Annons

Världens dyraste sko såld – för 920 000

En sko- eller filmfantast köpte tidigare i oktober ett par Nike sneakers för 104 000 dollar, över 924 000 kronor, i Hongkong. Världens dyraste sko att auktioneras ut, enligt auktionshuset själva.

Under strecket
Publicerad

En av tre auktioner med Nike Mag har avslutats. Den som till slut tog med sig skon hem gjorde det efter att ha betalat 924 000 kronor.

Foto: NikeBild 1 av 1

1 / 5

En av tre auktioner med Nike Mag har avslutats. Den som till slut tog med sig skon hem gjorde det efter att ha betalat 924 000 kronor.
En av tre auktioner med Nike Mag har avslutats. Den som till slut tog med sig skon hem gjorde det efter att ha betalat 924 000 kronor. Foto: Nike

Skon, Nike Mag, är en eftertraktad raritet bland samlare. Sneakern gjordes av Nike exklusivt till filmen Tillbaka till framtiden 2.

2011 gick Nikes designer Tinker Hatfield och Tiffany Beers ihop och skapade en exakt replika av skon som huvudkaraktären, Marty McFly, bär i filmen. Skon producerades i 1 510 exemplar som auktionerades ut på Ebay. Skon saknade dock en detalj. I filmen uppmärksammades skon inte minst för att den kunde knyta sig själv, vilket replikan inte gjorde.

Filmen, som kom ut 1989, utspelar sig tidvis i 2015 och den 21 oktober i fjol (samma datum som tidsresenären Marty McFly reser till i filmen) presenterade Nike en självknytande variant av skon. Det finns bara 92 par av sneakern, varav 89 har lottats ut till intresserade. Övriga tre gick till auktion. Den första såldes i Hongkong i oktober för 924 000 kronor. De övriga två auktionerna går i London och New York senare i år.

Annons
Annons

1510 par av Nike Mag släpptes 2011.

Foto: NikeBild 1 av 1

2 / 5

1510 par av Nike Mag släpptes 2011.
1510 par av Nike Mag släpptes 2011. Foto: Nike

Intresset för sneakers har vuxit och återförsäljningen har blivit en miljarddollarmarknad i USA. Det har Dan Gilbert tagit vara på och startade StockX, som bygger på idén om en aktiemarknad – men med sneakers.

Köpare anger vilken sko de är intresserad av och vilket pris de är villiga att betala, sneakerägarna accepterar antingen priset eller lägger upp sina skor och till vilket pris de kan tänka sig sälja skorna för.

Business Insider har tillsammans med StockX tagit fram en lista på vilka skor som haft det högsta genomsnittliga priset på hemsidan.

Föregångaren till Nike Mag-skon som såldes i Hongkong, den icke-självknytande som kom i 1 510 par 2011, ligger trea på listan och har ett genomsnittligt pris på 8 300 dollar, eller närmare 74 000 svenska kronor.

Som mest har den sålts för över 88 000 svenska kronor, enligt StockX.

Annons
Annons

Nike SB Dunk Low Paris med motiv från Bernard Buffet.

Foto: StockXBild 1 av 1

3 / 5

Nike SB Dunk Low Paris med motiv från Bernard Buffet.
Nike SB Dunk Low Paris med motiv från Bernard Buffet. Foto: StockX

Tvåa på Business Insider och StockX:s lista ligger ytterligare en Nike-sko. Nike SB Dunk Low Paris.

Skon producerades till en kringresande konstutställning där 25 konstnärer smyckat Nikes Dunk-modell. Till stoppet i Paris gjordes omkring 200 par med motiv från konstnären Bernard Buffet som avled 1999. Alla par ser olika ut och har blivit många sneakersamlares heliga graal.

Enligt Sneakernews köade folk i dagar utanför butikerna som sålde dem för att få tag i ett par. I dag är det inte lika enkelt. Varför skon numera har ett genomsnittligt pris på över 10 000 dollar, 89 000 svenska kronor, hos StockX.

Annons
Annons

Nike Air Jordan 4 Eminem x Carhartt.

Foto: StockXBild 1 av 1

4 / 5

Nike Air Jordan 4 Eminem x Carhartt.
Nike Air Jordan 4 Eminem x Carhartt. Foto: StockX

Först på listan och därmed den i genomsnitt dyraste skon som sålts på StockX är Nike Air Jordan 4 Eminem x Carhartt. En sko som tagits fram av Nike-ägda Jordan brand tillsammans med Carhartt och hiphop-artisten Eminem.

Skon producerades i tio par och auktionerades ut i november 2015. Pengarna från försäljningen gick till Literacy Through Songwriting program, ett projekt för att ge unga i Detroit chansen att lära sig skriva låtar.

På grund av det väldigt begränsade antalet skor var priset högt redan vid auktionen. Enligt Highsnobiety såldes skorna för mellan strax under 19 000 och strax över 30 000 dollar.

Andrahandsvärdet är dock inte lika högt. Den som har ett par och vill sälja det på StockX kan därför riskera att göra en dålig affär där det genomsnittliga priset för skorna är drygt 21 000 dollar, eller nästan 187 000 kronor.

Annons
Annons

Kanye Wests Yeezy boost 350.

Foto: Matteo Prandoni/IBLBild 1 av 1

5 / 5

Kanye Wests Yeezy boost 350.
Kanye Wests Yeezy boost 350. Foto: Matteo Prandoni/IBL

Sedan 2015 sammanställer Highsnobiety, tillsammans med StockX, varje kvartal vilka nya sneakers som är värda mest pengar. Ska man tro deras sammanställning framstår hiphop-artisten Kanye Wests skor vara en säker investering.

Kanye West har gjort sig ett namn som designer, dels med sina kläder, men framför allt med sina skor. Efter att ha samarbetat under en tid med Nike flyttade Kanye West till Adidas med vilka han med jämna mellanrum släpper nya sneakers.

Sett till hela året 2015 är Adidas Yeezy Boost 750 Triple black den högst värderade skon. Den ska ha varit den dyraste sneakern på Ebay och såldes för ett genomsnittligt pris på 1 876 dollar, eller närmre 16 700 kronor.

Utöver den fanns ytterligare fem skor ur Yeezy-serien på topplistan över de 20 skor som såldes dyrast under fjolåret. Dessutom var de tre sneakers som toppade listan över vilka skor som samlare tillsammans tjänat mest pengar på alla Yeezy-skor. Den modell som fått mest pengar i omlopp är Yeezy boost 350 Turtledove som totalt fått sneakersamlare att tillsammans betala 4,3 miljoner dollar under 2015.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons