Annons

Tiken Bianca dog i fruktade hundsjukdomen: ”Föll ihop”

Dottern Natasha Aksnes, var på djurkliniken när hunden Bianca dog.
Dottern Natasha Aksnes, var på djurkliniken när hunden Bianca dog. Foto: Cecilie Sandbu Lundgreen

Bianca kräktes, fick diarré och dog bara ett dygn senare. ”Vår älskade familjehund är borta – brutalt och chockerande”, säger ägaren Cecilie Sandbu Lungreen till SvD. 26 norska hundar har dött i ett mystiskt utbrott i Norge.

Under strecket
Publicerad

Cecilie Sandbu Lundgreens son Victor tillsammans med hunden Bianca.

Foto: PrivatBild 1 av 3

Mads Lundgreen och Cecilie Sandbu Lundgreen med sitt barn och hunden Bianca.

Foto: PrivatBild 2 av 3

Bianca.

Foto: Cecilie Sandbu LundgreenBild 3 av 3

Cecilie Sandbu Lundgreens son Victor tillsammans med hunden Bianca.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Jakten på orsaken till sjukdomen i Norge fortsätter och endast två län i landet har inte rapporterat in några fall.

För hundägaren Cecilie Sandbu Lundgreen i Oslo började allt med att den fullt friska och sjuåriga tiken Bianca kräktes flera gånger.

– Det var inte så konstigt tyckte vi, sådant händer ibland, säger hon.

Men under natten fick hunden även kraftig diarré. Läget förvärrades så snabbt att hon beslutade att åka till en djurklinik i Oslo direkt på morgonen.

– När vi kom till kliniken skulle veterinären ta tempen på Bianca där bak. Då bara forsade det ut blod. Hennes puls var så låg att veterinärerna inte kunde hitta den. Plötsligt föll Bianca bara ihop, livlös, säger Cecilie Sandbu Lundreen till Verdens Gang.

Cecilie Sandbu Lundgreens son Victor tillsammans med hunden Bianca.
Cecilie Sandbu Lundgreens son Victor tillsammans med hunden Bianca. Foto: Privat

Bianca dog fredagen den 30 augusti, ett knappt dygn efter att hon insjuknat. Hon beskriver känslorna över telefon för SvD:

Annons
Annons

Mads Lundgreen och Cecilie Sandbu Lundgreen med sitt barn och hunden Bianca.

Foto: PrivatBild 1 av 1

– För oss var det så väldigt brutalt och helt chockerande att en så frisk och livsglad setter bara kunde dö inom loppet av 24 timmar. Hon var vår familjehund och turkamrat som betydde så mycket för oss. Vi har ännu inte riktigt förstått vad som har hänt, säger Sandbu Lundgreen.

Sedan sjukdomen bröt ut i Osloregionen den 20 augusti har minst 26 hundar dött, uppskattar myndigheter. I alla län utom två ska hundar med symptomen ha registrerats, men det är osäkert om alla har drabbats av smittan.

Det börjar nästan alltid med att hunden får kraftig, blodfylld diarré. Ofta förvärras hälsoläget fort och det är inte sällan som djuret, likt Bianca, dör inom ett dygn efter att de uppvisat de första symptomen.

Norska myndigheter arbetar nu intensivt med att ta reda på vad sjukdomen beror på. De har fortfarande inte hittat någon förklaring. Norska Veterinärinstitutet har obducerat ett tiotal hundar, och minst sju av dem har burit på samma sjukdom. Institutet beskriver läget som ”dramatiskt” för VG.

– Vi förstår folks oro, säger Jorun Jarp, beredskaps- och säkerhetschef på institutet, till tidningen.

Mads Lundgreen och Cecilie Sandbu Lundgreen med sitt barn och hunden Bianca.
Mads Lundgreen och Cecilie Sandbu Lundgreen med sitt barn och hunden Bianca. Foto: Privat

Fyra av hundarna har förhöjda nivåer av två specifika bakterier i tarmarna, Clostridium perfringens och Providencia alcalifaciens, som veterinärer tror kan ha något med smittan att göra. Båda bakterierna är naturliga hos hundar, men den sistnämnda är ovanlig.

Annons
Annons

Bianca.

Foto: Cecilie Sandbu LundgreenBild 1 av 1

– Det finns dessutom väldigt mycket av dem. Rikligt. Vidare hade alla hundarna liknande skador i tarmen, säger Alse Haukaas, som är kommunikationsdirektör på Veterinärinstitutet, till TT.

En teori är att smittan spridits via vatten, men Veterinärinstitutet utesluter att det är någon form av förgiftning.

Hittills har inget djur dött på den här sidan gränsen, men rädslan för att även svenska hundar ska drabbas växer.

Bianca.
Bianca. Foto: Cecilie Sandbu Lundgreen

Svenska kennelklubben har förbjudit norska hundar från att delta i deras arrangemang, och Försvarsmakten har vidtagit försiktighetsåtgärder i sin hundverksamhet.

Biancas ägare Cecilie Sandbu Lundgreen beskriver stämningen i Oslo efter utbrottet:

– Det här märkts i staden. I Frognerparken, där alla rastar sina hundar och promenerar, är det inga hundar ute längre. Det känns speciellt – folk är livrädda, säger hon.

Nu hoppas hon och familjen att få svar på vad som orsakade Biancas död.

– Det är skrämmande och jobbigt att tänka på att hon led. Och vi tänker på att vi borde ha tagit henne till veterinären snabbare. Det är svårt att vår älskade familjehund har dött och vi saknar henne, det här är det värsta vi varit med om. Nu hoppas vi att vi får veta vad det var för sjukdom så vi kan försöka lägga det här bakom oss, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons