Annons

Tidningskampanj skakar om i maktens Moskva

Ivan Golunov.
Ivan Golunov. Foto: Dmitry Serebryakov/TT

MOSKVA Gripandet av en grävande reporter skakar om hela Ryssland. Myndigheterna drar sig inte för att förfalska bevis i syfte att skada journalisters rykte – men denna gång har det orsakat ett missnöje som de inte kan blunda för.

Under strecket
Publicerad

Ryska tidningsomslag i måndags.

I måndags vaknade Ryssland till en ovanlig uppvisning i solidaritet. I det fragmenterade medielandskapet är det sällsynt att ryska medier går ihop med gemensamma budskap mot myndigheterna. De oberoende affärstidningarna Kommersant, Vedomosti och RBK, visade sitt stöd för en gripen reporter med nästan identiska förstasidor med rubriken: ”Jag/Vi är Ivan Golunov”.

Den undersökande journalisten Ivan Golunov, som arbetar för den oberoende och välrenommerade webbsajten Meduza, greps i förra veckan och anklagas för grova narkotikabrott.

Han blev misshandlad i häktet, där han satt upp till tolv timmar utan att få träffa en advokat. Anklagelserna möttes med högljudda enmansprotester runt om i landet.

I uppenbara försök till att framställa Golunov som en knarklangare har polisen släppt flera bilder som uppgavs visa hans bostad som en renodlad ”knarkarkvart”.

I Moskva har kollegor köat med plakat för att visa sitt stöd. ”Händer det Ivan – kan det hände mig nästa gång”. Omständigheterna kring gripandet är det som skaver. I uppenbara försök att framställa Golunov som knarklangare släppte polisen flera bilder som uppgavs visa hans bostad som en renodlad ”knarkarkvart”. Sedan bilderna på ”droglabbet” publicerats fick polisen mothugg av Golunovs vänner och kollegor. Polisen drog tillbaka bilderna och sa att de tagits på annat håll.

Annons
Annons

Ryska tidningsomslag i måndags.

Om hanteringen av information visar sig stämma, innebär detta att myndigheter med avsikt kan ha förfalskat bevismaterial för att få journalisten fängslad i upp till 20 år. Denna metod kan myndigheterna enkelt bruka mot vem som helst för att få personen i fråga fälld, men även för att förbättra sin egen brottsstatistik.

Golunov har arbetat med granskningar som har avslöjat korruption bland tjänstemän inom stadshuset i Moskva. Han har avslöjat banden mellan Moskvas tjänstemän och de företag som tar hem lönsamma bostadskontrakt, samt marknaden där bostadsutvecklare beslagtar lägenheter. Han har även granskat den kontroversiella nya sophanteringen i Moskva, som innebär att större delen av skräpet förflyttas till mindre regioner där soporna inte stör Putin, som i Archangelsk eller i skövlade skogspartier i Sibirien.

Ryska tidningsomslag i måndags.
Ryska tidningsomslag i måndags.

Därför finns det förmodligen dussintals, om inte hundratals affärsmän med pengar och kopplingar till högt uppsatta tjänstemän – vars förmögenheter eller rykte har skadats av Golunovs granskningar.

Narkotika uppgavs också ha hittats i journalistens ryggsäck. Men chefen för advokatföreningen Agora, som representerar journalisten, har sagt att testresultat inte har visat några spår av droger i Golunovs kropp.

Annons
Annons

Att placera droger på sina motståndare kan vara ett sätt att fabricera ett mål, med hjälp av de skrupelfria tjänstemän som måste hålla maktelitens intressen i schack – för att överleva själva.

Metoderna känns igen från när Tjetjeniens siste människorättsaktivist, Ojub Titijev, ansvarig för människorättsorganisationen Memorial, dömdes för droginnehav i mars. Varken det internationella samfundet eller starka ryska röster lyckades stoppa domstolen från att döma Titijev till flera års straffarbete för droginnehav, ett fabricerat fall för att undergräva förtroendet för honom.

Två av de tidningar vars förstasidor i måndags utropade ”Jag/Vi är Ivan Golunov” har Kreml-lojala oligarker som ägare.

Men på måndagen stod det oväntat klart att Titijev släpps fri inom tio dagar. Han ska få en villkorlig frigivning och får lämna fängelset efter ett år och fem månader. Han har suttit inspärrad för ett brott som med största sannolikhet var fingerat

Två av de tidningar vars förstasidor i måndags utropade ”Jag/Vi är Ivan Golunov” ägs av Kreml-lojala oligarker. Redaktionerna har tidigare utsatts för hårt censurtryck kring artiklar som som granskar korruption. De skapar nu en mur kring sin hotade pressfrihet genom att sälla sig till mängden av profiler i Ryssland som menar att gripandet av Golunov är en reaktion på hans journalistiska arbete.

Bland dem som offentligt har krävt att Golunov ska släppas fri finns den kände tv-journalisten Vladimir Pozner, science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij, och filmregissören Andrej Zvjagintsev. Inte heller de som saknar journalistkoppling kan längre se på när myndigheterna bryter mot lagen. För det kan ju vara deras tur nästa gång.

Att tidningskampanjen gjort intryck bekräftades under tisdagen då inrikesminister Kolokoltsev berättade att Ivan Golunov kommer att släppas fri från husarresten. Beskedet kommer dagen innan stora protester planerats äga rum i centrala Moskva. Nästa vecka håller Putin en stor årlig konferens, där människor från hela Ryssland ringer in för att beklaga sig. Möjligen vill man undvika mer klagomål gällande detta i ett läge när presidentens förtroendesiffror är på bottennivå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons