Annons

Nobelprisfavoritens nya bland bästa böckerna

”Vad är ett jag? Vad är en människa, om man själv inte rör sig i den tid som hela tiden rör sig?” Det är några av frågorna som dyker upp under läsningen av en av veckans nya boktitlar på listan över de bästa bästsäljarna.

Under strecket
Publicerad

1 / 19

18. ”Osviklig känsla för detaljer”

”Nej och åter nej” av Nina Lykke (16)

Wahlström & Widstrand

Översättning av Lotta Eklund

Prosa

Jan och Ingrid har varit gifta i 25 år, har två vuxna söner och lever ett vanligt medelklassliv, när Jan träffar den yngre Hanne.

”Med humor, värme och en osviklig känsla för talande detaljer målar Nina Lykke upp bilden av två människor som lever parallella liv och hela tiden talar förbi varandra”, skriver Yukiko Duke i SvD.

DN:s Judoth Kiros är delad:

”Nina Lykke skriver roligt, betraktelserna är vassa och underhållande, men när jag lägger ifrån mig romanen känner jag mest kyla”. 

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson

2 / 19

17. Om människans framtida existens

Foto: Lars Pehrson

”Liv 3.0 : att vara människa i den artificiella intelligensens tid” av Max Tegmark (17)

Volante

Sakprosa

Kommer vi att skapa övermänsklig intelligens? Hur gör vi i så fall för att kontrollera den? Utifrån frågor som dessa för teknikprofessorn Max Tegmark ett samtal om mänsklighetens framtida existens.

”En perfekt bok för den som vill förstå de samhälleliga utmaningar som möter oss i en värld där vi lyckats skapa generell artificiell intelligens”, skriver Nicklas Berlid i SvD.

Mattias Svensson är delad och skriver i Aftonbladet att ”trots sina brister är Max Tegmarks Livet 3.0 en bok som gjort mig mer hoppfull”

Annons
Annons

David Lagercrantz.

Foto: Malin Hoelstad

3 / 19

16. Nytt uppdrag för Salander

David Lagercrantz.
David Lagercrantz. Foto: Malin Hoelstad

”Mannen som sökte sin skugga” av David Lagercrantz (14)

Norstedts

Prosa

I femte boken om Lisbet Salander får hon reda på saker som kastar nytt ljus över övergreppen i hennes barndom.

”Gestalterna fortsätter att fascinera, och när det gäller spänningsalstrande läsning är det få av de samtida kollegerna i genren som kan slå honom på fingrarna”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Om Larsson alltså leker sig fram eldad av genren och sin politiska glöd, liknar Lagercrantz mer en njutningsfullt uppslukad meccanobyggare”, skriver Ingegärd Waaranperä i DN.

Ulrika Knutson är inte lika nöjd och skriver i Expressen att första halvan av boken kännetecknas ”mer av plikt än av lust”.

Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt

4 / 19

15. Om det svenska folkhemmet

Foto: Staffan Löwstedt

”Sveas son” av Lena Andersson (13)

Bokförlaget Polaris

Prosa

En berättelse om det svenska folkhemmet och en av alla de människor som förkroppsligade det och gjorde det möjligt – Sveas son Ragnar.

Kristoffer Leandoer skriver i SvD att Lena Andersson är ”en romanförfattare av rang: gång på gång trotsar hennes gestalter och letar sig fram till den spegel där de börjar prata med författarens egen stämma, utifrån ett starkt inre tvång.”

”En stram och fängslande historia om Sverige, Stockholm, klassamhället, folkhemmet och moderniteten med avstamp i början av förra seklet,” skriver Expressens Nina Lekander

Vare sig Sveriges radios eller Aftonbladets kritiker är särskilt imponerade och Jens Liljestrand skriver i DN att ”det saknas en konstnärlig växel”.

Annons
Annons

5 / 19

14. Sålde bäst av alla böcker

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (12)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

DN:s Ingrid Carlberg skriver att ”Lektionerna i "Factfulness" samlar sig till ett mäktigt slutord från en världsstjärna i pedagogik, ett efterlängtat vapen för oss som är kvar mot alla de falska nyheter som skymmer våra blickar.”

Expressens Ulrika Kärnborg är inte lika positiv och skriver att det i författarnas ”värld finns bara ”vi har rätt och ni har fel”, även när läsaren känner hur osäkerheten växer. ”

Annons
Annons

6 / 19

13. Ferrante extra allt

”Den som stannar den som går” av Elena Ferrante (11)

Norstedts

Svensk översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Det är sent 1960-tal och vännerna Lila och Elena har lämnat de gamla Neapelkvarteren för att möta en stor värld som skakas av både politiska och teknologiska förändringar. Tredje delen i Elena Ferrantes romanserie.

”’Den som stannar, den som går’ är Neapelseriens mest intensiva och dramatiska bok”, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

”Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Per Wirtén i Expressen.

Också DN och Aftonbladet är positiva men har vissa invändningar.

En sågning blir det dock i Nerikes Allehanda. Inger Dahlman skriver: ”Fan, vad besviken jag är! Varför gör hon så här, Elena Ferrante!”

Annons
Annons

Sarah Perry

7 / 19

12. Ny brittisk klassiker

Sarah Perry
Sarah Perry

”Ormen i Essex” av Sarah Perry (8 vecka 21)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Eva Johansson

Prosa

Nyblivna änkan Cora lämnar London för landsbygden i Essex, och börjar undersöka rykten om ett mystiskt odjur som härjar i trakten. Boken har jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel.

SvD:s Yukiko Duke läser ”en storslagen rundmålning av en brytningstid och ett samhälle i förändring, men i lika hög grad en känslig undersökning av vänskapens och kärlekens väsen”.

Lotta Olsson skriver i DN att Sarah Perry är ”lysande i sin myllrande, vindlande berättelse”.

Också Sveriges radios kritiker är positiv.

Annons
Annons
Foto: Johanna Hanno

8 / 19

11. ”Oupphörligt spännande reportage”

Foto: Johanna Hanno

”Vargattacken” av Lars Berge (14 vecka 22)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

För sex år sedan hittades en av guiderna på Kolmårdens djurpark död inne i varghägnet, efter en vargattack. Journalisten Lars Berge undersöker hur detta kunde hända, och finner en historia om hur naturen blivit en upplevelseindustri.

Po Tidholm skriver i SvD att "Vargattacken" ”är ett oupphörligt spännande reportage om en hemsk och spektakulär händelse”.

”Lars Berges fantastiska reportage är en bladvändare som får marken att gunga under fötterna”….”Aldrig mer djurpark”, skriver Expressens Gunilla Brodej.

Också Aftonbladets och Correns kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Bild ur boken i växthuset.

Foto: Börje Frelin

9 / 19

Bild ur boken i växthuset.
Bild ur boken i växthuset. Foto: Börje Frelin

10. ”Att allt detta finns!”

”Gubbas hage” av Kerstin Ekman (10)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Kerstin Ekman vandrar i såväl landskap som litteratur. I essäform skriver hon om det som lever och växer i den vilda naturen, och som hotas av utarmning .

”Att allt detta finns! Känslan som far genom kroppen, stillsam salighet och svindlande förundran”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Starkast upplever jag texten när den följer författaren tätt i stegen, lutar mitt huvud ner mot mossan, och så faktiskt förmår att öppna min blick mot det levande som står inför den: Svartbräken, se!” skriver Helena Granström i Expressen.

Också DN:s och Borås tidnings kritiker är positiva.

Annons
Annons
Foto: Dustin Cohen

10 / 19

9. ”Lika intressant som mardrömslik berättelse”

Foto: Dustin Cohen

”Mannen utan skugga” av Joyce Carol Oates (ny)

Albert Bonniers förlag

Översättning Klara Lindell

Prosa

En 35-årig man förlorar sitt korttidsminne efter en hjärnhinneinflammation. En ung neuropsykiater fascineras och blir allt mer besatt av sin patient.

Pia Borgström skriver i Aftonbladet att Oates har ”dykt ner i neurovetenskapens moderna historia och skrivit en thrillerartad och egentligen alldeles för lång, men lika intressant som mardrömslik berättelse”.

Sveriges radios Anneli Dufva fascineras av ”romanens form; ett dialogdrivet kammardrama, och av de frågor romanen väcker, frågor som själva minnesforskningen ställer på sin spets. För vad är ett jag? Vad är en människa, om man själv inte rör sig i den tid som hela tiden rör sig?”

Även Expressens och Borås tidnings kritiker är positiva, medan DN:s kritiker är delad.

Annons
Annons

Mikael Persbrandt.

Foto: Thron Ullberg

11 / 19

8. Han avslöjar allt i biografin

Mikael Persbrandt.
Mikael Persbrandt. Foto: Thron Ullberg

”Mikael Persbrandt. Så som jag minns det” av Carl-Johan Vallgren (9)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Sveriges mest kända skådespelare talar ut om kokainmissbruket, otrohetsaffärerna och vad som händer bakom kulisserna i teater- och filmvärlden.

”I Carl-Johan Vallgrens njutbara, flytande språkdräkt finns här en finstämd berättelse om uppväxten och klassresan från Jakobsberg till den svenska dramatikens finrum”, skriver Jens Liljestrand i Expressen.

”En av de mest intensiva memoarer jag någonsin läst”, skriver Aftonbladets Åsa Linderborg.

Också DN:s kritker är positiv, medan Sveriges radios har vissa invändningar.

SvD:s Lars Ring är dock inte imponerad och skriver att ”draget av hybris blir tråkigt tydligt.”

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt

12 / 19

7. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (8)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Foto: Norstedts

13 / 19

6. Ny trilogi av Ferrante

Foto: Norstedts

”Dagar av ensamhet” av Elena Ferrante (7)

Norstedts

Översättning av Barbro Andersson

Prosa

38-åriga tvåbarnsmamman Olga överges av sin man, och hamnar i en djup personlig kris. En av tre kortromaner i en trilogi om kärlek.

”Så skriver hon in den lämnade kvinnan, hennes vrede och förtvivlan i en större berättelse om människan”, skriver Jenny Aschennbrenner i SvD.

”Hon är så skicklig, Ferrante. Så precis i sina iakttagelser och så förföriskt lätt att läsa”, skriver  Kristofer Folkhammar i Aftonbladet.

Också Sveriges Radio och Expressen ger en positiva recensioner.

DN:s Jens Christian Brandt skriver dock att även om boken är ett berättartekniskt mästerverk möter vi ”skissartade gestalter som aldrig riktigt vaknar till liv”.

Annons
Annons
Foto: Albert Bonniers Förlag

14 / 19

5. Hennes hittills bästa

Foto: Albert Bonniers Förlag

”Swing time” av Zadie Smith (5)

Albert Bonniers Förlag

Översättning av Niclas Nilsson

Prosa

Två flickor växer upp i norra London och har dansen som gemensam kärlek, i denna bok om vänskap, ambitioner och rasism.

”Om ’Om skönhet’ framförallt var en uppvisning av perfektionens hantverkskicklighet och ’NW’ resultatet av en djärvare försöksperiod, är ’Swing time’ en fusion av dessa båda sidor av Smith – och hennes hittills bästa”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Med tiden har Smith blivit en mer subtil berättare, en virtuos stilist mer hemma i moll än i dur”, skriver Amanda Svensson i Expressen.

Också Sveriges radio, Aftonbladet och DN lovordar boken.

Annons
Annons
Foto: Josefin Bäckström

15 / 19

4. ”Trollbindande roman”

Foto: Josefin Bäckström

”Rich boy” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli (3)

Natur & Kultur

Prosa

Roman som spänner över hela 1900-talet och gestaltar tre kvinnors strävan att älska och överleva.

”Så fort jag vill nagla fast det särpräglade i "Rich boy" glider det mig ur händerna. Det är möjligt att det är just det som är så sugande, trollbindande med den här romanen”, skriver Therese Eriksson i SvD.

"En stor roman….Caroline Ringskog Ferrada-Nolis "Rich boy" kommer att få många läsare, och det är den värd. Den luktar August lång väg”, skriver Ulrika Knutson i Expressen.

Aftonbladets kritiker är positiv. Det är också Sveriges radios och DN:s kritiker men de har också invändningar.

Annons
Annons

Fatima Bremmer.

Foto: Helén Karlsson

16 / 19

3. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (4)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons
Foto: INES SEBALJ

17 / 19

2. Vill ta tillbaka begreppet ”nucka”

Foto: INES SEBALJ

”Nuckan” av Malin Lindroth (2)

Norstedts

Sakprosa

En personlig essä om den ofrivilligt ensamma kvinnan och ett återtagande av begreppet ”nucka”.

“En både sårig och nyanserad kampskrift skriven med skarp blick och lätt hand, nödvändig”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

“Malin Lindroth talar utan piruetter och förbehåll – rakt in i läsarens egen skräckkammare”, skriver Kristina Lindquist i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är positiv.

Annons
Annons

Ulf Lundell.

Foto: Fredrik Sanberg/TT

18 / 19

Ulf Lundell.
Ulf Lundell. Foto: Fredrik Sanberg/TT

1. En rockares dagbok

”Vardagar” av Ulf Lundell (1)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Vardagar är ett urval ur rockpoeten Ulf Lundells dagboksanteckningar under 2017, där han både iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.

SvD:s Fredrik Sjöberg skriver att att boken griper ”tag i mig ungefär på samma sätt som Strindbergs vackra och vemodiga roman "Ensam", skriven i Stockholm 1903, efter kriserna, dårskaperna och skilsmässorna”...”Enstöringen som alltid kommer tillbaka har skrivit en av sina bästa böcker.”

”MedVardagarhar Ulf Lundell gjort ­något så unikt som skrivit ytterligare en generations­roman”, skriver Aftonbladets Åsa Lindeborg

”På sitt eget bisarra sätt blir så ”Vardagar” vacker, sorgsen och genuint gripande. Eller som det heter på lundellska: förbannat bra” skriver Rebecka Kärde i DN.

Positiva är också Expressen och Sveriges radio.

Annons
Annons
Foto: Thron Ullberg

19 / 19

Ingen listplats för ”deckardrottning”

Foto: Thron Ullberg

”Ett mörker mitt ibland oss” av Mari Jungstedt

Albert Bonniers förlag

Prosa

Boken sålde näst bäst av alla denna vecka. Den har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons