Annons

Tidigare anställda ansöker om konkurs för 24Money

Snaran stryps åt kring 24Money, som numera går under namnet Monark Finans. Bolaget står inför konkurshot. Fem tidigare anställda har ansökt om att försätta bolaget i konkurs. Monark Finans har även dömts att betala 3,4 miljoner kronor till en fordringsägare.

Under strecket
Publicerad

24Money, som i dag heter Monark Finans, står inför konkurshot.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

24Money, som i dag heter Monark Finans, står inför konkurshot.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
24Money, som i dag heter Monark Finans, står inför konkurshot.
24Money, som i dag heter Monark Finans, står inför konkurshot. Foto: Tomas Oneborg

Finansbolaget 24Money, som numera går under namnet Monark Finans, har förlorat en tvist i domstol. Därmed kommer det redan hårt ekonomiskt pressade bolaget att behöva betala 3,4 miljoner kronor till en tidigare företagskund, samt ränta och rättegångskostnader på 161 000 kronor.

Enligt handlingar från Uppsala tingsrätt har en tidigare företagskund gjort insättningar på sitt konto hos 24Money, och begärt att sparbolaget ska utföra betalningar därifrån till olika mottagare, såsom Skatteverket. Men enligt kunden gjordes inte utbetalningarna, trots att betalningarna såg ut att ha gått igenom på kundens konto.

Kunden anser att det rör sig om ett grovt avtalsbrott. Monark Finans har, enligt domstolshandlingar, gått med på att betala åtminstone 2,4 miljoner kronor av skulden.

Annons
Annons

Firoz Patel, vd för Monark Finans, anklagar dock tidigare och numera avskedade medarbetare för det inträffade.

– Monark Finans kommer att förhandla med kunden gällande detta ärende, uppger Firoz Patel.

Domen träder i kraft den 28 december, om inte Monark Finans överklagar till Svea hovrätt före dess.

Samtidigt pressas Monark Finans av konkurshot från annat håll. Fem konkursansökningar har lämnats till Uppsala tingsrätt. Bakom ansökningarna står en medgrundare av bolaget och hans familjemedlemmar. De tidigare anställda sades upp i samband med att skandalen i bolaget briserades. Enligt deras juridiska ombud, LO-TCO Rättsskydd, har de fordringar på bolaget som grundas på deras tidigare anställningar.

”Som ombud för sökanden ansöker jag om att gäldenären försätts i konkurs”, skriver en förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd i ansökan.

Uppsala tingsrätt har ännu inte tagit ställning till de konkursansökningar som har lämnats in.

Firoz Patel tonar dock ned betydelsen av konkursansökningarna, och kallar dem ”värdelösa”. Han anser dels att de anställda bakom ansökningarna inte har rätt till någon lön och dels att företaget har god ekonomi.

– Företaget har en god betalningsförmåga genom sina aktieägare, så det finns ingen fara för konkurs.

Monark Finans har under namnet 24Money förvaltat pengar åt hundratals sparkunder men avregistrerades tidigare i höstas som så kallat inlåningsbolag efter beslut av Finansinspektionen. En anledning till beslutet var att Finansinspektionen ifrågasatte att bolaget hade det kapital som krävs för att erbjuda kunder sparkonton utan insättningsgaranti.

Fortfarande är det oklart om kunderna någonsin kommer att återse sina insatta pengar.

– I det här skedet tror jag inte att kunderna kommer att få några pengar från 24Money Spar, eftersom dessa pengar sedan länge har förflyttats till Billsource, säger Firoz Patel som sedan tidigare anklagar före detta anställda i 24Money för förskingring med hjälp av bolaget Billsource.

Ekobrottsmyndigheten utreder misstänkt bokföringsbrott och så kallad oredlighet mot borgenär i fallet 24Money. Ytterligare anmälningar har inkommit, bland annat från tidigare kunder och om urkundsförfalskning med anledning av att 24Money har skickat in falska handlingar till Bolagsverket och Finansinspektionen. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons