Annons

Arc –  Blique by NobisTill slut får vi ett bord – och en riktig överraskning

Foto: Tomas Oneborg

Med utsikt över hela stan i kvarter som växer. Den nya takrestaurangen på hotellet Blique by Nobis har flera ingredienser som lockar. Men såväl service som kök skulle behöva höja sig för att nå samma nivåer som utsikten.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Arc –  Blique by Nobis

Typ
Lyx
Kontakt
Gävlegatan 18, tel:  08–557 666 00.

Betyg: 4 av 6

Takbarerna har kommit för att stanna. På några år har minst fyra hotell som slagit upp portarna skrutit om möjligheten att se huvudstaden från ovan. Ett av de senaste hotellen att öppna är Blique by Nobis i en byggnad ritat av den världsberömde arkitekten Sigurd Lewerentz i de nya kvarteren vid Norra stationsområdet.

Över gården och elva våningar upp tar vi oss. Många kommer hit endast för att njuta av utsikten med ett glas i handen. Men vi ska äta. Hovmästaren har svårt att hitta vårt bord, men uppmanar oss till slut att vänta tills det är uppdukat.

Vi meddelar att vi tar en drink på terrassen. 30 minuter går och när vi säger till, är det som om vi är där för första gången och hovmästaren hittar återigen inte vårt bord.

Den något distanserade servicen fortsätter. Det vita vinet – och rosévinet, serveras ljummet. Och varje gång våra helt tomma tallrikar ska dukas av får vi frågan ”är vi klara här?” Till sist får vi vänta och vifta för att få betala.

Nåväl, vi får bordet till slut. Atmosfären och miljön är fin och bjuder på generösa fönsterytor och en inredning i dova toner med möbler i trä och skinn.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Menyn är kort och kräver sin förklaring. Sex stycken mindre rätter under rubriken ”From the ocean”, är just fisk och skaldjur. Dessutom en vegetarisk rätt i samma storlek.

De allra flesta väljer dock huvudrätten som serveras till alla vid bordet i så kallad ssäm style. Det betyder att olika kötträtter alternativt vegetariska alternativ ställs på bordet och sedan gör var och en små salladsbladskuvert tillsammans med olika såser, tänk tacos.

De halstrade kräftstjärtarna är den mest sofistikerade av serveringarna och visar prov på kökets ambition.

Vid vårt ena besök äter vi ”Ocean experience” för 775 kronor som innebär att vi serveras alla de sex fisk- och skaldjursrätterna. Det går i en rasande fart. Ostron i japansk stil med en sojasmakande sås, sashimi, avokadoröra med pilgrimsmussla och hälleflundra, halstrade kräftstjärtar med gurka och dill samt krabba i tomatsås med kinesiskt bröd.

Tyvärr är det allt för ojämnt med tanke på priset: sashimin är visserligen toppenfin serverad med en misoglaze, medan avokadoröran är relativt smaklös och kylskåpskall. De halstrade kräftstjärtarna är den mest sofistikerade av serveringarna och visar prov på kökets ambition. Krabban däremot serveras i en metallisk tomatsås där chilin helt tar över.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

En annan gång väljer vi att äta koreanskt i ssäm-stil. Kyckling ”General Tso” är friterad och serveras med sötsur sås – en fullträff. Den skivade och pepparmarinerade entrecoten är också makalöst god, perfekt tillagad om man gillar medium till rått. Men någon fråga om hur vi vill ha den tillagad får vi inte.

Även om mycket är bra så är efterrätten gurksorbet den egentligen enda riktiga överraskningen.

Det teriyakimarinerade sidfläsket är en annan höjdare. Lagad med omsorg och sekundvisare som ger en fin textur och en balanserad sötma.

Även om mycket är bra så är efterrätten gurksorbet den egentligen enda riktiga överraskningen. Vilken harmoni mellan den söta sorbeten, yoghurtskum, dillolja och den i sammanhanget otippade råvaran störrom.

Vi hoppas att Arc landar, att de renodlar menyn, slipar till servicen och höjer lägstanivån i köket. För vi vill komma tillbaka.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons