Annons

Tio kulturhöjdare att se fram emot 2016

Yayo Kusama gästar Moderna museet med sin prickiga konst i sommar.
Yayo Kusama gästar Moderna museet med sin prickiga konst i sommar. Foto: Itsuo Inouye / TT

Miljoner små prickar på Moderna, stort firande av den svenska tryckfriheten och äntligen en utställning om brännande samtidsfrågor på Arkdes. SvD:s kulturredaktion guidar till kultur att se fram emot 2016.

Under strecket
Publicerad

1766 års tryckfrihetsförordning

Bild 1 av 1

1 / 10

1766 års tryckfrihetsförordning
1766 års tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsåret 2016

Det är ett stort och stolt 250-årsjubileum vi firar det kommande året. År 1766 var Sverige först i världen med en tryckfrihetsförordning och införandet av offentlighetsprincipen. För att högtidlighålla detta kommer en mängd organisationer, föreningar, myndigheter med flera att uppmärksamma det fria ordet och rätten till fri information under 2016.

Det finns mycket att diskutera. Digitaliseringen har på många vis ändrat förutsättningarna för informationsspridning och meningsutbyte. Samtidigt utgör extremism i olika former ett hot mot yttrandefriheten.

På sajten Frittord250.se samlas bakgrundsmaterial och information om aktiviteter kopplade till jubileet.

Lisa Irenius

Annons
Annons

Ur ”Körper” av Sasha Waltz.

Foto: Bernd UhligBild 1 av 1

2 / 10

”Körper” av Sasha Waltz

Ur ”Körper” av Sasha Waltz.
Ur ”Körper” av Sasha Waltz. Foto: Bernd Uhlig

**Att Kungliga Baletten **ska dansa ”Körper” av Sasha Waltz är en händelse. Verket från 2000 är första delen i en trilogi om kroppen, sexualiteten (”S”) och döden (”noBody”) av den tyska koreografen som är en av de ledande i europeisk samtidsdans. ”Körper” är en lekfull lektion i anatomi: skelett, hud, nerver och vätskor, men också en bitvis svart undersökning av känslor, av kroppens plats i historien och rummet.

”Körper” tillkom då Waltz tagit plats i den konstnärliga ledningen på Schaubühne i Berlin och konfronterades med teaterns enorma scenrum. Repetitionerna försiggick också i en annan laddad byggnad, Daniel Libeskinds Judiska museum, vilket påverkar associationerna i detta bildsprängda multiverk, som nu för första gången dansas av ett annat kompani än Sasha Waltz & Guests. Premiär den 19 februari.

Anna Ångström

Annons
Annons

Yayoi Kusama, Kusama with Pumpkin, 2010.

Foto: Moderna museetBild 1 av 1

3 / 10

Miljoner små prickar med Yayoi Kusama

Yayoi Kusama, Kusama with Pumpkin, 2010.
Yayoi Kusama, Kusama with Pumpkin, 2010. Foto: Moderna museet

**Yaoyi Kusama är **världens populäraste konstnär, i alla fall om man får tro besökssiffrorna för hennes utställningar världen runt. Kusamas prickiga skulpturer och förvillande spegelinstallationer drar till sig upp emot dubbelt så stor publik som Jeff ”ballonghunden” Koons. Just nu visas hennes konst på Louisiana i danska Humlebæk och i juni kommer den 86-åriga japanska damen till Moderna.

Små, maniskt repetitiva mönster och klara färger har följt henne genom livet, inspirerade av de fröer och växter – särskilt pumpor – hon såg som liten i familjens stora handelsträdgård. ”Att måla blev min räddning”, säger Kusama i en intervju om hennes återkommande ångestattacker. ”När jag ville ta livet av mig uppmuntrade doktorn mig att måla mer”.

Yaoyi Kusamas utställning ”I oändligheten” öppnar på Moderna museet och Arkdes 10 juni.

Clemens Poellinger

Annons
Annons

Elena Ferrantes romansvit ”L'amica geniale” utspelar sig i Neapel.

Foto: imago/McPHOTO/imago sportfotodienstBild 1 av 1

4 / 10

Hyllad romansvit i svensk översättning

Elena Ferrantes romansvit ”L'amica geniale” utspelar sig i Neapel.
Elena Ferrantes romansvit ”L'amica geniale” utspelar sig i Neapel. Foto: imago/McPHOTO/imago sportfotodienst

Ingen författare har sannolikt varit mer internationellt haussad de senaste åren än Elena Ferrante, ett faktum som inte blir mindre anmärkningsvärt av att ingen vet vem hon – eller rättare sagt hen – faktiskt är. The New Yorkers James Wood är en av de inflytelserika kritiker som höjt den italienska författarpseudonymen till skyarna.

Ferrantes romansvit ”L’amica geniale” följer vännerna Elena och Lila från uppväxten i 1950-talets påvra Neapel ända fram till i dag. Det är en kompakt berättelse om livets gång och om den intima vänskapens många uttryck: förtrolighet, förälskelse och själsfrändskap – men också rivalitet och avundsjuka. I april ger Norstedts ut den första delen av fyra, "Min fantastiska väninna", på svenska.

Adam Svanell

Annons
Annons

David Bowie släpper nya albumet ”Blackstar” på födelsedagen den 8 januari.

Foto: Stephen Chernin/TTBild 1 av 1

5 / 10

Nytt album av David Bowie

David Bowie släpper nya albumet ”Blackstar” på födelsedagen den 8 januari.
David Bowie släpper nya albumet ”Blackstar” på födelsedagen den 8 januari. Foto: Stephen Chernin/TT

Åtta dagar in på det nya året – på sin 69:e födelsesdag – släpper David Bowie sitt 25:e studioalbum. Fans som en gång hade räknat ut honom, men tvingades omrevidera detta efter den helt oväntade och förvånansvärt bra ”The next day” för drygt två år sedan, är smått hoppfulla inför ”Blackstar”. Det bådar gott att Bowies mångårige medarbetare och producent Tony Visconti har sagt om det kommande albumet, att ”målet har varit att undvika rock & roll” samt att både jazz och krautrock är inspirationskällor. De som att Bowie gjorde sina bästa skivor i Berlin direkt efter att han hade förhäxats av Kraftwerks ”Radio-activity” hoppas försiktigt om något i klass med ”Heroes”. Men historien visar att Bowie också kan prestera riktiga bottennapp. Den 8 januari får vi veta vad ”Blackstar” är.

Anders Q Björkman

Annons
Annons

Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm.

Foto: Matti ÖstlingBild 1 av 1

6 / 10

Stor bostadsutställning på Arkdes

Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm.
Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Matti Östling

I rådande bostadskris behövs nytänkande, perspektiv och lärdomar från historien. Bostadsnöd är inget nytt fenomen. Arkdes gör en stor bostadsutställning, som ska visa vilken innovationsverkstad arkitekturen ofta varit när det gäller bostadsfrågan. Barnrikehus, kollektivhus, typhus formade som pyramider – det är några lösningar som lyfts upp ur 1900-talshistorien. Men utställningen ska också ta sig an 2000-talsfrågor som hemlöshet och den allt mer segregerade staden.

Äntligen en utställning om brännande samtidsfrågor på Arkdes.

”Efter den här utställningen ska man känna att det går att förändra, det går att tänka nytt, det går att göra saker”, Dan Hallemar, curator.

Utställningen öppnar 15 mars och pågår året ut.

Elisabet Andersson

Annons
Annons

Orhan Pamuks ”En främmande känsla” kommer ut på svenska i vår.

Foto: Valentina Petrova/TTBild 1 av 1

7 / 10

Orhan Pamuks nya roman

Orhan Pamuks ”En främmande känsla” kommer ut på svenska i vår.
Orhan Pamuks ”En främmande känsla” kommer ut på svenska i vår. Foto: Valentina Petrova/TT

Med sin förra bok, ”Oskuldens museum”, visade Orhan Pamuk att det Nobelpris i litteratur som han fick 2006 inte har gett honom skrivkramp. Nu är det dags för nästa bok. Till våren kommer den över 600 sidor långa ”En främmande känsla” ut på svenska och som så ofta hos Pamuk har hemstaden Istanbul huvudrollen. Den nya romanen skildrar gatuförsäljaren Mevlut Karataş vandringar genom den ständigt föränderliga megastaden. Genom hans ögon får vi också se Turkiets historia passera revy.

Anders Q Björkman

Annons
Annons

Stora Teatern i Göteborg.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

8 / 10

Dans- och teaterfestival återuppstår

Stora Teatern i Göteborg.
Stora Teatern i Göteborg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan starten 1994 har Göteborgs dans- och teaterfestival försett oss med internationell bildning på scenkonstens område i biennalform. Tråkigt nog dog festivalen ut lagom till 20-årsjubileet då den urvattnades till ett årligt evenemang. Men den 19-27 augusti 2016 kommer den att återuppstå med Stora Teatern som hemmascen. Programmet ska också spridas till en rad platser i Västra Götaland i en ny regional satsning. Nytt är att programmet utformas av tre curatorer, för 2016 är de Sarah Melin, Catharina Bergil och Johannes Öhman.

Anna Ångström

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

9 / 10

Seinabo Sey på Cirkus

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Seinabo Sey, som nästan kramats sönder 2015, står på Cirkus scen i Stockholm den 29 januari. Det är första anhalten på ”Let's pretend tour 2016” som sedan fortsätter runt Sverige och vidare till Oslo, Köpenhamn, Berlin, Paris och London.
Sångrösten är magnifik liksom debutalbumet ”Pretend”. Hon har redan hunnit med att spela på Glastonbury och Roskilde och avslutade festivalsommaren på Popaganda. I mitten av december tweetade hon dessutom: ”Stora nyheter! Jag ska åka på USA-turné med X Ambassadors i vår! Kan knappt vänta”. Hon har precis blivit nominerad till fyra Grammys och stjärnskottet sjöng nyligen på Nobelfesten.

Det är som SvD:s recensent Sara-Märta Höglund nyligen skrev: ”Den tjugofemåriga hallänningen Seinabo Sey är lika oklanderlig och professionell som Beyoncé Knowles själv – och har en röst som en naturkraft.”

Harry Amster

Annons
Annons

Ann Jäderlund.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

10 / 10

Ann Jäderlund

Ann Jäderlund.
Ann Jäderlund. Foto: Maja Suslin/TT

Ann Jäderlunds publicerar sitt två decennier långa poesiprojekt

"d j u p a k ä r l e k i n g e n" – så heter Ann Jäderlunds kommande diktsamling. En pågående poetisk undersökning som hon enligt uppgift inledde för mer än 20 år sedan och i skrivande stund fortfarande arbetar med.

Det är en titel som väcker förväntan. Dess tre ord, vackert skrivna i gemener som får texten att påminna om noter, kan sägas sammanfatta en enastående gärning i poesins och mänsklighetens tjänst.

Med hjälp av språkets musikaliska klanger har Ann Jäderlund som ingen annan satt ord på det djup vi alla har inom oss, och skrivit fram den kärlek till både människor och natur som ryms i dessa mörka rum. För att, utan pardon, låta oss förnimma vår slutgiltiga, såväl hoppfulla som fruktansvärda ensamhet.

Nu längtar vi efter att åter igen få gå igenom den uppslitande process som det är att läsa hennes poesi.

Madelaine Levy

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons