Annons

Tomas Lundin:Tyskland redo för rasande snabb omstart

BONN | I mer än fem månader har Europa förgäves väntat på svar från ett politiskt handlingsförlamat Tyskland.

Nu är Merkel tillbaka på den världspolitiska scenen. Det är resultatet av tyska socialdemokraternas ja till ett förnyat regeringssamarbete med borgerliga CDU/CSU.

Under strecket
Publicerad

Merkel får grönt ljus för storkoalitionen med Socialdemokraterna.

Foto: Markus Schreiber/APBild 1 av 1

Merkel får grönt ljus för storkoalitionen med Socialdemokraterna.

Foto: Markus Schreiber/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ja till koalition – Merkel kan bilda regering

Frivilliga hade jobbat hela natten och öppnat sammanlagt 378 437 brev från medlemmarna. Klockan 9:36 på söndagsmorgonen meddelades resultatet på en presskonferens: 66 procent för och 34 procent emot den så kallade stora koalitionen.

– Det råder nu klarhet. SPD är nu berett att gå in i den nya regeringen, sa partiets tillförordnade partiledare Olaf Scholz.

Merkel får grönt ljus för storkoalitionen med Socialdemokraterna.
Merkel får grönt ljus för storkoalitionen med Socialdemokraterna. Foto: Markus Schreiber/AP

Nu kommer det att gå rasande fort.

Redan den 14 mars väljs Angela Merkel till förbundskansler. Hennes ministerlista är redan känd. Socialdemokraterna redovisar sina ministrar den 12 mars.

Spännande blir framför allt vem som tar över den tunga posten som finansminister. Socialdemokraterna tillsätter också posten som utrikesminister.

Angela Merkel är definitivt tilltufsad efter det dåliga valresultatet i september, plågsamt utdragna koalitionsförhandlingar och hård kritik i de egna partileden. Men hon har gjort det bästa av en närmast omöjlig situation, offrat tunga regeringsuppdrag och kommit SPD till mötes på en rad områden.

Annons
Annons

På det hela taget går hon stärkt ur denna plågsamt långa period av osäkerhet och upprivande inre strider.

Samtidigt har hon inlett en förnyelseprocess i partiet som i toppositioner får en yngre och mer kvinnlig profil. På det hela taget går hon stärkt ur denna plågsamt långa period av osäkerhet och upprivande inre strider.

Tyskland är därmed tillbaka på den politiska scenen. Med en komfortabel majoritet i ryggen kan Merkel nu ta sig an allt som har blivit liggande. Inte bara i tysk politik utan i de stora EU-frågorna. Det rör sig om brexit, om Emmanuel Macrons reformagenda för eurozonen, EU:s kommande budget och hur man svara på Donald Trumps strafftullar utan att riskera ett för alla förödande handelskrig.

Allt detta kräver besked från Tyskland som är världens fjärde största ekonomi och EU:s viktigaste medlemsland.

Sämre ser det ut för SPD som trots söndagens oväntat starka stöd för samarbetet med Merkel är ett djupt splittrat parti. Precis som större delen av den europeiska socialdemokratin kläms det mellan mer eller mindre radikala vänsterpartier och migrationsfientliga högerpopulister som gör anspråk på att vara de nya arbetarpartierna.

SPD får i Emnids mätning nu bara 16 procent, det lägsta resultatet någonsin under efterkrigstiden.

Färska opinionssiffror på söndagen ser ut att bekräfta denna utveckling. SPD får i Emnids mätning nu bara 16 procent, det lägsta resultatet någonsin under efterkrigstiden. På två årtionden har stödet mer än halverats. I valet 1998 fick SPD 41 procent, i september förra året drygt 20 procent.

Med 33 procent i söndagens mätning är CDU/CSU nu dubbelt så stort som SPD.

Värst av allt: högerpopulistiska AfD nafsar SPD i hälarna och är praktiskt taget lika stora med 15 procent av de tillfrågade.

Är detta en trend så finns det uppenbarligen ingen som vet hur den ska stoppas. Tunga kritiker i det egna leden som förre toppkandidaten Peer Steinbrück anser att SPD ”lever i tidigare årtiondens fotoalbum” och inte vågar ta itu med dagens problem – i första hand migrationen och rädslan för fördelningsstrider mellan nyanlända och tyskar med låga inkomster och osäkra jobb.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons