Annons

10 tips till litterär bildning

Bildad blir man inte över en natt – men kanske på en sommar. SvD hjälper till med en ny artikelserie. Först ut är litteraturredaktör Madelaine Levy med tio tips till en litterär uppdatering.

Under strecket
Publicerad

Homeros.

Foto: GEORGIOS KEFALAS/TTBild 1 av 1

1 / 10

Så blir du bildad

Personliga förslag till en kulturell kanon.

Del 1: Skönlitterär uppgradering.

Homeros.
Homeros. Foto: GEORGIOS KEFALAS/TT

Tragediernas folk

Grekland är återigen skådeplats för politiska dramer med personliga konsekvenser – ett lämpligt tillfälle alltså att återvända till klassikernas klassiker ”Iliaden” och ”Odyssén”. Är du redan välbekant med Homeros, fortsätt med några av de verk barden inspirerat. Utöver kända exempel som James Joyce ”Ulysses” och Vergilius ”Aenedien”, rekommenderas Anne Carsons ”Röd självbiografi”, Madeline Millers ”The song of Achilles” samt förlaget Canongates ”Myth series” av samtida författare som Klas Östergren och Victor Pelevin.

Annons
Annons

Arthur Rimbaud.

Foto: Corbis/AOPBild 1 av 1

2 / 10

Arthur Rimbaud.
Arthur Rimbaud. Foto: Corbis/AOP

Söndrad poesi

Poesins brott med versformen är en av litteraturhistoriens mest revolutionerande händelser. Vem exakt som befriade den från traditionens rim och meter och därmed introducerade ett helt nytt förhållande mellan konst och verklighet är de lärda inte överens om. Så se till att läsa några olika av de tidiga genredefinierande exemplen, till exempel Arthur Rimbauds ”Illuminationer”, Frederik van Edens ”Waterlelie”, Walt Whitmans ”Leaves of grass” och TE Hulmes “A city sunset”.

Annons
Annons

Virginia Woolf.

Foto: Corbis/AOPBild 1 av 1

3 / 10

Virginia Woolf.
Virginia Woolf. Foto: Corbis/AOP

Kvinnor

En gång i tiden räckte det att ha läst vita manliga författare för att framstå som kunnig inom litteratur. Så är inte längre fallet, utan se till att ha koll på dina kvinnliga klassiker och veta vad en feministisk analys går ut på. Romantips att börja med: Marguerite Duras ”Lol V Steins hänförelse”, Virginia Woolfs ”Ett eget rum” och Doris Lessings ”Den femte sanningen”. Ont om tid? Läs Simone de Beauvoir, men inte klassikern ”Det andra könet” utan den mer personliga ”En familjeflickas memoarer”.

Annons
Annons

Toni Morrison.

Foto: D Legakis/Alamy/AOPBild 1 av 1

4 / 10

Toni Morrison.
Toni Morrison. Foto: D Legakis/Alamy/AOP

Nobelpristagare

Det är sällan en Nobelpristagare lämnar någon besviken, så leta egna favoriter bland de många stora författarskapen. Eller läs mina: ”Julys folk” av Nadine Gordimer, ”Älskade” av Toni Morrison och ”The Second Coming” av William Butler Yeats. Vill du ligga steget före, prova framtidens Nobelpristagare redan i dag. Nuruddin Farah, Joyce Carol Oates, och Ngũgĩ wa Thiong’o är heta kandidater. Tyvärr hann inte Assia Djebar få priset innan hon gick bort, men se till att läsa henne ändå.

Annons
Annons

Ayn Rand.

Foto: TTBild 1 av 1

5 / 10

Ayn Rand.
Ayn Rand. Foto: TT

Hus & hem

Dras du också in i menlösa konversationer om bostadspriser och badrumsrenoveringar? Se då till att styra samtalet åt ett mer bildat håll genom att i stället diskutera skönlitterära verk om fastighetsmarknaden, såsom Sinclair Lewis ”Babbitt”, Tom Wolfes ”En riktig man”, Ayn Rands ”Urkällan” eller varför inte Georges Perecs ”Livet en bruksanvisning”, som detaljerat beskriver livet i ett bostadshus i Paris.

Annons
Annons

Orhan Pamuk.

Foto: Valentina Petrova/TTBild 1 av 1

6 / 10

Orhan Pamuk.
Orhan Pamuk. Foto: Valentina Petrova/TT

Koranen och fatwor

Terrordåd, IS framfart och kriget i Syrien – på gott och ont står islam högt upp på nyhetsagendan. Vill du förstå mer av de många parallella processer som pågår är litteraturen en bra genväg. Koranen (gärna i annoterad översättning), med sina grundläggande (men ibland motsägelsefulla) budskap och stora litterära kvaliteter är en bra start, liksom Orhan Pamuks ”Mitt namn är röd” som behandlar religionens relation till bildkonsten. Fortsätt sedan med bästsäljande 1200-tals poeten Rumi och två samtida verk: Salman Rushdies ”Satansverserna” samt Marjane Satrapis ”Persepolis”.

Annons
Annons

Anaïs Nin.

Foto: Barnabas Bosshart/CORBIS/AOPBild 1 av 1

7 / 10

Anaïs Nin.
Anaïs Nin. Foto: Barnabas Bosshart/CORBIS/AOP

Snuskigt

E L James ”50 nyanser av”-serie medför inte särskilt många bildningspoäng ens om du levererar en feministisk analys. Men skönlitteraturen har faktiskt gjort plats för erotik, obscenitet, till och med skatologi, i all evighet. Från Höga visans fruktbarhetskult via Catullus kroppsvätskor och medeltidens kåta nunnor till Frödings frispråkiga ”En morgondröm”. Under 1900-talet har sedan världen bjudits på kvalitativ porr av bland andra Anaïs Nin, Agnes von Krusenstjärna, Leopold von Sader-Masoch, Georges Bataille och D H Lawrence. Välj fritt efter egna böjelser.

Annons
Annons

Chimamanda Ngozi Adichie.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

8 / 10

Chimamanda Ngozi Adichie.
Chimamanda Ngozi Adichie. Foto: Malin Hoelstad

Ett hippare Afrika

Nyhetsflödet fokuserar på tragedierna i Mellanöstern, men längre söderut genomgår Afrika en gepardsnabb moderniseringsprocess. Upplev den genom att vända blicken mot Nigeria, som har kallats världens mest litteraturälskande land. Härifrån kommer mästare som Wole Soyinka (Nobelpris 1986) och Chinua Achebe. Här hålls varje år ett antal inflytelserika litteraturfestivaler. Och här möter vi, hos författare som Chimamanda Ngozi Adichie, Teju Cole och Sefir Atta, en urban nation där de unga är välutbildade, modemedvetna och kändisfixerade.

Annons
Annons

Bob Dylan.

Foto: Imago/AOPBild 1 av 1

9 / 10

Bob Dylan.
Bob Dylan. Foto: Imago/AOP

Rock'n'roll-poeter

Den främsta poesin skrivs inte alltid för läsning, utan lika ofta för att sjungas eller rappas. I grundkursen ingår bland andra Patti Smith, Joni Mitchell, Bob Dylan och Notorious B.I.G. samt så klart våra (nåja, nästan) samtida nationalskalder Cornelis Vreeswijk och Thomas Öberg från Bob hund. Den som gillar stilen men ändå föredrar bokformatet söker sig till Dylan Thomas och Bruno K Öijer.

Annons
Annons

Philip Roth.

Foto: ERIC THAYER/TTBild 1 av 1

10 / 10

Philip Roth.
Philip Roth. Foto: ERIC THAYER/TT

Great American Novel

Man kan ha olika åsikter om resultaten, men det är ett faktum att den amerikanska samtidskulturen påverkar resten av världens. Relevant, alltså, att läsa romaner som söker sig in till dess kärna. Genren har genererat allt ifrån ”Onkel Toms stuga” och Philip Roths satir ”Amerikansk pastoral” till kanske mindre kända men klart läsvärda ”The art of fielding” av Chad Harbach och Jonathan Franzens "Frihet".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons