Annons

Till salu för miljardbelopp: ”Man vill sälja och lämna”

Vällingby centrum, som växte fram under 1950-talet, är ute till försäljning. Affären beräknas hamna i miljardklassen.
Vällingby centrum, som växte fram under 1950-talet, är ute till försäljning. Affären beräknas hamna i miljardklassen. Foto: Veronica Johansson

En möjlighet för Stockholms stad att få in stora pengar – eller en risk som kan leda till utarmning av servicen? Den grönblå majoriteten vill sälja Vällingby centrum för över en miljard kronor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Dennis Wedin (M).

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 4

Börje Stolt har bott i området sedan 1957.

Foto: Veronica JohanssonBild 2 av 4

På ett av centrumets kaféer är kommersen god.

Foto: Veronica JohanssonBild 3 av 4

Karin Wanngård.

Foto: Allis NettréusBild 4 av 4

Dennis Wedin (M).

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

I det ägardirektiv som gått ut till det kommunala bolaget Svenska Bostäder finns uppdraget att sälja Vällingby centrum, i nordvästra Stockholm. Värderingsprocessen ska slutföras under november. Ambitionen är att försäljningen ska äga rum redan under 2020.

Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, vill inte spekulera i några exakta summor, men säger ändå att det rör sig om en miljardaffär.

– Det är en principfråga. Vad är stadens uppdrag och inte? Stockholms stad har enligt mig ett för stort fastighetsbestånd som drar stora kostnader genom underhåll och renoveringar. Det gagnar inte skattebetalarna, säger Dennis Wedin.

Dennis Wedin (M).
Dennis Wedin (M). Foto: Malin Hoelstad

Fastighetsborgarrådet tillägger att anbuden i en kommande process kommer att nagelfaras noga:

– Det ska handla om ett långsiktigt ägande baserat på erfarenhet och förmåga att utveckla nya idéer. Det är staden inte alltid bäst på, säger han.

Annons
Annons

Dennis Wedin konstaterar att Vällingby centrum i dag fungerar bra:

– Det har gjorts investeringar och renoveringar. Det är rätt läge att sälja. Stadens låneskuld blir mindre. Pengarna kan användas till trygghetsskapande åtgärder och renovering av bostäder.

Vällingby centrum ingick inte i den stora och ifrågasatta försäljning som Stockholms stad gjorde 2007 då det brittiska bolaget Boultbee betalade 10,4 miljarder kronor för tio köpcentrum. Bland annat i Högdalen, Bredäng, Tensta och Rinkeby. Redan 2011 hade Boultbee avvecklat hela sitt ägande.

Varför ska inte hela Stockholm få leva?

– Det är oansvarigt att man inte lär sig från historien förra gången man styrde. Alla de här områdena gick ner sig, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Hon anser att majoriteten bara bryr sig om innerstan:

– Varför ska inte hela Stockholm få leva? Jag tycker att man har en skyldighet att se till att det finns levande centrum i närheten av där människor bor. Det är inte bara kommers. Folk ska kunna vara där och trivas i ett större sammanhang, säger hon.

Vällingby centrum, vars totala butiksytor uppgår till 45 000 kvadratmeter, var i början av 50-talet det första stora försöket att skapa ett alternativ till Stockholms city ”på den gröna ängen”, cirka tio kilometer västerut. Tanken var att det med nydragen tunnelbana skulle växa upp självständiga ABC-städer (Arbete, Bostad, Centrum) kring storstäderna.

Vi besöker centrumet en regnig vardag. Kaféägaren David frågar hur den nya ägaren har tänkt sig att kunna gå på plus, hur nya affärsidéer kan se ut – och om vederbörande är beredd att förlora pengar i kanske tio år?

Annons
Annons

Börje Stolt har bott i området sedan 1957.

Foto: Veronica JohanssonBild 1 av 2

På ett av centrumets kaféer är kommersen god.

Foto: Veronica JohanssonBild 2 av 2
Börje Stolt har bott i området sedan 1957.
Börje Stolt har bott i området sedan 1957. Foto: Veronica Johansson

– Nyckeln är att få igång aktiviteter, få hit barn och rörelse. Titta i butikerna, det är tomt. Folk handlar på internet. Jag har varit här i tio år och ska inte klaga. Vi lever i ett ”fikaland”, men det är tufft för många, säger han.

Coop hette Domus när portarna slogs upp på 50-talet. Kooperativet har flyttat ner i källarplanet.

– Vi har inget A-läge. Det är en annan tidsanda. Jag tror på en bredare kulturell satsning om det här centrumet ska leva upp igen, säger en anställd och hänvisar till företagsledningen för officiella kommentarer.

Pensionären Börje Stolt har bott i området sedan 1957.

– Jag handlar själv, vill känna på bananerna. En försäljning av centrumet låter osäkert. Bara för att man kallar saker för andra ord blir det inte bättre, säger han och drar vidare med sin rullator över kullerstenen.

Intersport har sedan fyra år en stor butik i centrumet.

– Vi har omsättningshyra i ännu ett drygt år. Sen får vi se. Skulle vi och H&M lägga ner tror jag att fler snabbt skulle försvinna i en dominoeffekt, säger butikschefen David Calijak.

Pauline Olsson driver en blomsterhandel rakt över torget från tunnelbanan. Hon är besviken på kommunen:

På ett av centrumets kaféer är kommersen god.
På ett av centrumets kaféer är kommersen god. Foto: Veronica Johansson
Annons
Annons

Karin Wanngård.

Foto: Allis NettréusBild 1 av 1

– Vi har blivit totalt skymda av torghandeln, som också säljer blommor. Ingen ser oss. Men kommunen lyssnar inte. Omsättningen har gått ner 40 procent i år. Jag vet inte vad en ny ägare skulle kunna göra. Blir det högre hyra? Säger hon.

Dennis Wedin säger att man ska säkerställa en seriös köpare och att en ny aktör måste hålla sig till lagstiftning vad gäller hyror och gestaltning.

– Det är viktigt att dra lärdomar av hur staden arbetat tidigare. Försäljningen till Boultbee var exempelvis en kulturkrock med ett internationellt bolag, säger han.

Karin Wanngård.
Karin Wanngård. Foto: Allis Nettréus

Karin Wanngård gör ändå tummen ner:

– Moderaterna får inte ihop budgeten. Man vill sälja och lämna. Titta på Danderyds kommun – där höjde man skatten när allt var slutsålt, säger hon.

Socialdemokraterna lägger ett eget budgetförslag i veckan. Man vill i stället rusta upp Tensta centrum, Rågsveds centrum och Vårbergs centrum för två miljoner kronor.

– Med Skärholmen som förebild vill vi tillsammans med privata fastighetsägare, stadens berörda förvaltningar samt boende och aktörer i närområdet göra centrumen trygga, levande och tilltalande platser, säger Karin Wanngård.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons