Annons

Johan Wennström:Jag har tröttnat på ängsliga tidningar

När tidningen fick en ny chefredaktör blev den mer ”demokratisk”. Men samtidigt blev den mindre läsvärd. New York Review of Books är bara en tidskrift i raden som distanserar sig från sina kärnläsare genom att ängsligt försöka ligga rätt i tiden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 2

Ian Buruma lämnade jobbet som chefredaktör för New York Review of Books i höstas.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TT

Förra julen fick jag i gåva av min fru flera vackra behållare till mina årgångar av den amerikanska samhälls- och kulturtidskriften New York Review of Books, som jag har läst med stor behållning de senaste tio åren. Men den här vintern har jag sagt upp min prenumeration och lagt mitt sista nummer till samlingarna.

NYRB gav tidigare en god överblick över de viktigaste fackböckerna på engelska, vilket gjorde det enkelt att vara insatt i aktuella frågor och debatter. Tidskriften var politiskt orienterad i en liberal riktning, men tack vare dess öppenhet för andra perspektiv och ämnesmässiga mångfald kunde de flesta läsare känna sig hemma i dess sidor.

När NYRB:s långvariga chefredaktör Robert B Silvers, som fram till sin död 2017 styrde tidskriften helt efter eget huvud, efterträddes av författaren och essäisten Ian Buruma hoppades jag att denna profil skulle bestå. Buruma var sedan länge medarbetare i tidskriften och har skrivit flera tankeväckande böcker om vitt skilda ämnen, däribland ”Occidentalism” (2004), som är en originell framställning av västhatets idéhistoria.

Annons
Annons

Ian Buruma lämnade jobbet som chefredaktör för New York Review of Books i höstas.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Men som han själv förklarade i en intervju (New York Times 9/9 2017) vågade Buruma, som nu är i 60-årsåldern, med hänvisning till sin ålder inte bara förlita sig på sitt eget omdöme. Han lovade att bli en mer ”demokratisk” chefredaktör än sin företrädare och att ge större utrymme åt yngre skribenters och redaktörers åsikter och ämnesval, vilket han menade skulle tilltala en yngre generation av läsare.

Tyvärr visade sig detta grepp inte gjuta nytt liv i tidskriften. Tvärtom blev den mindre läsvärd för en bred publik.

Ian Buruma lämnade jobbet som chefredaktör för New York Review of Books i höstas.
Ian Buruma lämnade jobbet som chefredaktör för New York Review of Books i höstas. Foto: Lars Pehrson

I höstas tvingades Buruma lämna uppdraget som chefredaktör efter att ha publicerat en kontroversiell artikel om #metoo. Att det internt på tidskriften ansågs att artikeln inte ens borde ha publicerats säger mycket om NYRB:s omdaning det senaste året. Åtminstone har jag som läsare fått intrycket att den har blivit alltmer politiserad vänsterut och att böckerna som blir recenserade inte längre främst är de som sätter tonen för det politiska, filosofiska och vetenskapliga samtalet. Identitetspolitik, ett mode bland många yngre skribenter, har blivit ett nytt inslag på sidorna. I ett av vinterns sista nummer uttryckte ett stort antal gamla medarbetare, däribland historikern Anne Applebaum och filosofen Thomas Nagel, till och med oro över den fria tankens framtid i NYRB.

Som en följd söker sig allt fler läsare i alla åldrar till nättidskrifter och poddar utanför huvudfåran.

NYRB:s utveckling är ett betecknande exempel på hur många tongivande traditionella tidningar och tidskrifter distanserar sig från kärnan i sin publik i förhoppning om att ligga rätt i tiden eller att vinna gillande i en snäv krets av yngre debattörer. Som en följd söker sig allt fler läsare i alla åldrar till nättidskrifter och poddar utanför huvudfåran, vilka ofta kan erbjuda en initierad bevakning av intressanta fackböcker och ett dynamiskt intellektuellt samtal.

Det som förenar många av dessa nya medier är att de har skapat ett innehåll av hög kvalitet och utan spår av ängslighet och på så sätt lyckats få donationer från läsare och lyssnare. Till skillnad från vad NYRB och vissa andra flaggskepp ägnar sig åt, är det en affärsmodell som visar tecken på lönsamhet, vilket borde lända till eftertanke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons