Annons

”Tillerson är ett väldigt bra val för USA”

På onsdagen vittnade den förra olje- och gasbossen Rex Tillerson – nominerad av Donald Trump till USA:s näste utrikesminister – inför amerikanska senatens utrikesutskott. I Ryssland beskrivs han som en skicklig ledare inom globala olje- och gasindustrin.
– Hans kännedom om Ryssland kommer inte gå till spillo, säger Igor Jusufov, tidigare energiminister under Vladimir Putins första mandatperiod.

Under strecket
Publicerad

Rex Tillerson vid utfrågningen i senatens utrikesutskott.

Foto: Steve Helber/APBild 1 av 2

Rex Tillerson fick medalj av Vladimir Putin sommaren 2012.

Foto: Mikhail Klimentyev/TTBild 2 av 2

Rex Tillerson vid utfrågningen i senatens utrikesutskott.

Foto: Steve Helber/APBild 1 av 1
Rex Tillerson vid utfrågningen i senatens utrikesutskott.
Rex Tillerson vid utfrågningen i senatens utrikesutskott. Foto: Steve Helber/AP

MOSKVA Under utfrågningen i senatens utrikesutskott möttes Rex Tillerson av tuffa frågor om Trumps varma syn på Ryssland, och hans egna mysiga band till Kreml under tiden han var verkställande direktör för olje- och gasbolaget Exxon mobil. Det var inte ofta han lät samstämmig med Trump kring tidigare utspel om den framtida utrikespolitiken.

Tillerson antydde bland annat att Vladimir Putin beordrat dataintrång av demokraternas e-post, och fördömde Rysslands annektering av Krim 2014. Han vägrade även att benämna Putin som en ”krigsförbrytare” när senatorn Marco Rubio frågade Tillerson om Rysslands bombningar i Syrien.
Det är ingen slump att Tillerson beskrivs som en skicklig ledare i Ryssland. Som vd för Exxon mobil etablerade han personliga relationer med Putin, och en av presidentens närmaste rådgivare, Igor Setjin, numera styrelseordförande i det ryska statliga oljebolaget Rosneft.
2002 och 2003 deltog Tillerson i energisammanträden mellan USA och Ryssland, och lärde känna Igor Jusufov, Putins förra energiminister (2001–2004). Tidigare var Jusufov styrelseordförande för ryska gasjätten Gazprom, för närvarande driver han en rysk olje- och gasfond.

Annons
Annons

Rex Tillerson fick medalj av Vladimir Putin sommaren 2012.

Foto: Mikhail Klimentyev/TTBild 1 av 1
Rex Tillerson fick medalj av Vladimir Putin sommaren 2012.
Rex Tillerson fick medalj av Vladimir Putin sommaren 2012. Foto: Mikhail Klimentyev/TT


Jusufov beskriver Tillerson som en skicklig ledare, med omfattande kunskaper om olje- och gasindustrin i allmänhet, och den ryska bränsle och energisektorn i synnerhet.
– Tillerson är en skicklig ledare inom den globala olje- och gasindustrin. Hans kännedom om Ryssland kommer inte gå till spillo, säger Igor Yusufov.

Han är inte den enda som tycker så. Om Tillerson blir vald kommer han försöka tillämpa affärsstrategier på USA:s utrikespolitik, enligt den oberoende energikonsulten Michail Krutichin vid Rusenergi, som menar att Tillerson saknar politisk erfarenhet.
– Tillerson är ett väldigt bra val för USA. Exxon mobil hade enorma oljetillgångar i Ryssland, men kan numera inte exploatera dem med anledning av sanktionerna mot Ryssland. Det kan vara gynnsamt för affärerna om det sker en upptining i relationerna.

Under utfrågningen sa även Tillerson att sanktionerna mot Ryssland har skadat företag i USA, men betonade att han själv aldrig har lobbat emot dem, trots att det finns uppgifter som visar att Exxon mobil gjorde det under Tillersons ledarskap.

Igor Jusufov anser att det nya politiska klimatet i USA kan öppna för ett återupplivande av rysk-amerikanska energipolitiska toppmöten – något som sist ägde rum för mer än ett decennium sedan. Han beskriver det som nödvändigt.

Till skillnad från förra energiministern tror inte energikonsulten Michail Krutichin att ett tätare energipolitiskt samarbete mellan Ryssland och USA kommer stå högt på agendan.

– USA och Ryssland har mycket olika intressen för sina marknader. EU bör vara i fokus för en sådan dialog, inte USA. Tillerson kommer att vilja satsa på politiken, säger Michail Krutichin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons