Annons

Tidigare S-ministern: Bäst om vi kan gå i opposition

Moderaterna och Kristdemokraterna bildar nästa regering. Den bedömningen gör den tidigare näringsministern Björn Rosengren (S).

Ett resultat som han tror skulle gynna det egna partiet, som i så fall kan komma tillbaka kraftfullt i nästa val.

Under strecket
Publicerad
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 2

Fotografiet i bakgrunden är från ¨Den goda människan i Sezuan¨ fotograf Mats Bäcker.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Foto: Malin Hoelstad

Lojal som han är med sitt parti står ett helt annat regeringsalternativ högst upp på Björn Rosengrens önskelista.

– Helst skulle jag se en blocköverskridande regering med Socialdemokraterna och de båda mittenpartierna. Det finns trots allt tydliga beröringspunkter mellan de här tre partierna, och du skulle få en regering som både kan se till näringslivets intressen och se till att folkflertalet är skyddade, säger han när SvD träffar honom på hans kontor i Gamla Stan.

Men sen ger han sig in i ett resonemang där han steg för steg utesluter alla andra regeringsalternativ än just Moderaterna och Kristdemokraterna.

– SD har sagt att vi ställer inte upp om vi inte får något inflytande alls. Mittenpartierna har sagt att vi kan inte sitta i en regering där SD har ett inflytande och S har sagt att vi kommer inte att stödja en borgerlig regering. Då blir det lite av moment 22.

Annons
Annons

Fotografiet i bakgrunden är från ¨Den goda människan i Sezuan¨ fotograf Mats Bäcker.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Det borde i och för sig utesluta även en M+KD-regering, som ju är beroende av Sverigedemokraterna för att alls kunna tillträda. Men enligt Björn Rosengren är de andra alternativen ännu mer osannolika: Centerpartiets Annie Lööf som något slags kompromisskandidat kommer vare sig att godkännas av Moderaterna, Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna.

Rosengrens eget favoritalternativ, S+L+C, faller sannolikt på att mittenpartierna i slutändan inte vill svika sitt vallöfte att inte sätta sig i en regering som leds av Socialdemokraterna.

Fotografiet i bakgrunden är från ¨Den goda människan i Sezuan¨ fotograf Mats Bäcker.
Fotografiet i bakgrunden är från ¨Den goda människan i Sezuan¨ fotograf Mats Bäcker. Foto: Malin Hoelstad

När riksdagen röstat ner först Ulf Kristersson, sedan Stefan Löfven och ett nyval närmar sig måste mittenpartierna bekänna färg.

– Jag tror att L och C till slut kommer att pressas att släppa fram en regering med M och KD, säger Rosengren.

Om de står utanför regeringen kan Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf ändå säga att de hållit sitt löfte att inte sitta i en regering som är beroende av stöd från SD, resonerar Rosengren, som visserligen inte anser att ett extra val är uteslutet.

Men han tror att mittenpartierna vill undvika det till varje pris – av rädsla för att straffas av väljarna. Enligt Björn Rosengren skulle Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vara vinnarna i ett extra val, medan C och L skulle förlora. L riskerar i ett sådant läge att helt åka ur riksdagen.

Annons
Annons

För Socialdemokraterna som parti är det inte alls en dålig utveckling att låta Moderaterna och Kristdemokraterna regera, enligt Björn Rosengren. Han tror till och med att det skulle kunna gynna partiet att kunna gå i ”hård opposition” under fyra år.

Det skulle kunna bli en period som partiet skulle kunna använda för att ta fram en ny berättelse som fungerar för 2000-talets väljare.

– Om du ska vända ett parti från en ständig nedgång är det bästa sättet inte att sitta i regeringsställning, utan det är att troligen att vara opposition. Socialdemokratins styrka var en gång i tiden att man talade till medelklassen. Jag tycker inte man har en sådan berättelse i dag.

Björn Rosengren tror att Socialdemokraterna med en ny uppdaterad berättelse om ”ett modernt folkhem” mycket väl kan komma tillbaka och få 35 procent eller mer i nästa val.

Och att ta några år i opposition behöver inte vara hela världen, enligt S-veteranen.

– Fyra år går fort, säger han.

Rosengrens råd till Annie Lööf och Jan Björklund innan de definitivt stoppar en alliansregering, är att lyssna till Lyndon Johnson, som var president i USA på 60-talet.

– Han hade ett uttryck som var att det är lätt att riva en lada men väldigt svårt att bygga en ny. Med det menade han att det är lätt att riva ner ett politisk system men det är väldigt svårt att bygga ett nytt som är lika bra.

– Det är ett bra uttryck för mittenpartierna just nu. Om de river den här Alliansen kommer det att ta betydligt mer energi att bygga upp den igen än det tog att riva ner den.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons