Annons

Flyktingläger bombat av misstag – minst 52 döda

Ett stridsflygplan har av misstag attackerat ett flyktingläger i nordöstra Nigeria. Mellan 52 och 100 personer dödades i attacken, bland dem mellan sex och tjugo Röda Korset-anställda, enligt uppgifter från olika medier. Många fler har skadats.

Under strecket
Publicerad

Rann i delstaten Borno i Nigeria.

Foto: TT

Rann i delstaten Borno i Nigeria.

Foto: TT
Rann i delstaten Borno i Nigeria.
Rann i delstaten Borno i Nigeria. Foto: TT

Flygräden, som utfördes av det nigerianska flygvapnet, ska ha haft terrorrörelsen Boko Haram som mål. Enligt nyhetsbyrån AP dödades 100 personer när stridsflyget attackerade. Många hjälparbetare ska ha skadats i attacken.

Flera Röda Korset-medarbetare ska ha dött. Enligt AFP är det sex som har omkommit, enligt AP drygt 20.

En statsanställd säger till AP att mer än 100 personer omkom i attacken, som enligt en talesperson för den nigerianska militären var ett misstag. Lokalregeringen i delstaten Borno hjälper till med att evakuera sårade.

Läkare utan gränser säger att ett team på plats har räknat 52 döda och 120 sårade. En talesperson för organisationen uppmanar regeringen att ordna med lufttransport för de sårade.

Annons
Annons

Generalmajor Lucky Irabor bekräftar att attacken skett nära gränsen mot Kamerun. Bland de skadade finns två nigerianska soldater och hjälparbetare från Läkare utan gränser och Röda korset, säger han.

– Många civila, inklusive personal från Internationella rödakorskommittén och Läkare utan gränser, är skadade, säger Lucky Irabor till Reuters.

Irabor säger att attacken beordrades baserat på information om att Boko Haram-rebeller höll på att samlas. Det är för tidigt att säga om ett taktiskt misstag begåtts, säger han till AP.

Generalmajoren, som är befälhavare över styrkorna i nordöstra Nigeria, säger att flygvapnet attackerade flyktinglägret av misstag, och att det kommer att bli en utredning.

Enligt svenska Röda Korset finns inga svenska hjälparbetare på plats, skriver TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons