Annons

Tidigare Swedbank-anställda åtalade

Swedbank bekräftar att det har väckts åtal för misstänkt penningtvätt mot före detta anställda i Lettland. Arkivbild
Swedbank bekräftar att det har väckts åtal för misstänkt penningtvätt mot före detta anställda i Lettland. Arkivbild Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lettiska åklagare har väckt åtal mot elva personer misstänkta för penningtvätt, däribland flera tidigare lokalanställda på Swedbank, rapporterar Dagens Industri med hänvisning till bland annat den lettiska tidningen Diena.

Swedbank bekräftar uppgifterna.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Storbankens lettiska dotterbolag Swedbank Latvija bekräftar att anställda har åtalats för misstänkta penningtvättsbrott. Banken uppger vidare att man har medverkat till att de misstänkta brotten avslöjats, enligt ett pressmeddelande som skickades ut tidigare i veckan.

Det var 2017 som banken uppdagade misstänkta transaktioner, uppgifter som överlämnades till finansmyndigheter i Lettland. Efter utredning har detta nu lett till att åklagare väckt åtal mot flera personer, inklusive tidigare bankanställda, enligt Swedbank.

Enligt Swedbank bröt de misstänkta i personalen mot bankens gällande regelverk när det gäller kundkännedom, vilket gjorde det möjligt för kunder att genomföra stora valutaväxlingstransaktioner kontant utan att avslöja sin identitet. Det utfördes inte heller några kontroller av varifrån kontanterna som växlades kom.

De inblandade, på flera kontor i Lettland, ska sedan dess ha sagts upp och flera av dem har nu åtalats, enligt Swedbank, som tillägger att banken samarbetar med myndigheterna.

Swedbank har sedan 2017 stramat åt sitt kontrollsystem, vilket enligt banken gör att det inte längre går att utföra kontanta valutaväxlingsaffärer.

I början av 2019 avslöjades omfattande problem med penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet av SVT:s Uppdrag granskning. Finansinspektionen (FI) utredde Swedbank och bötfällde tidigare i år banken, som fick betala fyra miljarder kronor för brister i arbetet mot penningtvätt.

Tidigare vd Birgitte Bonnesen fick kort efter avslöjandet, i samband med bankens årsstämma 2019, sparken och hon ingår sedan dess i en utredning på svenska Ekobrottsmyndigheten om misstänkt insiderbrott med koppling till penningtvättshärvan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons