Annons

John Bolton redo att vittna mot Donald Trump

John Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare åt Donald Trump.
John Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare åt Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton har ändrat sig. Nu säger han sig vara redo att vittna mot Donald Trump i riksrättsåtalen

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Jag har kommit till slutsatsen att om senaten kräver min vittnesbörd är jag beredd att vittna”.

Så skriver USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton i ett uttalande på sin hemsida.

Som före detta rådgivare till USA:s president Donald Trump, kan John Bolton vara en av de med mest kännedom om presidentens samtal med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.

Bolton har tidigare sagt att han inte skulle vittna mot presidenten i riksrättsåtalen – men har nu alltså ändrat sig.

Bolton utvecklar inte vad exakt det är han skulle vara beredd att berätta för kongressen, men enligt uppgifter till New York Times kommer hans vittnesmål troligen vara till Trumps nackdel. De kommer också att sätta ytterligare press på de mer moderata republikanerna att fälla Trump i riksrättsåtalet.

Trump avskedade Bolton i september efter att ha sagt att hans tidigare rådgivare begått misstag vad gäller Nordkorea. Även Nordkorea har tidigare uttryckt skarp kritik mot Bolton.

Hans avgång kom bara veckor innan Trumps och Zelenskyjs samtal offentliggjordes.

Representanthuset har under hösten undersökt om samtalet utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt och formulerat två anklagelsepunkter.

Nästa steg i processen är senaten där Trumps parti Republikanerna har majoritet. Majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell har tidigare indikerat att han inte vill kalla några vittnen alls till processen i senaten.

Och strax före julhelgen meddelade McConnell att han och Demokraternas ledare i kammaren, Chuck Schumer, inte lyckats komma överens om vilka vittnen som ska höras eller när president Donald Trump ska ställas inför riksrätt.

– Vi har hamnat i ett dödläge vad gäller den här logistiken, sade McConnell.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons