Annons

Thunberg favorittippad – men experter tveksamma

Greta Thunberg vinner troligen inte Nobels fredspris, enligt forskarna.
Greta Thunberg vinner troligen inte Nobels fredspris, enligt forskarna. Foto: Jason DeCrow/AP

Får hon Nobels fredspris? Trots att Greta Thunberg toppar listan över troliga Nobelpristagare på flera spelbolag så är experter tveksamma.

– En anledning är hennes ålder, säger Prio-direktören Henrik Urdal.

Under strecket
Publicerad

På flera spelbolag är klimatkämpen Greta Thunbergs namn överst på listan över aktuella kandidater som kan kamma världens kanske finaste pris. Bland annat är hon favorittippad av världens största vadslagningsfirma, brittiska Ladbrokes.

Men enligt experterna blir hon utan pris på fredag.

Anledningen är först och främst för att det finns oenigheter kring kopplingen mellan klimat och våldsamma konflikter, som fredspriset främst berör, enligt det norska fredsforskningsinstitutet Prio.

– Det är inte givet att klimatförändringar leder till mer konflikter i framtiden. Det finns ingen vetenskaplig konsensus att det ena leder till det andra vilket gör det lite krångligare, säger institutets chef Henrik Urdal.

Men USA:s förra vicepresident, klimatkämpen Al Gore, samt FN:s klimatpanel IPCC fick ju Nobels fredspris 2007. Hur kunde de få det?

– Kommittén fick väldigt mycket kritik efter det, just för att den uppenbara kopplingen fattas. Men då försvarade man det med att klimatklimatförändringarna kommer att leda till en ökad konfliktsituation.

Annons
Annons

Greta Thunbergs låga ålder spelar också in i bedömningen. Enligt Urdal överväger kommittén alltid extra noggrant om de ska ge priset till unga personer, eftersom vinsten väcker enorm global uppmärksamhet som kan vara svår att hantera.

– De måste ta hänsyn till pressen de kan lägga på en 16-årings axlar, säger han.

– Malala var en het kandidat till att få priset redan som 14, 15 och 16-åring, men då tyckte man förmodligen att hon var för ung av just den anledningen. Hon fick i stället priset när hon var 17.

Om Thunberg trots detta står som vinnare på fredag så tror Urdal att hon gör det tillsammans med några andra unga aktivister, exempelvis med somaliska Ilwad Elman eller den libyska aktivisten Hajer Sharief.

– Chansen är väldigt liten att hon får det som ensam vinnare, säger han.

Finns det något som talar för att hon ska få priset?

– Ja, först och främst har hon uppnått imponerande mycket inom ett fält som utgör en av mänsklighetens största utmaningar. Hon har också viktiga och positiva sociala utvecklingsegenskaper, vilket ofta spelar in.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons