Annons

AmundsenTill slut tröttnar man på den hänsynslöse nationalhjälten

Roald Amundsen, född 1872, porträtteras av Pål Sverre Hagen i nya filmen ”Amundsen”.
Roald Amundsen, född 1872, porträtteras av Pål Sverre Hagen i nya filmen ”Amundsen”. Foto: SF Studios

Spektakulära scener från Roald Amundsens Sydpolenexpedition hör till höjdpunkterna i filmen om hans liv. Men den norske nationalhjälten förblir en gåta.

Publicerad

Amundsen

Regi
Ravn Laneskog
Genre
Drama
Manus
Espen Sandberg
Medverkande
Pål Sverre Hagen, Christian Rudbeck, Katherine Waterston, Tron Espen Seim

2 tim 5 min. Från 7 år.

Betyg: 3 av 6

Hur gör man en film om ett nationalmonument utan att bli monumental? Man inför en kritisk blick.

När Espen Sandberg ska skildra upptäckaren Roald Amundsen låter han dennes bror Leon Amundsen delvis återge historien genom att berätta den för Roalds sista kärlek, Bess. Det är smart tänkt men gör historien mer tungrodd än den skulle behöva vara. Filmen präglas dessvärre också av en högtidlig långsamhet, av respekt för monumentet?

De två bröderna Roald (1872–1928) och Leon Amundsen (1870–1934) var som ler och långhalm under sin uppväxt och sin gemensamma jakt på äventyr. Så småningom blev Roald den som gav sig ut i världen och genomförde drömmarna medan Leon stannade hemma i Norge och försökte finansiera dem. De sista åren blev de ovänner och talade inte med varandra. Leon ansåg att Roald inte lyssnade. Roald ansåg inte att han behövde lyssna.

Annons

”Amundsen” är Espen Sandbergs tredje film om en norsk nationalhjälte efter ”Max Manus” om motståndsmannen med samma namn och ”Kon-Tiki” om upptäckaren Thor Heyerdahl. Både Max Manus och Heyerdahl upplevde jag som mänskliga och intressanta personer. Över Roald Amundsen vilar ett ruvande, tyst mörker. Pål Sverre Hagen – i mycket porträttlik mask – förblir en gåta filmen igenom (Hagen spelade även Heyerdahl). I Kåre Holts bok ”Kapløpet” (1974) ges en bild av Amundsen som hänsynslös, äregirig, självupptagen och härsklysten.

Viktigast för Amundsen tycks vara att i alla lägen komma först.

Och det är också den bild man får av honom i filmen – om än nedtonad. Viktigast för honom tycks vara att i alla lägen komma först. Komma först till Nordpolen, vilket han missade. Komma först till Sydpolen, vilket lyckades. Den förste som bevisligen nådde såväl Nordpolen som Sydpolen. Den förste som seglade genom Nordvästpassagen. Den förste som använde luftskepp och flygplan över polerna. Det var viktigare att komma etta än att utforska polarområdena som hans stora förebild Fridtjof Nansen (1861–1930) ägnade sig åt. Nansen verkar överhuvudtaget ha varit en hyvens kille, i filmen spelad av Trond Espen Seim. Men Amundsen ville inte lyssna på råd ens från Nansen.

Amundsens stora bedrift var att i konkurrens med britten Robert Scott nå Sydpolen först. Amundsen hade studerat inuiternas liv och tillämpade sina kunskaper genom att klä sin expedition i sälskinnskläder och ta sig fram över isvidderna med hundspann medan Scott använde hästar och motordrivna fordon. Den 14 december 1911 nådde Amundsen Sydpolen fem veckor före Scott vars expedition omkom på hemvägen.

Efter reklamen visas:
Amundsen

I Norge firades Amundsen som nationalhjälte medan engelsmännen aldrig kom över att de hade förlorat och beskrev norrmannen som en barbar. Amundsen använde hundarna inte bara som hundfoder utan även som mat för sina mannar, vilket räddade dem från skörbjugg.

Scenerna från denna resa är spektakulära och filmens absoluta höjdpunkt. Är det något regissören Espen Sandberg behärskar så är det att skildra människors kamp med naturen, om det är hav som i ”Kon-Tiki” eller is som i ”Amundsen”. Isvidderna formerar sig i oändliga labyrinter framför expeditionens ögon eller öppnar sig plötsligt som slukhål under deras fötter.

Men filmen fortsätter att redovisa även alla de andra mer eller mindre lyckade expeditionerna Amundsen gjorde fram till sin gåtfulla död vid 55 års ålder. Och då har åtminstone jag tröttnat på denne dystre, introverte och som det tycks besatt av att alltid överträffa alla andra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons