Annons

Janerik Larsson:Till Stig-Björn Ljunggrens försvar

En orädd röst
En orädd röst Foto: HENRIK MONTGOMERY
Under strecket
Publicerad

För några dagar sedan skrev den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren en mycket insiktsfull debattartikel i Expressen om det svenska debattklimatet.

Han skrev bland annat så här:

För 27 år sedan gav jag ut en bok på Timbro, om den gröna rörelsens hembygdsfascistiska tendenser. Som ung sosse var det förstås inte så populärt. Jag blev kraftigt avrådd från projektet, trots att jag hävdade att detta var en viktig text som jag måste ge ut, och om ingen annan ville så var Timbro ett rimligt alternativ.

Din karriär i rörelsen kommer att skadas, sade en ung redan då framträdande SSU:are till mig i förtroende. Han blev sedan minister, var aktuell som partiledare och är miljonär. Slutsatsen är att det inte spelar någon roll om du säger fel sak i rätt forum eller rätt sak i fel forum. Du riskerar fördömelse.

Vi som inte gillar detta måste försöka försvara den öppna diskussionen.

Jag kunde knappast föreställa mig att Ljunggren skulle kritiseras för detta. Men till min förvåning ser jag att en ledarskribent på Dagens Nyheter, Amanda Sokolnicki, läxar upp honom för någon försyndelse som jag inte kan förstå att han begått.

Annons
Annons

Jag har känt Ljunggren länge och alltid beundrat hans ambition att ta sakliga diskussioner också med exempelvis förtappade liberaler som undertecknad. Han har lyssnat på de röster i samhällsdebatten som den etablerade vänsterhegemonin förklarat för evigt förtappade.

Har man som jag följt svensk samhällsdebatten sedan många decennier - sannolikt fler än Sokolnicki gissar jag - så vet man hur pass unik Ljunggrens inställning har varit, hur provocerande hans vilja varit att inte acceptera den rådande hegemonins utkaser.

Svensk samhällsdebatt befinner sig i ett skede då en lyhörd och intressant socialdemokrat som Ljunggren är minst lika viktig som han var då han skrev boken han nämnde i sin artikel.

Jag har inga synpunkter på begreppet åsiktskorridor - jag tyckte det var ganska träffande då professor Henrik Ekengren Oscarsson lanserade det, kanske ska han gå in i debatten nu igen? - men jag kan försäkra att jag vet vad det inneburit i praktiken eftersom jag upplevt den under många decennier.

Under en sådan tid har röster som Stig-Björn Ljunggrens varit oumbärliga för samhällsdebatten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons