Annons

Tio böcker att se fram emot i höst

Ett pappaproblem, en mammahyllning – och flera böcker som på olika sätt förhåller sig till döden. Här är tio böcker att längta efter i höst.

Under strecket
TT
Publicerad

Sara Stridsberg kommer med en ny roman i höst. "Kärlekens Antarktis" kretsar kring en kvinna vars liv just har släckts. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

1 / 9

Sara Stridsberg kommer med en ny roman i höst. "Kärlekens Antarktis" kretsar kring en kvinna vars liv just har släckts. Arkivbild.
Sara Stridsberg kommer med en ny roman i höst. "Kärlekens Antarktis" kretsar kring en kvinna vars liv just har släckts. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Kärlekens Antarktis" av Sara Stridsberg:

Få av de inblandade gick ur krisen i Svenska Akademien med lika högburet huvud som Sara Stridsberg. Att hon helt och fullt kan ägna sig åt skrivandet igen är förmodligen något av det bästa som kunde hända svensk litteratur just nu. Nya romanen "Kärlekens Antarktis" beskrivs som ett drabbande existentiellt drama. I fokus står en kvinna vars livs släckts – och alla de som blir kvar efteråt. (14/9)

Annons
Annons

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med nya romanen "Pappaklausulen". Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

2 / 9

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med nya romanen "Pappaklausulen". Arkivbild.
Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med nya romanen "Pappaklausulen". Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

"Pappaklausulen" av Jonas Hassen Khemiri:

Hur handskas man med en slackerfarfar? En som övergivit familjen, men många år senare kommer tillbaka och kräver att man ska ta hand om honom? I sin nya efterlängtade roman utforskar Jonas Hassen Khemiri det oskrivna kontraktet mellan far och son. Går det att omförhandla pappaklausulen? (31/8)

Annons
Annons

3 / 9

"Babylon Berlin" av Volker Kutscher:

Om det är något decennium som genomsyrar bokhösten så är det 20-talet. Mest publikfriande är kanske Volker Kutschers "Babylon Berlin" som för läsaren rakt in i Berlins undre värld, befolkad av spioner, prostituerade, kabaretartister och knarklangare. Tom Tykwers visuellt överdådiga tv-filmatisering visas redan på Netflix och kommer senare till SVT. (September)

Annons
Annons

4 / 9

"Nelly B:s hjärta" av Aris Fioretos:

Läkarens diagnos är redan den ett slags dödsdom. Nelly B, Tysklands första kvinnliga pilot, har ett så allvarligt hjärtfel att hon för hälsans skull måste sluta flyga. Men det grå, meningslösa livet på marken förändras när Nelly på automobilmässan samma år möter sin stora kärlek Irma. Aris Fioretos har utifrån ett verkligt levnadsöde fritt skapat ett ödesmättat och poetiskt kärleksdrama. (3/9)

Annons
Annons

5 / 9

"Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka" av Naja Marie Aidt:

2015 dör den danska författaren Naja Marie Aidts son Carl i en olycka. Tillsammans med en kompis har han tagit en psykedelisk drog, drabbats av en svår psykos och hoppat ut från ett fönster. Boken, som är skriven till och om Carl, bjuder på oerhört smärtsam läsning, men upplevs också som en kärlekshandling och ett stort konstverk. (6/9)

Annons
Annons

6 / 9

"Homo Sapienne" av Niviaq Korneliussen:

"Lika delar käftsmäll och poesi". Så beskrivs grönländska Niviaq Korneliussens debutbok "Homo Sapienne". I den möter läsaren fem unga människor som har växt upp i "den lilla stora staden" Nuuk. Fia, som har en plan, Fias bror Inuk som flyr till Danmark, Arnaq, den ansvarslösa skvallerbyttan, Ivinnguaq som av omvärlden definieras som kvinna men känner sig som man, och Sara som älskas av Fia. (20/9)

Annons
Annons

Sigrid Rausing skriver om sin svägerskas död i den drabbande boken "Malström". Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer / TT Bild 1 av 1

7 / 9

Sigrid Rausing skriver om sin svägerskas död i den drabbande boken "Malström". Arkivbild.
Sigrid Rausing skriver om sin svägerskas död i den drabbande boken "Malström". Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer / TT

"Malström" av Sigrid Rausing:

Få dödsfall har beskrivits lika snaskigt i all världens tidningar som Eva Rausings. Kombinationen rikedom, drogmissbruk och misär var oemotståndlig för skvallerpressen. I "Malström" gör Evas svägerska Sigrid Rausing ett försök att gå till botten med vad som hände med familjen. Det är en bok som beskriver missbruket och dess konsekvenser, men också rannsakar omgivningen. "Kunde vi ha gjort annorlunda?", är frågan som ekar igenom texten. (9/10)

Annons
Annons

8 / 9

"Jag for ner till bror" av Karin Smirnoff:

Karin Smirnoffs debutbok är en sådan där roman man ska läsa, inte försöka återberätta på tre rader. Baksidestextens lakoniska "I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig", säger allt och ingenting om detta glesbygdsepos. Det är ömsom svart och ångestladdat, ömsom vackert och poetiskt – och ibland oväntat jävla roligt. (20/10)

Annons
Annons

I Jonas Gardells nya roman är det mamman Ingegärd Rasmussen som står i centrum. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

9 / 9

I Jonas Gardells nya roman är det mamman Ingegärd Rasmussen som står i centrum. Arkivbild.
I Jonas Gardells nya roman är det mamman Ingegärd Rasmussen som står i centrum. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Till minne av en villkorslös kärlek" av Jonas Gardell:

I hans nya bok skriver en litteraturforskare om den "bortglömde författaren Jonas Gardell" – en tydlig fingervisning om att boken inte ska läsas som en hundraprocentigt sanningsenlig släktkrönika. Men det är svårt att läsa "Till minne av en villkorslös kärlek" som något annat än en hyllning till Gardells verkliga mamma Ingegärd Rasmussen. Det är berättelsen om en djupt excentrisk kvinna som vill vara fri – men nöts ned av tidens normer. (17/9)

Annons
Annons
Annons
Annons