Annons

Regeringen oenig om förbud mot tiggeri – MP kritiskt

Regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud i Sverige och kommer särskilt att studera de nordiska grannländernas modeller. Men det tycks bara vara S som öppnar för ett förbud – MP vill inte göra tiggeri brottsligt.

Under strecket
TT, SvD
Publicerad
Foto: Erlend Aas/TTBild 1 av 2

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi öppnar för tiggeriförbud i Sverige.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 2
Foto: Erlend Aas/TTBild 1 av 1
Foto: Erlend Aas/TT

– Det är naturligt i det här skedet att konstatera att vi har ett problem, och det är väldigt tydligt när jag möter kommunpolitiker, säger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

I Danmark finns ett nationellt förbud mot tiggeri medan Norge har en modell där kommuner kan införa lokala förbud, skriver Dagens Nyheter.

Shekarabi är nu på Island där han bland annat träffar danska och norska kollegor och tar del av deras erfarenheter av tiggeriförbud.

Han säger att regeringen har engagerat sig, och bland annat slutit samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien – ett samarbete som måste fortsätta.

Men samtidigt överväger han ett förbud eftersom dialogen med dessa länder inte har gett tillräckliga resultat.

– Ändå fortsätter tiggeriet, och vår utgångspunkt är att tiggeri i Sverige inte är någon lösning på diskriminering, fattigdom och utanförskap i de berörda länderna.

Annons
Annons

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi öppnar för tiggeriförbud i Sverige.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

Vad är det kommunerna behöver stöd med?

– De behöver tydlighet i lagstiftningen. Det är vad de påtalar, säger Shekarabi.

I vilka delar av lagstiftningen?

– Det är för tidigt att uttala sig om det. Vi måste ta del av erfarenheterna från andra länder.

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi öppnar för tiggeriförbud i Sverige.
Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi öppnar för tiggeriförbud i Sverige. Foto: Fredrik Persson/TT

Shekarabi är mycket försiktig med att säga någonting om hur ett förbud mer exakt skulle tänkas vara utformat. Inte heller vill han spekulera om när ett lagförslag kan vara klart.

Miljöpartiet tycks inte alls hålla med om att regeringen öppnar för ett tiggeriförbud.

Partiet avböjer att göra en intervju. Men i en kort skriftlig kommentar till TT säger Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor Maria Ferm:

"Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp."

Även på den borgerliga flanken är åsikterna delade.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är positiv till att regeringen överväger tiggeriförbud i Sverige.

– Socialdemokraterna kan välja att stödja Moderaternas förslag, lägger man fram det här i riksdagen är vi beredda att stödja det. Men det är väldigt oklart vad regeringen tycker i frågan, statsminister Stefan Löfvén har tidigare uttalat sig emot ett tiggeriförbud, säger Tomas Tobé till SvD.

Annons
Annons

Däremot är Liberalernas rättspolitiska talesperson, Roger Haddad, kritisk mot att regeringen är på väg att svänga om ett tiggeriförbud.

"Det vore ett stort ingrepp i den fria rörligheten inom EU samt med hänsyn till flera andra konventioner om vi ska förbjuda att personer samlar in pengar", skriver han i ett uttalande.

Även Robert Hårdh, generalsekreterare för människorättsorganisation Civil Rights Defenders, är kritisk.

– Om man nu tror sig kunna lagstifta bort fattigdom så är det oförståeligt att man ger sig på den fattige i stället för den som har försatt honom eller henne i den situationen. För det är precis det som Rumänien och Bulgarien har gjort. Man tvingar utsatta EU-medborgare, inte sällan romer, in i ett totalt utanförskap, säger Robert Hårdh.

Han tycker att om Sverige var angeläget om att bekämpa roten till problemet borde man angripa länderna i stället.

– Som stat så skulle jag överväga möjliga juridiska alternativ, undersöka möjligheterna att hantera det rättsligt inom EU. Men förstås sätta politisk press på de här länderna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons