Annons

Tio konserttoppar att se fram emot i februari

Daniel Lozakovitj framför Menuhin Competition i juniorfinalen.
Daniel Lozakovitj framför Menuhin Competition i juniorfinalen. Foto: Filmklipp från youtube

En sällan spelad Schubertkvartett, ett tonårigt stjärnskott och internationell experimentell konstmusik är spännande punkter på konsertscenen i februari.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jean-Christophe Spinosi.

Bild 1 av 1

1 / 10

1 februari: Jean-Christophe Spinosi på Konserthuset

Jean-Christophe Spinosi.
Jean-Christophe Spinosi.

Den fine franske dirigenten Spinosi leder Kungliga Filharmonikerna i ett program med Beethovens symfoni nr 7 och Mozarts symfoni nr 35, den som brukar kallas ”Haffnersymfonin”.

Annons
Annons

Yuja Wang.

Foto: imago stock /IBLBild 1 av 1

2 / 10

4 februari: Yuja Wang, Leonidas Kavakos på Konserthuset

Yuja Wang.
Yuja Wang. Foto: imago stock /IBL

Ett ovanligt stjärnmöte mellan pianisten Yuja Wang, som under våren är Konserthusets speciella artist-in-residence, och violinisten Leonidas Kavakos. Programmet innehåller flera verk för violin och piano, bland annat en sonat av Janácek.

Annons
Annons

3 / 10

6 februari: Christian Gerhaher i Berwaldhallen

Tyska barytonstjärnan Christian Gerhaher passar på att ge en romanskonsert med Schumannsånger tillsammans med pianisten Gerold Huber, när han ändå är i stan för att framträda som solist i Schumanns Faustscener.

Annons
Annons

4 / 10

8 februari: Dalia Stasevska på Konserthuset

Gustav Holsts populära ”Planeterna” med Kungliga Filharmonikerna dirigeras av finsk-ukrainska dirigenten Dalia Stasevska. Den framförs också vid flera skolkonserter där musiken leder in i datorspelens äventyrliga rymdvärld (7–10/2).

Annons
Annons

5 / 10

9–12 februari: Festival for other music. Fylkingen m flera

En fyra dagar lång internationell festival av elektronisk och experimentell konstmusik, med Fylkingen som bas. Bland scenerna finns också Reaktorhallen vid KTH och Musikaliska, där ett orkesterverk av Eliane Radigue framförs.

Annons
Annons

Daniel Harding.

Foto: Carl BredbergBild 1 av 1

6 / 10

10 februari: Daniel Harding i Berwaldhallen

Daniel Harding.
Daniel Harding. Foto: Carl Bredberg

Scener ur Goethes ”Faust” är ett stort orkesterverk med många solister, där Christian Gerhaher tolkar Faust själv. Daniel Harding dirigerar Radiosymfonikerna i detta favoritverk som ingår i hans jubileumsfirande med orkestern.

Annons
Annons

7 / 10

16 februari: Daniel Lozakovitj i Berwaldhallen

Tonåriga stjärnskottet svenska Daniel Lozakovitj spelar Bruchs violinkonsert tillsammans med Radiosymfonikerna under ledning av Robin Ticciati, som för övrigt började sin dirigentbana som mycket ung. Dessutom Bruckners symfoni nr 6.

Annons
Annons

8 / 10

18 februari: Belceakvartetten på Konserthuset

Brittiska Belceakvartetten i ett ovanligt program med en sällan spelad tidig Schubertkvartett som bara har framförts en gång tidigare i Konserthuset och Sjostakovitjs sista stråkkvartett nr 15.

Annons
Annons

9 / 10

22 februari: Hugo Ticciati i Musikaliska

Pēteris Vasks violinkonsert ”Distant light” och Beethovens ”Pastoralsymfoni” framförs av O/Modernt Kammarorkester och O/Modernt Symfoniorkester med Hugo Ticciati som ledare och solist. En av tonsättarna närvarar under konserten.

Annons
Annons

10 / 10

24 februari: Brass i fokus i Berwaldhallen

En sen kvällskonsert (kl 21.30) med fri entré toppar den tre dagar långa brassfestivalen i Berwaldhallen. Festivalen börjar på torsdag 23/2 med Händels ”Fyrverkerimusik” och avslutas med öppet hus hela lördagen (25/2).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons