Annons

Tinius köper SvD-aktier – satsning på ledarskribenter

På torsdagen undertecknades avtalet. Bakre raden från vänster, Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal, Anna Careborg, vd och chefredaktör på SvD, Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD. Främre raden från vänster: HB Ekström, som representerande Högerns Förvaltnings AB och NWT-Gruppen AB, i mitten Ole Jacob Sunde, ordförande Stiftelsen Tinius, och till höger Odd Eiken, ordförande för Stiftelsen Svenska Dagbladet.
På torsdagen undertecknades avtalet. Bakre raden från vänster, Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal, Anna Careborg, vd och chefredaktör på SvD, Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD. Främre raden från vänster: HB Ekström, som representerande Högerns Förvaltnings AB och NWT-Gruppen AB, i mitten Ole Jacob Sunde, ordförande Stiftelsen Tinius, och till höger Odd Eiken, ordförande för Stiftelsen Svenska Dagbladet. Foto: Tomas Oneborg

När norska Stiftelsen Tinius köper minoritetsaktieägarnas andelar i Svenska Dagbladet införs ett helt nytt initiativ – ett ettårigt program riktat till framtidens ledarskribenter och opinionsbildare.

Under strecket
SvD
Publicerad

Totalt handlar köpet om 0,6 procent av aktierna i Svenska Dagbladet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Vid 15-tiden på torsdagen i Schibstedhuset i Stockholm undertecknade Stiftelsen Tinius ett avtal om att ta över aktierna från minoritetsaktieägarna i Svenska Dagbladet.

Tillsammans rör det sig om 0,6 procent av aktierna och ägarskapet består från och med nu av Schibsted och Stiftelsen Tinius.

– Aktieköpet är marginellt i storlek, men har ändå en viktig symbolisk betydelse, säger Kjersti Løken Stavrum, vd för Stiftelsen Tinius.

Stiftelsen Svenska Dagbladet har varit en av minoritetsägarna, tillsammans med Högerns Förvaltnings AB och NWT-gruppen AB.

I samband med det nya avtalet startar ett helt nytt initiativ – ett program som ska utveckla och stärka framtidens ledarskribenter. I den satsningen kommer även Stiftelsen Svenska Dagbladet spela en roll.

– Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med Tinius i ett spännande och viktigt projekt för morgondagens opinionsjournalistik, säger Odd Eiken som är ordförande för Stiftelsen Svenska Dagbladet.

Läsarna uppskattar verkligen genomarbetade journalistiska satsningar, där är Svenska Dagbladet starka.

Annons
Annons

Totalt handlar köpet om 0,6 procent av aktierna i Svenska Dagbladet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Konkret handlar det om ett ettårigt skräddarsytt program för talanger som sticker ut i det offentliga samtalet, men som kan ta nästa steg genom att förfina sina journalistiska färdigheter och bygga på med kunskaper inom entreprenörskap och företagande.

– Nu skapar vi något som inte funnits tidigare. Talanger finns, men karriärvägarna har varit få, säger Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.

Vem som får chansen att delta i programmet utses av en kommitté.

Ole Jacob Sunde, ordförande i Stiftelsen Tinius, säger under sitt besök i Stockholm att Svenska Dagbladet som tidning och produkt imponerar.

– För några år sedan frågade man sig hur stor läsekretsen är för just kvalitetsjournalistik och fördjupningar. Nu kan vi tydligt se att det finns en marknad för det. Läsarna uppskattar verkligen genomarbetade journalistiska satsningar, där är Svenska Dagbladet starka, säger han.

Totalt handlar köpet om 0,6 procent av aktierna i Svenska Dagbladet.
Totalt handlar köpet om 0,6 procent av aktierna i Svenska Dagbladet. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons