmast vän med av alla artister du träffat?
– Jag tror inte man blir vän med någon artist, de ska ha sin integritet, jag ska ha min. Sedan är man mer eller mindre närmare dem.

Du fick ett födelsedagskort från Bob Dylan: Dear Thomas, happy 50th birthday and wish you 50 more, best wishes Bob Dylan”.
– Ja, men det har jag fått från Rolling Stones och Bruce Springsteen också.

Foto: Gabriel Liljevall, TT

Annons