Annons

Mikael Törnwall:Aktien rusar – nu måste vd Börje Ekholm kämpa

Börje Ekholm, vd Ericsson. Arkivbild.
Börje Ekholm, vd Ericsson. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

Den svaga kronan dopar Ericssons siffror. Resultatet för årets tredje kvartal var starkt men konkurrensen framöver kommer att vara fortsatt stenhård.

Under strecket
Publicerad

Telekombolagets rapport får tummen upp på aktiemarknaden. Vid 14:30-tiden handlades Ericsson-aktien upp nästan 7 procent. Investerarna hade på morgonen fått två positiva besked från bolaget. Marginalerna har stärkts det senaste kvartalet och 2020 blir ännu starkare.

I halvårsrapporten hade Ericssonchefen Börje Ekholm varnat för att marginalerna kommer att vara svaga ”under några kvartal”. Anledningen ska vara att Ericson medvetet tagit ett antal strategiska kontrakt, där fokus snarare har varit att vinna marknadsandelar inom 5G än att maximera lönsamheten.

För Ericsson är det livsviktigt att leda övergången till 5G. Om man låter rivalen Huawei ta ledningen i början av 5G-racet blir det svårt att ta tillbaka marknadsandelar när utrullningen av den nya tekniken kommer igång på allvar.

Uppenbarligen har Ericsson bedömt att det kräver ett visst mått av prisdumpning, även om företaget naturligtvis aldrig skulle använda det ordet. I en intervju med SvD gör Börje Ekholm också klart att det är viktigare att bygga ett starkt företag på fem års sikt än att maximera vinsten här och nu.

Annons
Annons

Man måste inse att konkurrensen är stenhård. Det är länge sedan det kinesiska företaget bara konkurrerade med pris. Sunil Mittal, som är chef för den indiska operatören Bharti med nästan 300 miljoner kunder, kallade i början av oktober Huawei för ”överlägset” sina europeiska konkurrenter Ericsson och Nokia.

Trots en tuff marknad lyckades Ericsson leva upp till förväntningarna. Såväl tillväxten som lönsamheten under tredje kvartalet var bättre än väntat. Visserligen blev det en förlust på sista raden, men det beror helt och hållet på mångmiljardboten till USA. Den underliggande verksamheten är stark och omsättningen ökade till drygt 57 miljarder kronor.

Men det är viktigt att komma ihåg att Ericsson är dopat av en svag krona. Halva tillväxten på 6 procent beror på valutaeffekter.

När det gäller framtiden justerar Ericsson upp prognosen något jämfört med tidigare. Nu heter det att försäljningen kommer att uppgå till mellan 230 och 240 miljarder kronor nästa år. Det är inte överdrivet aggressivt, utan kan översättas i en förväntad tillväxt på 5–10 procent.

Det i sin tur avspeglar att övergången mellan 4G och 5G inte alls är samma revolution för branschen som när 3G och 4G kom och först möjliggjorde mobilt data – och sedan att streama filmer till mobilen.

Det är talande när Börje Ekholm i sitt vd-ord berättar att 5G initialt används som en ”kapacitetsförbättrare i storstadsområden”. Det vill säga vi konsumenter kommer att kunna fortsätta ringa och streama ungefär som förut.

Inget fel i det. Mobil kommunikation är fortfarande en global jättemarknad. Men det är en mogen marknad som präglas av ganska svag tillväxt och stenhård konkurrens och med rivaler som enligt (en del) kunder är överlägsna.

Först om några år kan Ericsson hoppas att uppkopplade prylar, det som kallas sakernas internet, på allvar ska driva tillväxt.

Ericsson kommer att få kämpa för varje omsättningskrona.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons