Annons

Timbro-statsvetare: ”Juholt är ingen ensam galning”

Sätt munkavle på Håkan Juholt, tycker svenska politiker. Men vår man i Reykjavik är ingen ensam foliehatt och våndan finns både till höger och vänster; kommer demokratin att gå under, har den redan gjort det – eller borde vi rent av avskaffa den?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Håkan Juholt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4
Bild 2 av 4

Andreas Johansson Heinö.

Foto: Timbro Bild 3 av 4

Donald Trump.

Foto: Carolyn Kaster / AP Bild 4 av 4

Håkan Juholt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Håkan Juholt.
Håkan Juholt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Jag vet inget om Håkan Juholt. Men hoten mot demokratin är ingenting att skratta åt”, säger Yascha Mounk som är författare och statsvetare knuten till Harvard.

Jag vet inget om Håkan Juholt. Men hoten mot demokratin är ingenting att skratta åt

När den förre S-ledaren Håkan Juholt säger till SvD att Sverige på sikt riskerar att förvandlas till en diktatur, är han en del av en intensiv global debatt om demokratin och dess framtid.

Här är tre helt olika linjer om folkstyret:

  • Demokrati är ovärderlig, men den hotas av teknokrater och populister.
  • Demokrati är dumskallarnas sammansvärjning och borde ersättas av expertstyre.
  • Demokrati som den fungerar i dag är eliternas projekt, och nonchalerar den sanna folkviljan.

Och det här är ett av argumenten för den första – alarmistiska – linjen: uppslutningen bakom det demokratiska systemet är inte längre självklar.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Äldre svenskar tycker att det är mycket viktigt att leva i en demokrati, men andelen faller fritt och bland yngre svenskar är det färre än 60 procent som håller med.

Kurvorna pekar brant nedåt också i USA och Storbritannien, men där har det gått ännu längre. Bara en tredjedel av yngre britter och amerikaner tycker att det är mycket viktigt att leva i ett land som är demokratiskt styrt.

Det är en av flera – och omdiskuterade – larmsignaler som Yascha Mounk och kollegan Roberto Stefan Foa redovisar i amerikanska Journal of Democracy.

Deras tes är att demokratin i västvärlden är mer illa ute än vad vi tror. De pekar på utvecklingen i länder som Ungern och Polen, men också i USA under Trump.

– Och geografiskt och kulturellt är Sverige inte så avlägset från de länderna, säger Yascha Mounk.

Ödet ville ju att Håkan Juholt skulle spolas i land på Island, flera år efter sitt skeppsbrott som S-ledare. Ödet, och den gamla svenska traditionen att ge partivänner fina statliga jobb. Till SvD:s Hannes Delling säger Håkan Juholt:

– Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin.

Annons
Annons

Andreas Johansson Heinö.

Foto: Timbro Bild 1 av 1

Det står ju inte i UD:s tjänstebeskrivning för ambassadörer, att de ska trumpeta ut att Sverige är på väg att förvandlas till diktatur.

”Anmärkningsvärt”, utbrast kulturminister Alice Bah Kuhnke. ”En märklig inställning till det land han ska representera”, sa Moderaternas Karin Enström. ”Han lär sig nog också inom kort, skulle jag tro, vad det innebär att vara en ambassadör”, sa utrikesminister Margot Wallström.

”Håll klaffen Håkan Juholt”. Så kan man väl sammanfatta det offentliga Sveriges reaktion på den förre S-ledarens profetia.

– Men Håkan Juholt är ingen ensam galning. Det finns till exempel många belägg för att avståndet mellan folk och elit växer, säger Andreas Johansson Heinö som är statsvetare och förlagschef på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Timbro gav i våras ut boken ”Efter demokratin”, av den amerikanske filosofen Jason Brennan. Titel är ännu mer provokativ på engelska: ”Against Democracy”. Boken plockar isär och kritiserar det demokratiska systemet – och föreslår att det ersätts med en sorts expertvälde.

– Jag delar ju inte hans slutsatser, men boken pekar på ett begåvat sätt på flera svagheter i det demokratiska systemet, säger Andreas Johansson Heinö.

Andreas Johansson Heinö.
Andreas Johansson Heinö. Foto: Timbro

Jason Brennan problematiserar bland annat den låga kunskapsnivån hos många väljare. Ett kapitel har rubriken ”Okunniga, irrationella och felinformerade nationalister”.

Annons
Annons

Donald Trump.

Foto: Carolyn Kaster / AP Bild 1 av 1

Där påpekar Brennan att varje röst har samma tyngd – oavsett om den läggs efter noggrant övervägande eller grundar sig på att ”singla slant eller ta LSD”.

Johansson Heinö tillämpar resonemanget britternas folkomröstning om EU-medlemskapet, där undersökningar har visat att anhängarna av brexit hade lägre kunskapsnivå än de som ville att Storbritannien skulle stanna i EU.

Andreas Johansson Heinö:

– Är Brexitanhängarnas röster ändå lika mycket värda? Ja. Men är det ett problem som vi bör diskutera. Ja.

Boksläppet har förstås inneburit att Timbro från vänster har anklagats för vilja avskaffa demokratin vilket Johansson Heinö lika självklart avvisar.

– Vi är ute efter en kvalificerad demokratidebatt där min egen ingång är att vi behöver en rejäl diskussion om den politiska maktens begränsningar. En klassisk högerposition som nu utmanas inte minst av högerpopulister.

Gnistan som har fått den globala demokratidebatten att explodera just nu är förstås – med Brennans djupt elitistiska ord – den här väljargruppen: de okunniga, irrationella och felinformerade nationalisterna. Alltså framgångsvågen för populister i olika länder och former.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster / AP

För Brennan är Donald Trumps seger i USA resultat av en sorts dumskallarnas sammansvärjning, och han skriver dagen att efter valet att ”aldrig har de sämre utbildade stått så eniga bakom en kandidat”.

Annons
Annons

Jason Brennan menar att demokratin bör avskaffas, medan Monk och Foa varnar för att det demokratiska systemet är i fara. De reagerar egentligen båda på den populistiska vågen, men drar helt olika slutsatser.

– Vi ser båda liknande problem, men Brennans expertvälde är ju bara en fantasi, säger Yascha Mounk.

Men den populistiska vågen kan förstås också beskrivas som att många människor är frustrerade och djupt missnöjda med hur demokratin fungerar i dag. I Sverige är lågt förtroendet för det politiska systemet ett kännetecken för SD-väljare.

Det innebär också att Juholts utspel samlade visst stöd på sociala medier, inte bara från den egna vänsterkanten, utan också från sådana som menar att demokratin redan har fallit.

För det hör ju till populismens grunddrag att makthavarna betraktas som en elit som konspirerar mot, och trycker ner, den sanna folkviljan.

Men alla demokratidebattörer är inte alarmister. Johannes Lindvall är statsvetarprofessor i Lund, och har lett arbetet med tankesmedjan SNS nya demokratirapport. Och Lindvall säger så här:

– Det vore ur ett statsvetenskapligt perspektiv väldigt överraskande om ett rikt land som Sverige skulle upphöra att vara en demokrati.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons