Annons

Hugo Selling:Tid för svensk upprustning

Rysk militär på annekterade Krimhalvön.
Rysk militär på annekterade Krimhalvön. Foto: Ivan Sekretarev / TT
Under strecket
Publicerad

I onsdags presenterade Storbritanniens premiärminister Theresa May resultaten av utredningen av giftattacken mot dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Yulia. Regeringen kan nu fastslå att mordförsöken utfördes av två officerare från ryska säkerhetstjänsten GRU, med största sannolikhet på order från ryska staten.

Attacken med kemiska vapen på brittiskt territorium följer ett mönster av rysk aggressivitet som syftar till att splittra och underminera västs säkerhet.

Medan vi diskuterar alla möjliga och omöjliga regeringsbildningar kommer runt 300 000 ryska militärer att öva strid.

Blott två dagar efter det svenska riksdagsvalet kommer Ryssland att genomföra den största militärövningen sedan Kalla kriget. Medan vi diskuterar alla möjliga och omöjliga regeringsbildningar kommer runt 300 000 ryska militärer att öva strid.

Övningen, Vostok-2018, kommer att äga rum i Rysslands centrala och östra militär-distrikt på gränsen till Mongoliet och Kina. Utöver övningens stora omfattning kan man notera att Kina deltar. Även om det inte är en sino-rysk militärallians signalerar det i viss mån ett geopolitiskt skifte där de två länderna är beredda att gemensamt utmana den västerländska världsordningen. Samtidigt som övningen genomförs ockuperar Ryssland en femtedel av Georgiens landyta, Krim, och genomför operationer i Östra Ukraina samt stödjer Assad i Syrien med bland annat flygunderstöd.

Annons
Annons

Trots Putins vapenskrammel och med ett par dagar kvar till valet lyser försvarsfrågan med sin frånvaro i slutdebatterna. Under den gångna mandatperioden har emellertid bristerna i försvaret uppmärksammats vilket har resulterat i att politikerna enats om att försvarsanslagen behöver höjas. Men även om det råder någorlunda konsensus om inriktningen så varierar det mellan olika partier över hur långt man är beredd att gå.

Under måndagens partiledarutfrågning i TV4 klargjorde statsminister Stefan Löfven (S) att han “inte ville tala om två procent av BNP till försvaret”. Och S allokerar knappt hälften av det tillskott som ÖB Michael Bydén har sagt att han behöver för att uppfylla riskdagens försvarsbeslut.

Med andra ord så varken kan eller vill S prioritera försvaret. Andra satsningar som elcyklar, höjda bidrag och fler semesterveckor får företräde. Resurser har tillförts försvaret först efter påtryckningar från höger. S har konsekvent budgeterat mindre till försvaret än de borgerliga partierna, även under alliansregeringen.

Moderaterna har haft en uppförsbacke i frågan. Historiskt sett har partiet varit det självklara försvarspartiet. Men att Fredrik Reinfeldt kraftigt negligerade frågan har påverkat partiets förtroende negativt.
Numera har dock M en trovärdig upprustningspolitik. Partiet vill tillföra försvaret 18 miljarder kronor till 2021 och vill inom tio år nå två procent av BNP.

Numera har dock M en trovärdig upprustningspolitik. Partiet vill tillföra försvaret 18 miljarder kronor till 2021 och vill inom tio år nå två procent av BNP.

Anslagsökningarna kombineras med en realistisk säkerhetspolitik och ett tydligt ställningstagande för Natomedlemskap. M:s budget skulle innebära en fördubbling i förhållande till dagens anslag. Det är inte en oansenlig summa men det är absolut nödvändigt och politik handlar som bekant om att prioritera.

Även övriga allianspartier är överens om ambitionen och de skulle med stor sannolikhet få stöd av Sverigedemokraterna som även de vill se en kraftig upprustning av försvaret.
Försvaret har ökat i betydelse för väljarna, från plats nitton en månad innan valet 2014 till att i dag rankas som den tionde viktigaste valfrågan enligt Novus (18/8).

Det är naturligt att frågor som väljarna upplever som närmare deras egen vardag prioriteras inför ett stundande val. Men det är farligt att glömma bort att försvaret av vårt lands oberoende och dess medborgares frihet är en förutsättning för att de andra frågorna överhuvudtaget ska kunna diskuteras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons